belépés∆

Szebb holnap (A Better Tomorrow) (Ying hung boon sik) (1986)

Szebb holnap (Ying hung boon sik) (1986)

Szebb holnap (A Better Tomorrow) (Ying hung boon sik) (1986)

iMDB

Vannak filmek, amikről nem feltétlenül szükséges hosszadalmas ajánlót írni ahhoz, hogy kedvet érezzen az olvasó a megnézésükhöz. Véleményem szerint a Szebb holnap is ezek közé tartozik és bőven elég lenne annyit írni róla ajánlásul, hogy a 2005-ös HKFA-ra összeállított „a 20. század 100 legjobb kínai filmje” listán nemes egyszerűséggel a második helyen található meg, továbbá több tekintetben is stílusteremtő alkotás.

Szebb holnap (A Better Tomorrow) (Ying hung boon sik) (1986)

A sztorit tekintve a film valójában egy remake, mégpedig egy 1967-es fekete-fehér HK akció, az Upright Repenter (más fordításban The Story of a Discharged Prisoner) újjáértelmezése. A főhős egy igazi nagymenő gengszter, az idősödő főnök jobbkeze, akinek kisujjában van a „szakma” minden egyes eleme. Egy napon megbizatást kap a főnöktől, hogy Taiwan-on kell lebonyolítania egy akciót, azonban elárulják, a rendőrök elkapják, ő pedig három évre börtönbe kerül. Miután szabadul, új életet akar kezdeni, hogy segítsen öccsén, a tehetséges, de bátyja múltja miatt előrelépni nem tudó rendőrön, azonban a múltja elől nem szabadulhat, így legjobb barátjával együtt újra össze kell állnia, hogy a helyükbe lépett új triádfőnököt eltegyék láb alól.

Szebb holnap (A Better Tomorrow) (Ying hung boon sik) (1986)

A film amellett, hogy egy zseniális, látványos akciófilm, igencsak erőteljes sztorival is rendelkezik, betekintést nyújtva a triádok árulással teli világába, valamint abszolút hihetően ábrázolja a testvériséget és a barátságot. Abszolút átélhetően mutatja be a rendező azt is, hogy milyen helyzetekbe kerülhetnek bele az egykori nagymenők, hiszen a letűnt korok szereplőit nem tartják túl sokra az alvilágban, valamint azt is, hogy aki egyszer ebbe a világba bekerült, sohasem moshatja tisztára magát. Ebben persze nagy segítséget nyújtottak a rendezőnek a főszereplő színészek is, akik mind a négyen zseniális produkciót mutattak be. A főgonosz, nagyravágyó fiatal „tanítványt” Waise Lee játszotta, a rendőr öccsöt Leslie Cheung, a főszereplő gengsztert a 70-es 80-as évek egyik nagy filmsztárja, Lung Ti, míg a barátját Chow Yun-Fat. Chow ezúttal is hozza a védjegyévé vált játékos „bohóckodásokat” (pl. ahogyan a bárban megissza az italát), amik sokat hozzáadnak az általa alakított karakter életszerűségéhez, Lung Ti karaktere gengszternek egy kicsit talán túlzottan is becsületes, de abszolút nem zavaró, ráadásul az ő feladata volt talán a legnehezebb, hiszen a legkomplexebb figurát kellett eljátszania, Leslie Cheung is remekel a folyton bizonyítani akaró és ennek mindent alárendelő rendőr szerepében.

Szebb holnap (A Better Tomorrow) (Ying hung boon sik) (1986)

A hongkongi film egyik nagyágyúja, Tsui Hark már a tv-s korszakában foglalkozott azzal az ötlettel, hogy ezt a történetet ő is megfilmesíti, azonban nem volt rá ideje a rengeteg másik munkája mellett, így csak producerként jegyzi a filmet, a rendezést John Woo-ra hagyta. Woo pedig nem hagyta kihasználatlanul a lehetőséget, megteremtette a „heroic bloodshed” filmet, valamint szupersztárrá tette az addig a filmes világban csak „bevételgyilkosnak” nevezett Chow Yun-Fat-et, akinek addigi filmjei szinte kivétel nélkül megbuktak, csak a tévében volt sikeres. Chow szerepeltetése azért is érdekes, mert ugyan ma már mint az egyik legnagyobb akciósztárt emlegetjük, akkoriban azonban ez még nem így volt, hiszen Tsui Hark azért szerződtette a szerepre, mert abszolút nem úgy nézett ki, mint egy akciófilmhős. Az akciók kivitelezése terén ebben a filmben volt először látható a későbbi John Woo filmek állandó „kellékei”, Chow Yun-Fat két pisztolyos lövöldözései, a látványos pirotechnikai effektek, a tökéletesen megkoreografált lövöldözős jelenetek, a hatásfokozó „belassított” jelenetek és a „menő” főhősök.

