belépés∆

Crime Story (Cheung ngon cho) (1993)

Crime Story (Cheung ngon cho) (1993)

Crime Story (Cheung ngon cho) (1993)

iMDB

Jackie Chan világszerte úgy vált híressé, mint a könnyed akcióvígjátékok sztárja, akinek filmjeire a felhőtlen szórakozás miatt ülnek be az emberek. Hosszú karrierje során elég kevés alkalommal mutatta meg képességeit komolyabb hangvételű filmekben, de azért akad ezekből is néhány darab, közülük talán a leghíresebb a valóban megtörtént eseményeket feldolgozó Crime Story.

Crime Story (Cheung ngon cho) (1993)

A történet egy 1991-ben történt emberrablás filmes feldolgozása. A leendő áldozat egy sikeres építési vállalkozó, Mr. Wong, aki nem túl népszerű a munkások körében, mert előszeretettel fizet későn, vagy keveset, vagyona viszont hatalmas. Mégsem a munkások rabolják el, hanem egy korrupt rendőr és több társa, akik igyekeznek a tajvani kapcsolataikat is kihasználni ahhoz, hogy a váltságdíjat „eltűntessék”. A korrupt rendőr persze részt vesz a nyomozásban is, pechjére a nagyon is ideges természetű, a becsületességet és a felelősséget mindenek előtt tartó Eddie Chan mellé kerül. A végkifejlet pedig Jackie Chan filmjeit ismerve borítékolható.

Crime Story (Cheung ngon cho) (1993)

Mint írtam fentebb, a történet Jackie Chan filmjeihez képest szokatlanul komoly és sötét. Ebben nagy szerepe volt a film rendezésére eredetileg felkért Kirk Wong-nak, akivel azonban Jackie abszolút nem jött ki, mert jóval könnyedebb filmet szeretett volna összehozni. A forgatás során annyira megromlott a viszonyuk, hogy egy idő után Jackie átvette a rendezést is tőle, Wong-ot pedig kirúgták. Ennek ellenére a sötét és drámai hangulat megmaradt, ami nem is baj. Természetesen ettől függetlenül Jackie filmjeinek jellegzetességei jócskán megtalálhatóak a filmben, kezdve a látványos autós üldözésektől (amikben jó sok kocsit összetörtek), néhány tűzpárbaj is tarkítja a képet és nem maradhattak ki a kungfu jelenetek sem, bár ezekből sajnos az elvártnál kevesebbet kapunk.

Crime Story (Cheung ngon cho) (1993)

A drámai részt viszont meglepően jól eltalálták. A főszereplő rendőr, Eddie Chan karakterét a valóságban megtörtént emberrablási ügy felgöngyölítőjéről mintázták, aki valóban ideges természetű volt, lelki problémáit és emberi gyengeségeinek egy részét azonban Jackie kérésére (aki itt is igyekezett a nagyon jófiú képet kialakítani magáról) kihagyták a filmbeli karakterből, aki így némileg idealizált figura lett (pl. ha a doktornővel folytatott viszonyt, amit a „valódi” Eddie Chan ápolt, beleszövik a történetbe, életszerűbb hőst kaptunk volna). Mindenképpen említésre méltó, ahogyan a rendőrség munkáját és a rendőrök veszélyes életét mutatják be. A két motoros járőr tragédiájával ábrázolják, milyen nehéz munkával kell szembenézniük mindennapi életük során. A korrupt rendőr, akit Jackie társául választanak a feletteseik, eléggé sablonos figura, igyekeztek egyfajta „állatorvosi lónak” megformálni, hogy minden olyan tulajdonsága meglegyen, ami miatt utálni lehet, illetőleg a motivációit úgy bemutatni, hogy átjöjjön a történeten, hogy „aki ezt az utat választja, az nem nyerhet”.
További érdekesség a filmmel kapcsolatban, hogy eredetileg Jet Li-t szánták a főszerep megformálására, azonban ekkoriban történt, hogy az ügynökét lelőtték a triádok és a sztár, hogy ne alakulhasson ki az a kép róla, hogy „bosszúból” alakít ilyen szerepet, inkább visszautasította a szerződést és a Tai Chi Master-t forgatta le ez helyett. Így került képbe Jackie Chan. A HKFA-n is sok kategóriában jelölték a filmet, de csak a Film Editing kategóriában nyert végül. Jackie-t jelölték érte a legjobb színész és a legjobb akciókoreográfia díjra is, míg Kirk Wong a legjobb rendező kategóriában „indult”. Jackie Chan a Golden Horse Film Festival Legjobb Színész díjával vígasztalódhatott a HKFA-n elmaradt díjak miatt.

