belépés∆

Undercover (Ai him yan muk) (2007)

Undercover (Ai him yan muk) (2007)

(IMDb

Beépített ügynök. Ha manapság ezt a kifejezést meghalljuk egy új mozival kapcsolatban, bizton összerezzenünk. Hihetetlen, hogy nem tudnak a hongkongi filmiparban elszakadni ettől a témától, de sajnos igaz. Bevallom őszintén, engem a puszta kíváncsiság vezetett, mikor leültem ez elé a film elé, hiszen ha már valami a címében sem titkolja, hogy egyértelmű lopást és utánérzést várhatunk tőle, akkor az csak tudhat valamit.

Undercover (Ai him yan muk) (2007)

Kezdjük egy kis áttekintéssel azok számára, akik esetleg csak az Infernal Affairs trilógiát ismerik e témával kapcsolatban, ahol ez a vírus felütötte a fejét. A két nagyágyú, Tony Leung és Andy Lau alakította azt a zsarut, s triádagot akik egyfajta beépített ügynökként helyet cseréltek, s játszották a másik szerepét a törvény két oldalán. A film óriási siker lett, s három hosszú részben mutatta be, mit kockáztatnak, s mit is élhetnek meg ezek az emberek. Ezt követte Herman Yau, On The Edge című alkotással, ahol a rendező, Nick Cheung és Anthony Wong segítségével arra kereste a választ, mi történik, mikor egy ügynök elvégezte feladatát, s vissza kell térnie valós énjéhez, ami már lehet nem is olyan egyszerű. Természetesen a témának megszületett a paródiája is a nem túl jól sikerült Operation Undercover prezentálásában, ami sajnos nem zárta le a sorozatot, hiába mutatott fityiszt a hongkongi rendezőknek. A Protége bár megpróbálta bújtatva előadni, s nem erőltetni túlzottan, mégis ezekre az alapokra helyezte történetét, ahol ismét találkozhatunk Andy Lau-val, akinek párja ezúttal Daniel Wu volt.

Undercover (Ai him yan muk) (2007)

Elmondhatjuk, hogy lassan nincs olyan színész Hongkongban, aki ne játszott volna beépített ügynököt, vagy a vele szemben álló triádtagot, hiszen ezúttal Shawn Yue és Sam Lee került a vágóasztalra ebben a szerepben.

Az Undercover a már felsorolt filmek egyfajta keverékét adja. Az alap az On The Edge, ugyanis Shawn Yue egy olyan rendőrt alakít, aki éppen visszatért egy sikeresen lezárt küldetésből, azonban nem tud teljes mértékben szakítani múltjával. Rendszeresen találkozgat triád barátjával, egy kokaindílerrel, s közösen emlékeznek a régi szép időkre. Ez az idill viszont nem tarthat sokáig, mivel egy banális véletlen folytán egy rendőr felfedezi őket, s persze a titok nem derülhet ki. Emellett persze abban sem lehetünk biztosak, hogy aki már egyszer elárulta főnökét, nem teszi-e meg ugyanezt állítólagos barátjával is.

Undercover (Ai him yan muk) (2007)

A film nem lett olyan rossz, mint amennyire lehetett volna, s ez a két főszereplőnek köszönhető. Shawn Yue nagyszerűen játsza a kokainon rajtamaradt, kiüresedett, talajt vesztett rendőrt, aki képtelen kezébe venni sorsa irányítását, míg Sam Lee hitelesen prezentálja a drogoknak azt a hatását, melyet kevés filmben lehet tetten érni, mégpedig az egyre jobban eluralkodó paranoiát. Valójában kettejük kapcsolatának alakulása kerül górcső alá a filmben, amihez a beépített ügynökös klisé csak a hátteret adja. A történet több szálon mutatja be az ügynök múltjának részleteit, s jelenének alakulását, s annak ellenére, hogy ha jobban odafigyelünk már a film közepe felé sejthető a befejezés, még sincs elnagyolva, leköti a nézőt.

Undercover (Ai him yan muk) (2007)

Lehet előítéleteim miatt, de engem meglepett az Undercover, s könnyebben megbocsátottam neki a lopást, mint mondjuk a Protégé-nek, a színészi játék és a hangulat pedig egyértelműen magasabb kvalitást képvisel, mint az On the Edge-ben. Ettől függetlenül sajnos mégsem lehet egy szuverén, egyedi alkotásként kezelni a filmet, csak a hongkongi filmipar egy újabb termékének.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

No Mercy for the Rude (2006)

No Mercy for the Rude (2006)

Elég furcsa karriert futott be eddig Cheol-hie Park (Face) új filmje, a No Mercy for the Rude (Tahóknak nincs kegyelem). Az augusztusi első vetítések csúfos kudarccal zárultak, s már azt lehetett hinni, hogy a film...

Aragami (2003)

Aragami (2003)

 IMDbKönnyed kis vasárnap esti mozi ez, amit akkor érdemes nézni, mikor úgy érezzük, kellene valami film, csak ne legyen túl fárasztó. Leköt és kikapcsol. A stílus tett kíváncsivá, mikor olvastam róla: Supernatural Samurai Fighting. Lényegében...

Shadowless Sword (Muyeong geom) (2005)

Shadowless Sword (Muyeong geom) (2005)

  IMDb 926-ban Balhae elbukott, és helyén egy új országot alapítottak, ez volt Dongranguk. A túlélők természetesen nem hagyták magukat, és minden erejükkel azon voltak, hogy visszaszerezzék a hatalmat. Az új vezetés egy bizonyos Killer-Blade nevezetű hadseregre...

Love Com (2006)

Love Com (2006)

Love Com (2006)iMDBKoizumi Risa élete maga a pokol, ugyanis a diáklány testmagassága 170 centi, ami (japán mércével legalábbis) nagyon magasnak számít és emiatt kap kosarat. Otani Atsushi élete szintén maga a pokol, ugyanis a fiú...