belépés∆

The New Legend of Shaolin (Hung Hei Kwun Ji siu lam ng jo) (1994)

The New Legend of Shaolin (Hung Hei Kwun – Ji siu lam ng jo) (1994)

The New Legend of Shaolin (Hung Hei Kwun Ji siu lam ng jo) (1994)

iMDB

Wong Jing filmjei mindig is megosztották a közönséget. Aki csak könnyed szórakozásként akart megnézni egy filmet, az általában nem csalódott a Wong kezei közül kikerülő munkákban, míg aki egy adott stíluson belül valami komoly munkára volt kíváncsi, az szinte mindig lesújtó véleménnyel volt Wong műveiről. Nincs ez másként a The New Legend of Shaolin esetében sem, amiben Wong a Flying Dagger után újfent a wuxia filmek végeláthatatlan tengerére evezett, ezúttal forgatókönyvíróként és rendezőként is jegyzi a filmet, amiről már a legelejétől kezdve ordít, hogy Wong Jing film.

The New Legend of Shaolin (Hung Hei Kwun Ji siu lam ng jo) (1994)

A főhősöket ugyanis egyszerűen „kikölcsönözte” a mintegy 20 évvel korábban készült japán Lone Wolf and Cub sorozatból, hiszen itt is egy nagyszerű renegát harcos és annak pici fia áll a történet középpontjában, míg a film nyitójelenete is nagyban emlékeztet a „forrásmunka” jeleneteire. További adalék és nézőcsalogató, hogy a TVB csatornán nem sokkal korábban vetített nagysikerű tévésorozat, a Kung fu si fu főszereplőjének a nevével ruházta fel a főhőst, míg a főszerepre (a mendemondák szerint némi triádsegédlettel) megnyerte az egyik legismertebb és legnépszerűbb harcművész-színészt, Jet Li-t, aki a plakáton kicsit Nemuri Kyoshiro technikájára hasonlító pózban látható. A hozott anyagoknak és a szerződtetett sztárnak köszönhetően aztán már nem volt nehéz dolga, csak összeütött belőle egy tipikusan rá jellemző humorral telezsúfolt sztorit, amit olyan módon zárt le, ami kísértetiesen hasonlít a 80-as évekbeli, Donald P. Bellisario nevéhez köthető amerikai tévésorozatok epizódjainak zárójelenetéhez.

The New Legend of Shaolin (Hung Hei Kwun Ji siu lam ng jo) (1994)

A történet kiindulópontja hasonló a Lone Wolf and Cub-éhoz. Hung Hei-Kwun-t elárulják és kisfiával együtt menekülnie kell. Hosszú évek vándorlása után jutnak el a film helyszínéül szolgáló faluba, ahol egy tehetős helyi polgár a testőrének fogadja Hung-ot. Közben ugyanazok, akik elárulták a harcost, szövetkeznek a Shaolin szerzetesek elpusztítására is, akik a kincseik térképét 5 kis növendék hátára tetoválják rá. A dolog persze kiderül, így az árulók elkezdik keresni a gyerekeket, akik védelmezésében (jó sok közjátékot követően) két tolvajnő is az apa és a fiú segítségére lesz.
Az „igazi” wuxia filmekhez képest ez egy jóval könnyedebb, humorosabb alkotás, bár tulajdonképpen minden benne van, ami a kínai fantáziafilmekben megszokott. Van benne rengeteg akciójelenet, jó nagyokat ugró emberekkel, sok-sok repüléssel és kardokon mászkálással, ám annyira túlzásba vannak víve ezek a részek, hogy még wuxia mércével is komolytalanok (akárcsak a fentebb már említett, szintén poénra vett Flying Dagger esetében). Ezen jelenetek kidolgozásáért ezúttal Corey Yuen volt a felelős, aki társrendezője volt a produkciónak. Nem maradhatott ki a sajnálatos haláleset sem, de ez a rész sem a katarzis miatt került bele a filmbe, Wong még a halált is könnyeden ábrázolja. A wuxia jellegzetességek mellett pedig Wong telezsúfolta a filmet saját jellegzetességekkel, kezdve a stíluskeveréstől (van néhány „horror” jelenet, természetesen poénra véve) az elmaradhatatlan fingós poénokon keresztül egészen a képregényszerű főgonoszig.