Crime Story (Cheung ngon cho) (1993)

Összességében tehát a Crime Story nem tartozik Jackie Chan legjobb filmjei közé, de mindenképpen megtekintésre érdemes amiatt, hogy lássuk, mire képes egy komoly szerepben. A film összhatásán kicsit ront a kissé szentimentálisra vett drámai rész (nagyon kihangsúlyozzák a rendőrjárőrök tragédiáját és Jackie gyermekmentő akciója is túlzottan előtérbe van tolva), nagyot ront rajta a szörnyű átszinkronizálás, ami úgy látszik, a korabeli HK filmek általános átka. A pergő ritmusú, akciókkal dúsan teletűzdelt sztori azonban ellensúlyozza némileg a hiányosságokat.
 
 

Hozzászólások   

#4 Fody 2008-11-08 00:17
Én csak most láttam, de vmi eszement jó volt. Ritkán látni ilyen jó akciófilmet.
#3 kisho 2007-09-16 21:12
Tényleg egész jó volt, bár valóban kissé sarkítottak a karakterek.
#2 asiafan 2007-08-25 01:05
sztem meg a legjobb filmje, kurvajó zenével
#1 arnold 2007-08-24 23:47
igaz, hogy kevés a bunyó, de aki szereti a hk-i krimiket, annak valószínűleg azért tetszeni fog. szerintem, ez a stílus is illik Jackie-hez. kár, hogy nincs több ehhez hasonló komolyabb filmje...

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Second is a Christian (Nidaime wa Christian) (1985)

The Second is a Christian (Nidaime wa Christian) (1985)

Rengeteg olyan film kerülhet a mániákus filmrajongók látókörébe, amik a cím és a főszereplők, esetleg az elborult plakát vagy DVD borító miatt sokat sejtetőnek, különlegesnek tűnnek, aztán már az első fél óra után kiderül róluk,...

Whispering Corridors (Yeogo Goedam) (1998)

Whispering Corridors (Yeogo Goedam) (1998)

 IMDbPark asszony, egy lányiskola pedagógusa megdöbbentő felfedezést tesz az évkönyveket nézegetve. Felhívja egykori kedvenc tanítványát, hogy megossza ezt vele, de már nincs ideje végigmondani: megszakad a vonal. Másnap holtan találnak a tanárnőre. A volt tanítvány,...

Live good / Mission Sex Control (Jal sarabose) (2006)

Live good / Mission Sex Control (Jal sarabose) (2006)

Live good / Mission Sex Control (Jal sarabose) (2006)iMDB A múlt század 70-es évei elején Korea hasonló problémával kűzdött, mint Kína mostanában. Túlságosan nagy volt a népszaporulat, aminek a gazdaság látta a kárát, így a kormányzat...

The Ghost Story of Oiwa (Kaidan Oiwa no borei) (1961)

The Ghost Story of Oiwa (Kaidan Oiwa no borei) (1961)

A Japánban rendkívül népszerű kísértet történet 1925-ben született meg Tsuruya Nanboku tollából még Tokaido Yotsuya Kaidan címmel, aki a negyedik volt ezen néven, és színpadi szerzőként tevékenykedett.