belépés∆

Eye in the Sky (Gun chung) (2007)

Eye in the Sky (Gun chung) (2007)

iMDB

A hongkongi filmstúdiókból végeláthatatlan tömegben kikerülő rendőrös filmek között az Eye in the Sky egy (nem véletlenül) nem túl látványos rendőri munka bemutatásával próbál kitűnni. A film az úgynevezett Surveillance Team, azaz a bűnözőket lehetőleg „láthatatlanul” felderítő és követő csapat munkájába nyújt nem is akármilyen betekintést, akiket eddig leginkább csak mint mellékes figurákat láthattunk filmekben (pl. a Szigorúan piszkos ügyekben az egyik fiatal bűnöző osztja meg társával, hogyan lehet őket leleplezni).

A filmet egy újonc rendező, bizonyos Yau Nai-Hoi rendezte, aki eddig forgatókönyvíróként tevékenykedett (ebben a minőségében is munkálkodott ezen a filmen) számos díjat és elismerést begyűjtve, elsősorban a Johnnie To számára készült munkái miatt (lásd Election 1-2, Running out of Time, The Mission, stb.). To ebben a filmben csak producerként vett részt, a rendezés Yau-ra maradt, aki egyáltalán nem vallott szégyent a debütálásával, sőt!

Eye in the Sky (Gun chung) (2007)Eye in the Sky (Gun chung) (2007)

A történetet egy újonc csapattag vizsgájával kezdik, a fiatal lány pedig megkapja a csoport legrutinosabb tagjától a „megfelelt” státuszt, aki a szárnyai alá is veszi. Első akciójuk pedig egy ékszerrabló banda kézrekerítése, ami természetesen nem megy bonyodalmak nélkül. Ami hatalmas pluszt ad a történethez, az a megfigyelési munka (érzésem szerint) hiteles bemutatása, a trükkök, különféle technikák és csapatban dolgozás nehézségeinek, valamint a lebukás elkerülésének ábrázolása. Annak ellenére, hogy a film egy zsarus thriller, az efféle történetekben megszokott akciójelenetek, autós üldözések, lövöldözések teljesen elmaradnak (leszámítva egy SDU bevetést), hiszen a „felderítők” munkája teljesen másfajta hozzáállást igényel. Ennek megfelelően szépen lassan haladnak az események, a film azonban ezzel együtt is ugyanolyan lebilincselő, mint bármelyik pörgős akció. Az is nagyon látványos, ahogyan azt mutatják be, ahogyan a „megfigyelt” szinte beleőrül abba, hogy érzi, hogy figyelik, de nem találja, hogy kik, talán ez volt a legjobb pillanata a filmnek, igaz, ehhez kellett egy olyan remek színész is, mint a „hollowman”-t alakító Tony Leung Ka-Fai.
 
A filmet Johnnie To és társainak produkciós cége, a Milkyway Pictures készítette, így nem meglepő, hogy Tony Leung mellett olyan, sok más To filmben is látható színészek vettek részt a munkában, mint Simon Yam, Lam Suet és Maggie Siu. Lam Suet, mint szinte az összes többi To filmben, ezúttal is egy dagadt balekot játszik, Simon Yam ezúttal a rutinos, kissé meghízott, fárasztó viccekkel operáló, mindig borostás rendőrt, szokása szerint nagyszerűen, Maggie Siu pedig a némileg faragatlan tisztet, aki az egész csapat felettese. Szintén To jellegzetesség, hogy a filmben egy feltörekvő tehetséget is szerepeltetnek, ez a feladat most az eddig tévésorozatokban pallérozódott Miss Hongkong 2004-nek, azaz Kate Tsui-nak jutott, aki szintén nem teljesít rosszul, sőt, nagyszerű választás volt az újonc szerepére. Talán az a legjobb jelenete, amikor szemtől-szemben beszél a megfigyelttel és el kell kerülnie a lebukást.