The New Legend of Shaolin (Hung Hei Kwun Ji siu lam ng jo) (1994)

Az amerikai filmesek úgy tartják, hogy egy film lehet bármilyen gagyi is, ha szerepel benne gyerek és/vagy kutya, akkor a siker garantált. Kutya ebben a filmben nincs, viszont gyerek van szépszámmal, egytől egyig aranyosak és a kölyökbunyók is látványosak. Ez nem kis részben köszönhető Miu Tse-nek, aki a The Enforcer-hez hasonlóan a Jet Li által alakított karakter fiát alakítja, élvezetesen. Mind a bunyók, mind a poénok terén jól teljesít. Jet Li egy eléggé faarcú harcost játszik, így színészi képességeiről nem sokat tudunk meg, de az ő esetében valószínűleg ez az, ami a legkevesebb embert érdekel. A sok-sok, képregényekben látható fegyvert felvonultató harci jelenetekben remekül helytáll, úgyhogy a Jet Li rajongóknak ezúttal sem lehet panasza. A legemlékezetesebb karakter azonban mégsem az apa és a fia, hanem a két tolvajnő közül a mama, akit Andy Lau keresztanyja, Deannie Yip alakít. Az ő figurája sok-sok humoros pillanatot csempész a filmbe, tovább oldva az amúgy is meglehetősen könnyed hangulatot. A lányát az ekkoriban még Wong Jing-gel kavaró Chingmy Yau alakította, elsőszámú feladata az volt ezúttal is, hogy jól nézzen ki, ezt meg is oldotta könnyedén.

The New Legend of Shaolin (Hung Hei Kwun Ji siu lam ng jo) (1994)

A tulajdonképpen drámai téma ellenére is ez egy nagyon könnyed, szórakoztató film, amit minden bizonnyal a wuxia filmek rajongói nem fognak a szívükbe zárni, akárcsak azok, akik nem kedvelik a „hozott” ötleteket. Azoknak viszont, akik csak kikapcsolódni szeretnének, mindenképpen jó szórakozást fog nyújtani.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Nobody Knows (2004) (& When I Turned Nine)

Nobody Knows (2004) (& When I Turned Nine)

  IMDbBár ez utóbbi alkotás koreai, azért rakom ide, mert a két film alapgondolata sokban hasonlít egymásra. A téma mindkét alkalommal akörül forog, hogy egy fiúnak, gyerekeknek ilyen-olyan okok miatt felnőttként kell helyt állniuk már igen...

Legend of Eight Samurai (Satomi Hakken Den) (1983)

Legend of Eight Samurai (Satomi Hakken Den) (1983)

Ennek a filmnek a forrását a japán szépirodalom egyik legismertebb műve, a Nansou Satomi Hakkenden adta, amit Bakin Kyokutei írt meg 106 részben mintegy 30 év alatt és 1842-ben ért a végére. Nem meglepő módon...

Noroi - Az átok (2005)

Noroi - Az átok (2005)

Masafumi Kobayashi riporterként dolgozik egy tokiói kiadónál. Életét a természetfeletti jelenségeknek szentelte. Rendkívül elhivatott és alapos fickó, ezt támasztja alá jelmondata is: "Bármilyen rémisztő is legyen, az igazságot akarom." A legutóbbi munkája során azonban valami...

Miyamoto Musashi (Sword of Fury) (1973)

Miyamoto Musashi (Sword of Fury) (1973)

    Szóval, Mijamotó Muszasi, a szamurájok etalonja, az önképzés bajnoka, a legenda. Josikava Eidzsi könyvsorozata óta különösen szárnyal a népszerűsége, bár előtte sem panaszkodhatott volna a címadó. Életének különféle feldolgozásai valószínűleg az idők végeztéig ellátja anyaggal...