belépés∆

Undercover (Ai him yan muk) (2007)

Undercover (Ai him yan muk) (2007)

(IMDb

Beépített ügynök. Ha manapság ezt a kifejezést meghalljuk egy új mozival kapcsolatban, bizton összerezzenünk. Hihetetlen, hogy nem tudnak a hongkongi filmiparban elszakadni ettől a témától, de sajnos igaz. Bevallom őszintén, engem a puszta kíváncsiság vezetett, mikor leültem ez elé a film elé, hiszen ha már valami a címében sem titkolja, hogy egyértelmű lopást és utánérzést várhatunk tőle, akkor az csak tudhat valamit.

Undercover (Ai him yan muk) (2007)

Kezdjük egy kis áttekintéssel azok számára, akik esetleg csak az Infernal Affairs trilógiát ismerik e témával kapcsolatban, ahol ez a vírus felütötte a fejét. A két nagyágyú, Tony Leung és Andy Lau alakította azt a zsarut, s triádagot akik egyfajta beépített ügynökként helyet cseréltek, s játszották a másik szerepét a törvény két oldalán. A film óriási siker lett, s három hosszú részben mutatta be, mit kockáztatnak, s mit is élhetnek meg ezek az emberek. Ezt követte Herman Yau, On The Edge című alkotással, ahol a rendező, Nick Cheung és Anthony Wong segítségével arra kereste a választ, mi történik, mikor egy ügynök elvégezte feladatát, s vissza kell térnie valós énjéhez, ami már lehet nem is olyan egyszerű. Természetesen a témának megszületett a paródiája is a nem túl jól sikerült Operation Undercover prezentálásában, ami sajnos nem zárta le a sorozatot, hiába mutatott fityiszt a hongkongi rendezőknek. A Protége bár megpróbálta bújtatva előadni, s nem erőltetni túlzottan, mégis ezekre az alapokra helyezte történetét, ahol ismét találkozhatunk Andy Lau-val, akinek párja ezúttal Daniel Wu volt.

Undercover (Ai him yan muk) (2007)

Elmondhatjuk, hogy lassan nincs olyan színész Hongkongban, aki ne játszott volna beépített ügynököt, vagy a vele szemben álló triádtagot, hiszen ezúttal Shawn Yue és Sam Lee került a vágóasztalra ebben a szerepben.

Az Undercover a már felsorolt filmek egyfajta keverékét adja. Az alap az On The Edge, ugyanis Shawn Yue egy olyan rendőrt alakít, aki éppen visszatért egy sikeresen lezárt küldetésből, azonban nem tud teljes mértékben szakítani múltjával. Rendszeresen találkozgat triád barátjával, egy kokaindílerrel, s közösen emlékeznek a régi szép időkre. Ez az idill viszont nem tarthat sokáig, mivel egy banális véletlen folytán egy rendőr felfedezi őket, s persze a titok nem derülhet ki. Emellett persze abban sem lehetünk biztosak, hogy aki már egyszer elárulta főnökét, nem teszi-e meg ugyanezt állítólagos barátjával is.

Undercover (Ai him yan muk) (2007)

A film nem lett olyan rossz, mint amennyire lehetett volna, s ez a két főszereplőnek köszönhető. Shawn Yue nagyszerűen játsza a kokainon rajtamaradt, kiüresedett, talajt vesztett rendőrt, aki képtelen kezébe venni sorsa irányítását, míg Sam Lee hitelesen prezentálja a drogoknak azt a hatását, melyet kevés filmben lehet tetten érni, mégpedig az egyre jobban eluralkodó paranoiát. Valójában kettejük kapcsolatának alakulása kerül górcső alá a filmben, amihez a beépített ügynökös klisé csak a hátteret adja. A történet több szálon mutatja be az ügynök múltjának részleteit, s jelenének alakulását, s annak ellenére, hogy ha jobban odafigyelünk már a film közepe felé sejthető a befejezés, még sincs elnagyolva, leköti a nézőt.

Undercover (Ai him yan muk) (2007)

Lehet előítéleteim miatt, de engem meglepett az Undercover, s könnyebben megbocsátottam neki a lopást, mint mondjuk a Protégé-nek, a színészi játék és a hangulat pedig egyértelműen magasabb kvalitást képvisel, mint az On the Edge-ben. Ettől függetlenül sajnos mégsem lehet egy szuverén, egyedi alkotásként kezelni a filmet, csak a hongkongi filmipar egy újabb termékének.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Shinsengumi - A History In Blood (1998)

Shinsengumi - A History In Blood (1998)

  Ha a Duna Japánban folyna, akkor a magyar írásmód szerint Sinszen csoport története azok közé tartozna, amelyről készült feldolgozások sorával el lehetne rekeszteni. Legfeljebb a Csusingura és a jocujai kísértet története vetélkedhet a megfilmesítései sorával.

Taga Tameni (2005)

Taga Tameni (2005)

  iMDB  A japán filmművészetben az az egyik legszebb, hogy ragaszkodik hagyományaihoz. Gyakran a fiatal rendezők, még ha más a stílusuk és más a trend is, szinte kötelezőnek érzik, hogy készítsenek egy filmet, mely a...

Yip Man (Ip Man) (2008)

Yip Man (Ip Man) (2008)

Donnie Yen és Wilson Yip negyedik közös filmje a Wing Chun kung-fut népszerűvé tevő Yip Man nagymester életének egy szeletét dolgozza fel. Az elvárások, a sokat ígérő előzetesek netre kerülte után talán nem túlzok, ha...

Ozu Yasujiro (1903-1963) (1. rész)

Ozu Yasujiro (1903-1963) (1. rész)

  Ozut tartják mindmáig a legjapánabb rendezőnek úgy az egyetemes, mint hazája filmtörténetében. Olyan érzékenységgel festette meg korának társadalmát, illetve az abban élők egzisztenciális és lelki világát, mint előtte senki. Mind formanyelve, mind témaválasztása...