belépés∆

Pantyhose Hero (1990)

Pantyhose Hero (1990)

Pantyhose Hero (1990)

iMDB

A hongkongi film egyik legnagyobb alakja, Sammo Hung Kam-Bo nemcsak színészként és harcművészként, hanem rendezőként is tevékenykedett. Legismertebb rendezései közé elsősorban a Jackie Chan főszereplésével készült akcióvígjátékai tartoznak (Project A, My Lucky Stars 1-2, Istenek Fegyverzete, Mr. Nice Guy), de elsősorban még a 80-as években jópár vígjátékot is rendezett, amikben saját magát tette meg főszereplőnek. Ezek közül kis oldalunkon a Millionaire’s Express-ről már volt szó, most pedig következzen a Pantyhose Hero.

Pantyhose Hero (1990)

Ez a történet két jóbarátról szól, akik „mellékesen” nagyszerű zsaruk is. Mindezt bemutatandó a film legelején látható egy sok-sok kungfujelenetet tartalmazó rajtaütés, amiben elkapnak egy kábítószerrel üzletelő bandát. Ahogy az már lenni szokott, a rendőrfőnök jól leszidja őket és egy új feladatot kapnak tőle, amiben egy, a város homoszexuális környezetében mozgó bűnözőt kell elkapniuk. Hogy lehet ezt a legegyszerűbben megtenni? Természetesen úgy, hogy ők maguknak is meleggé kell válniuk, ami már csak azért is nehéz, mert egy igencsak szemrevaló hölgy képezi ki őket minderre. Aztán bekerülnek a mélyvízbe, ám a nyomozás során egyikük szerelmes lesz egy nőbe (ajaj!), valamint számtalan bonyodalomba keverednek, míg végre rátalálnak a főgonoszra.

Pantyhose Hero (1990)

Mint minden akcióvígjátékban, így ebben is két dologra helyezték a hangsúlyt, a látványos bunyókra és a poénokra. A bunyókat nem érheti panasz, főleg azokat nem, amikben Sammo viszi a prímet, engem mindig lenyűgöz, ahogyan a nem éppen harcművészi termetével visz véghez látványos mozdulatokat. Jók a koreográfiák is, a hatásfokozó belassított jelenetek pedig már régi ismerősök lehetnek Jackie Chan filmjeiből. Ezek közül is figyelemre méltó az, ahogyan Sammo-t elüti egy autó az egyik jelenetben. A film humora véleményem szerint már nem sikerült ilyen jóra, bár lehet, hogy kisebbségbe szorulok ezzel a véleménnyel. A legtöbb poént a helyzetkomikum adja, amikor is a két hetero nyomozó különféle kínos helyzetekbe kerül a meleg férfiakkal való párbeszédek közben, ezeken kívül még az egymás ugratásából fakadó poénokkal próbáltak a készítők vidám perceket okozni. Az egésszel kapcsolatban nekem az volt a benyomásom, hogy túlságosan is kiszámíthatóak ezek a poénok, igazi eredeti ötlet nem sok van köztük. Ennek ellenére gyaníthatóan azok, akik értékelik az efféle vicceket, remekül fognak rajta szórakozni. Feltétlenül meg kell említeni a rendezés és a dramaturgia hiányosságait. Akárcsak a Millionaire’s Express-ben, itt is nagy ugrások és nem kellőképpen felépített fordulatok vannak a történetben helyenként, nem teljesen van kidolgozva például, hogy miért is kapják meg a küldetést, de ez mellett is több ponton vannak kisebb-nagyobb döccenők a történetvezetésben.

Pantyhose Hero (1990)

A hongkongi vígjátékoktól elvárhatóan a színészi játék túljátszott, de Sammo Hung-ot nem is ezért szeretjük. A másik főszerepet Alan Tam, a kor Leslie Cheung melletti másik legnagyobb popsztárja alakította, ugyanaz mondható el róla, mint Sammo-ról, leszámítva, hogy ő annyira nem kiemelkedő a bunyók során. A női főszerepet az akkor 21 éves, sajnos rendkívül rövid filmes karriert befutó Joan Tong játszotta, míg egy kis szerepben a zseniális Ma Wu is feltűnik.

Pantyhose Hero (1990)

Összességében tehát a Pantyhose Hero egy közepes HK akcióvígjáték, átlagon felüli verekedős jelenetekkel. Szerintem egyedül ezek miatt érdemes megnézni, de mivel az iMDB-n elég magas pontszámot kapott, lehet, hogy csak én nem értékeltem a humorát kellőképpen.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Angel's Egg (Tenshi no tamago) (2006)

The Angel's Egg (Tenshi no tamago) (2006)

The Angel's Egg (天使の卵) (2006)iMDBA japán filmesekre mindig is nagy hatással volt az irodalom és akár a régmúltat, akár a mostani aktuális filmtermést nézzük, bizony rengeteg közöttük a regényadaptáció. Talán ennek is köszönhető a japán...

The Bullet Train (Shinkansen daibakuha) (1975)

The Bullet Train (Shinkansen daibakuha) (1975)

新幹線大爆破 (Shinkansen Daibakuha) imdb  A rendőrség telefonon értesítést kap, hogy az egyik reggeli Shinkansen vonaton bombát helyeztek el. A bomba robbanni fog, ha a vonat 80km/h sebesség alá lassít és csak abban az esetben mondják el, hogy...

Gamera Trilógia (1995-1999)

Gamera Trilógia (1995-1999)

A ’60-as évek közepén Japán hatalmas kaiju lázban égett. Godzilla sorra küzdött meg a veszélyesebbnél veszélyesebb szörnyekkel, mint Ebira, Monster Zero vagy King Kong, sőt még gyermeke is született. A Daiei stúdió megirigyelve...