belépés∆

Magic Cop (Kui moh ging chaat) (1990)

Magic Cop (Kui moh ging chaat) (1990)

Magic Cop (Kui moh ging chaat) (1990)

iMDB

A 80-as évek második felében készült Hongkongban egy remek horror vígjáték sorozat, ami a Mr. Vampire címet viselte. A négy részes eredeti mellett készültek „nem hivatalos” változatok is belőle, mindben az volt a közös, hogy a vámpírok jellegzetes „ugráló” mozdulatokkal közlekedtek bennük, így ezen filmek megkapták a „hop-hop” gúnynevet is. 1990-ben aztán a mindig sikerre esélyes rendőrös történetekbe is beintegrálták a démonokat, igaz, a hop-hop már kimaradt…

Magic Cop (Kui moh ging chaat) (1990)

A történet elején egy egykori zsarut láthatunk, aki visszavonultan él egy kis faluban. A halottak napján tartott kis megemlékezésen, ahol a holtak számára küldenek „ajándékot” a falusiak, történik egy kis malőr, aminek következtében az egyik túlvilági lény megharagszik, de mindez csak arra jó, hogy a néző megismerje az exrendőr képességeit. Nem sokkal később egy furcsa eset történik Hongkongban, aminek hatására reaktiválják Feng-et, aki unokahúgával együtt a helyszínre utazik. A felügyeletével megbízott két fiatal rendőr teljesen hibbantnak tartja, egyedül a rendőrfőnök tudja csak, hogy miért is hívta ehhez az esethez egykori bajtársát. A démonok utáni nyomozás pedig megkezdődik és a főgonosz természetesen ezúttal is japán, ráadásul nő.

Magic Cop (Kui moh ging chaat) (1990)

Először is leszögezendő, hogy a filmet ugyan a horror műfajába sorolják, azonban sokkal inkább horrorparódia, mint igazi, félelmetes történet. Ez persze ne zavarjon senkit, főleg amiatt, mert a korábbi, véleményem szerint zseniális Mr. Vampire sorozat szintén ugyanígy épült fel. A néző viszont a félelem helyett bőséges információt kaphat a kínai mitológiából és a különféle fekete máglyák ismeretéből, sok-sok vuduzás mellett. Természetesen ez még nem minden, ugyanis a főszerepet, a fiatal rendőrök által régimódinak és habókosnak tartott Feng-et Sammo Hung Kam-Bo kaszkadőrcsapatának oszlopos tagja, a 80-as 90-es évek fordulóján rengeteg harcművészeti filmben szereplő, sajnos fiatalon elhunyt Lam Ching-Ying alakítja. Elsősorban neki (és az akciókoreográfusoknak) köszönhetően a film modernkori wuxia-ként is megállja a helyét, nem is akárhogy. A kungfu jelenetek látványosak, a fekete máglyával életre keltett holttestek finoman szólva is röhejesek, a szintén varázslattal „működésre bírt” tárgyak pedig a remek mozgatásuknak köszönhetően nagyban hozzájárulnak a hangulat fokozásához. Kedvencem a repülő tűzgolyó megvalósítása volt, de a taoista tükör sem volt semmi, a nyomozó által használt misztikus taoista trükkökről nem is beszélve. A komikumot egyrészt az élőholtak, másrészt a két, eleinte „hitetlen” fiatal nyomozó szolgáltatja, akiket sokkal inkább érdekel Feng unokahúga, mint a misztikus ügy megoldása.

Magic Cop (Kui moh ging chaat) (1990)

A zseniális Lam Ching-Ying mellett több más ismert arc is feltűnik a szereplők között. A két fiatal rendőrt Wilson Lam (őt a Perfect Girls-ből ismerhetjük) és Michael Miu játszotta, a rendőrfőnököt egyik személyes kedvencem, Ma Wu, a főgonoszt pedig a japán Nishiwaki Michiko, akit jópár hongkongi film mellett (lásd God of Gamblers) sok-sok hollywoodi film kaszkadőr-dublőreként is láthattunk már (bár azokban mást „sejtettünk” a helyére).

Magic Cop (Kui moh ging chaat) (1990)

A Magic Cop (egyébként Mr. Vampire 5 címen is ismert) tehát egy könnyed, szórakoztató, modern korban játszódó történet, ami sok filmes műfajt egyesít a horrortól kezdve a harcművészetes filmeken keresztül egészen a wuxia-kig. Én a magam részéről csak ajánlani tudom mindenkinek, hiszen a „heroic bloodshed”-et leszámítva gyakorlatilag minden benne van, ami a hongkongi filmet különlegessé és érdekessé tette.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Story of Qiu Ju (Qiu Ju da guan si) (1992)

The Story of Qiu Ju (Qiu Ju da guan si) (1992)

The Story of Qiu Ju (Qiu Ju da guan si) (1992)  IMDb

Judgement (Simpan) (1999)

Judgement (Simpan) (1999)

A Judgement (eredeti címén Simpan) Park Chan-Wook '99-es félórás, fekete-fehér, éjsötét humorú, morbid rövidfilmje. Földrengések rázták meg Koreát, egy híd beszakadt, sok a halott. Az állam pénzzel segíti ki a gyászolókat. Egy hullaházban...

Golden Swallow (Jin yan zi) (1968)

Golden Swallow (Jin yan zi) (1968)

ANOTHER SHAW PRODUCTION    Mint azt az előző ismertetőben írtuk (lásd: The Sword of Swords), a Shaw Brothers időnként igyekezett túllépni a szokványos kalandfilm kliséken, különösen, ha a sztárjairól, vagy ígéretes kezdőknek szánt filmekről volt szó....

Nemuri Kyoshiro - TV Special 3: The Man of No Tomorrow (1996)

Nemuri Kyoshiro - TV Special 3: The Man of No Tomorrow (1996)

A harmadik rész elején ezt a feliratot olvashatjuk: „Tamura Masazaku Special”. Ez azért sok mindent elárul. Ilyen csak közkedvelt chambara sztároknak jár, akiknek a nevével bízvást eladható az áru. Egyúttal nyilvánvaló, mire számíthatunk.