Eye in the Sky (Gun chung) (2007)Eye in the Sky (Gun chung) (2007)

Az Eye in the Sky tehát mindenképpen megnézésre érdemes, nem csak amiatt, mert hitelesen mutat be egy érdekes rendőri munkát, hanem amiatt is, mert véleményem szerint az eddig bemutatott legjobb 2007-es hongkongi film. Előre borítékolható, hogy néhány jelölést fog kapni majd a következő HKFA-n (így látatlanban tippelnék Kate Tsui-ra, mint az év felfedezettjére és Yau-ra, mint a legjobb új rendező, de befuthat még akár Simon Yam és Tony Leung is).
 

Hozzászólások   

#11 kisho 2007-08-21 18:20
Légy szíves legközelebb jelöld a hozzászólásodba n, hogy spoilerezni fogsz. ;-)
#10 user1 2007-08-21 17:37
Ez lett az új kedvencem a rendőrfilmek világából.....
A remek rendezés, az ügyes vágás, a tehettséges színészek, és a tökéletes zenei aláfestés miatt a filmben még azok a jelenetek is izgalmasak, ahol tulajdonképpen nem is történik semmi....:-)
A kötöszködőknek:

SPOILER

A megfigyelők munkája odáig terjed, amíg az akció csoport át nem veszi az irányítást. Ha nem értek oda, hát nem értek oda. A \"sírós\" rész pedig kellett bele, hiszen így élvezi az ember igazán a revansot, mikor láthatja a tettest a földön fekve úgy, hogy a nyakából dől a vér, ráadásul saját magát akasztotta fel, mégha nem is szándékosan.... .. A kis miss hongkong pedig nagyon jól adja magát, végülis modell. Ebben a filmben majdnem egész végig az volt a dolga, hogy hétköznapi természetességg el sétáljon úgy, hogy ne tűnjön rendőrnek.
Összefoglalva ez egy kiváló film, mindenkinek ajánlani tudom. J. To. election című nagyobb hangvételű filmje (mindkét rész) sem éri el ezt a szintet.
#9 arnold 2007-08-15 23:15
tetszett, de többszöri nézésre alkalmatlan.
#8 kisho 2007-08-14 22:19
Jól van na, ti kezdtétek szétcincálni, én csak próbálom megvédeni. :P
#7 fea 2007-08-14 16:35
SPOILER

Most elveszhetünk a részletekben, de szvsz a csaj már elég régóta rajta volt hollowmanen és nehogy már egy kis dugó tartóztassa fel az akciócsapatot

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Protégé (2007)

Protégé (2007)

  Némileg megkésve bár, de muszáj írni erről a filmről, mely az utóbbi pár hónap legnagyobb érdeklődéssel övezett hongkongi alkotása. Ezt a kiemelt figyelmet minden valószínűség szerint egy ember indukálta, aki eddig Hongkongban szinte soha nem...

Go Go 70s (Gogo chilship) (2008)

Go Go 70s (Gogo chilship) (2008)

A diktatúra idején a hetvenes évek második felében tetőzött a koreai szórakoztatóipar feletti kormányzati ellenőrzés. Miközben a lázadó tinédzserek számára a farmer és a gitár vált státuszszimbólummá, már csak a központilag jóváhagyott népzene és a...

Zatoichi And Yojimbo (1970)

Zatoichi And Yojimbo (1970)

  Az egyik legérdekesebb Zatoichi film ez, amit eddig láttam. A huszonhat eredeti (Katsu Shintaro szereplésével készült) film közül a huszadik helyet foglalja el, és ezt érezni is lehet rajta: Zatoichi jellemének változásai, a váratlan helyzetekben...

The inspector wears skirts (Ba wong fa) (1988)

The inspector wears skirts (Ba wong fa) (1988)

The inspector wears skirts (Ba wong fa) (1988) iMDBA hongkongi rendőrség hölgyeket toboroz egy újonnan létrehozandó kommandós elitalakulat kötelékébe, akiknek az lesz a feladata, hogy különleges küldetésekben segédkezzenek a már létező és csak férfiakból álló...