belépés∆

Gong Tau: An Oriental Black Magic (2007)

Gong Tau: An Oriental Black Magic (2007)

IMDb 

A '90-es évek közepén a Category III filmek virágkorukat élték. Az alkotók lassan minden trükköt és lehetőséget eljátszottak, amire az erőszak, a vér és a meztelen keblek különböző mértékű párosítása és keverése lehetőséget nyújtott. Mielőtt azonban a stílus végképp hanyatlásnak indult volna, egy rendező, Herman Yau, The Untold Story című mozijával valami újat alkotott, átlépte a határokat, amit azóta is előszeretettel emlegetnek a témában kicsit jártasabb filmrajongók. Ezért övezte nagy érdeklődés Yau új filmjének, a Gong Tau-nak előkészületeit, mellyel a rendező visszanyúl ehhez a letűnt, de legalábbis háttérbe szorult stílushoz, hogy újra életet leheljen bele.

 Gong Tau: An Oriental Black Magic (2007)

A Gong Tau, ahogy az angol cím is utal rá, egyfajta fekete mágia, gyakorlatilag a woodoo távol-keleti megfelelője. Vérrel, hajszállal, mindenféle bogarakkal, szalmabábúkkal, tűkkel és ki tudja még mivel a használó képes távolról ártani, sőt meg is ölni haragosát. A film főszereplője egy rendőr, Rockman (ami valójában Lok-man lenne, de az angol fordítók nemes egyszerűséggel, s gondolom némi akaratlan humorral így honosították a nevet), éppen egy sorozatgyilkos ügyén dolgozik, aki egymás után öli meg kollégáit, miközben feleségével, s még csecsemő-korú gyermekével félelmetes dolgok történnek. Az asszony, mint aki eszét vesztette, vagy sokkot kapott, folyamatosan önkívületben sír és pánikol, emellett képtelen lefeküdni, mert úgy érzi, tűkkel szurkálják a hátát. Bár Rockman beviszi a kórházba, ott nem tudnak segíteni rajta, s egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a nő a Gong Tau áldozata. A kérdés csak az, ki irányíthatja a rontást?

Gong Tau: An Oriental Black Magic (2007)

A Cat III filmek rajongói elégedettek lehetnek. A Gong Tau hozza mindazt, amit a stílus megkövetel, így kapunk megfelelő mennyiségű, öncélú erőszakot, undorítóbbnál undorítóbb, gyakran kifejezetten felesleges véres jelenetet, és persze gyönyörű, meztelen idomokat Teng Tzu-Hsuan prezentálásában. A probléma mindezzel valójában az, hogy ezek az összetevők mára már idejét múlttá váltak, egy gyakorlottabb filmnézőt nem fognak megbotránkoztatni, eltekintve talán a záró jelenet ínyencségitől. Emellett, mivel Yau modernizálta az egészet, hiányzik belőle az a romantika, ami a ’80-as évek végének, '90-es évek elejének filmjeit mai szemmel nézve jellemezte, tehát az akkori divat, a hónaljig felhúzott nadrágok, az atomtangák és miegymás. Ez egy húsz évvel ezelőtti film, 21. századi külsőségekkel, amihez azért hozzá kell tenni, hogy maga Yau is csak egy '76-os, hasonló címre hallgató Shaw Brothers filmet vett elő és dolgozott át.

Gong Tau: An Oriental Black Magic (2007)

A Cat III filmeknél nem túl illendő a színészi játék minőségéről beszélni, pedig ha meggondoljuk, valójában a The Untold Story-t is leginkább Anthony Wong vitte a hátán. Ő adta mellé azt a emberi, vagy inkább nem emberi plusszt, ami miatt ma is elővesszük a filmet. Jelen esetben sajnos ez is a szabványok szerint alakul, erősen középszerű alakításokat láthatunk, kidolgozatlan karakterekkel, ami Maggie Siu esetében kifejezetten idegesítő, mert a hölgy a film 99%-ában magán kívül sikoltozik, és halálán van.

Gong Tau: An Oriental Black Magic (2007)

A CG és a trükk-technika is a nyolcvanas éveket idézi, néha teljesen egyértelmű, hogy ebbe bizony belenyúltak a készítők. Ez azonban valójában nem jelent gond, hiszen itt vágódik be az a romantika, amiről fentebb beszéltem, s ha ehhez hozzá vesszük a zárójelenetben megjelenő főgonosz megjelenési formáját, mely az utóbbi idők legviccesebb látványelemi közé tartozik, akkor könnyedén megbocsátható.

Gong Tau: An Oriental Black Magic (2007)

Bár a kritikám kicsit negatívra sikeredett, ez azért van, mert többet vártam a filmtől. Aki nosztalgiázni akar, vagy megrögzött old school horror rajongó, az ne hagyja ki, végre egy darab hosszú hajú kislány szellem miatt sem kell unottan ásítoznia. Korrekt, a stílushoz minden tekintetben hű alkotás.

 

 

Hozzászólások   

#2 kisho 2007-08-21 18:23
Nézz körül a "LINKEK" menüpontnál.
#1 user1 2007-08-21 16:12
Hello!

Mivel nekem tetszett az "untold story" (annak ellenére is hogy két teljesen eltérő stílusú történeti szálat mutatott be, bár egész jól működött mindkettő) erre is kíváncsi vagyok. Sajnos azomban nem tudom beszerezni..... . Kérlek küldjetek nekem egy email -t amiben leírjátok hogy honnan tudom beszerezni a filmet.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Like a Dragon (Ryuu ga gotoku: gekijou ban) (2007)

Like a Dragon (Ryuu ga gotoku: gekijou ban) (2007)

Like a Dragon (龍が如く劇場版) (2007) Számítógépes játékból filmet készíteni sosem hálás feladat. Az adott játékot általában csak egy szűk, ám igen fanatikus rajongótábor ismeri, akik általában mindenben hibát keresve szokták vizslatni a filmes adaptációkat. Egyrészt az...

Platonic Sex (2001)

Platonic Sex (2001)

プラトニックセックス (2001)iMDBA címadó könyv, ami 2000-ben jelent meg, bestseller volt Japánban, több, mint 1.700.000 példányt adtak el belőle. Műfaját tekintve egy félig-meddig önéletrajzi ihletésű regény volt, a szerzője pedig Iijima Ai. Iijima kisasszonyról annyit érdemes...

Simply Actors (Hei wong ji wong) (2007)

Simply Actors (Hei wong ji wong) (2007)

Simply Actors (Hei wong ji wong) (2007)iMDBBizonyára mindenki teljesen tisztában van azzal, hogy kicsoda Jim Chim. Aki véletlenül nem ismerné, annak annyit az úriemberről dióhéjban, hogy ő egy ismert és közkedvelt hongkongi színházi ember, mellékállásban...

The Day a Pig Fell Into the Well (Daijiga umule pajinnal) (1996)

The Day a Pig Fell Into the Well (Daijiga umule pajinnal) (1996)

The Day a Pig Fell Into the Well (Daijiga umule pajinnal) (1996) iMDB HanCinema   Ez egy sokszereplős dráma, amiben a szereplők útja többször is keresztezi egymást. Az egyik főszereplő...