Szebb holnap (A Better Tomorrow) (Ying hung boon sik) (1986)

A film (és elsősorban Chow figurája) olyan népszerű volt, hogy Hongkong-ot ellepték a főszereplőket utánzó, gyufával a szájukban sétáló fiatalok, akik miatt a boltokban hiánycikké váltak a napszemüvegek és a Hongkong klímájának nem igazán megfelelő bőrdzsekik. A politikusok emiatt rengeteget kritizálták John Woo-t, mondván, hogy a triád élet „romantikáját” bemutató filmjével népszerűsítette a bűnőző életmódot. Woo-ék persze tiltakoztak, azt hozták fel védelmükben, hogy azért választották főhősnek a bűnözőket, mert csak az ő szemszögükből lehetett egy ilyen filmet elkészíteni, valamint „finomítottak” is rajtuk, mert nem drogkereskedőkként, hanem „csak” pénzhamisítókként ábrázolták őket. A HKFA szavazásán a film összesen 11 jelölést kapott 1987-ben, amiből kettőt meg is nyert, Chow Yun-Fat kapta a legjobb színész, míg a Tsui Hark/John Woo páros a „best picture” díjat.

Szebb holnap (A Better Tomorrow) (Ying hung boon sik) (1986)

A Szebb holnap tehát egy igazi klasszikus, a hongkongi film történetének egyik legsikeresebb alkotása, aminek bevételeit és népszerűségét hosszú évekig nem tudta film felülmúlni. Minden ázsiafilm rajongó gyűjteményében ott a helye!

Hozzászólások   

#9 fea 2007-07-31 15:08
Off: A Mission a tavaly nagy sikert aratott Exiled első része, tipipikus HK akció. Nekem megvan kínai bootlegen... 8)
#8 Guest 2007-07-31 01:32
A 2. kedvenc HK akciófilmem. Az első a Boiling Point. Chow Yun Fat rulez! :D
#7 edisonae86 2007-07-30 23:49
Ez egy isten alkotása. Hát még a második rész...
Miért csak a 3.-dik része van kiadva hazánkban??? Mert anno elindították "Az akció mesterei" DVD sorozatot, amiből ma már jeles gyűjteményem van... :D De enélkül a 2 film nélkül sajnos NAGYON nem teljes... :cry:
Feliratot estleg tud vki hozzá(juk)? :roll:
#6 YEZy 2007-07-29 21:52
Én attól tartok egy kicsit, elnézve a mostani koreai filmek színvonalát... :-) Ha mondjuk 4-5 éve készült volna el, akkor lehet, alapmű lenne az is...
#5 Gianni 2007-07-29 21:32
Kapaszkodjatok: 2008-ban jön a film KOREAI remake-je, a főszerepekben: Gu Tianle, Zhang Dongjian és Rain. Hmmm.... 8)
Info (www.dianying.com/en/title/yxb2006)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Fantasia (Gwai ma kwong seung kuk) (2004)

Fantasia (Gwai ma kwong seung kuk) (2004)

Fantasia (Gwai ma kwong seung kuk) (2004)IMDb 1969-ben járunk Hongkongban, ahol három igencsak botcsinálta detektív ügyes-bajos dolgainak egyikébe csöppenünk bele. A balul sikerült múzeumi őrség után visszatérnek az irodába, ahol hamarosan megjelenik egy végzős varázslótanonc, Harmy...

Buddha (Shaka) (1961)

Buddha (Shaka) (1961)

  Néha egészen furcsa módon születik meg egy művészeti alkotás. Például versengés miatt, mint a mostani kitárgyalandó mozink. Először versengett a televíziózás és a filmgyártás.

Postman Blues (Posutoman burusu) (1997)

Postman Blues (Posutoman burusu) (1997)

Újabb zseniális Sabu film! A Driver-t még nem tudtam illő mértékben élvezni, mivel kissé szokatlan volt a stílusa, és utólag visszanézve jöttem rá, hogy milyen jó is volt. (Újra is fogom nézni.) A Postman Blues...

The Hypnotized aka The Faceless Beauty (Eolguleobtneun minyeo) (2…

The Hypnotized aka The Faceless Beauty (Eolguleobtneun minyeo) (2004)

  imdbKim in Shik ismét nem kispályázik, szépen lassan, mérnöki precizitással ás szereplői érzelmeinek legmélyére...