belépés∆

Sweet Revenge (Gei sun yan) (2007)

Sweet Revenge (Gei sun yan) (2007)

Sweet Revenge (Gei sun yan) (2007)

iMDB

Vegyes érzésekkel ültem le ez elé a film elé, mert a rendezőjéről, Ping Ho-ról még sohasem hallottam annak ellenére sem, hogy több díjat is nyert már pályafutása során, a plakát sem volt túl meggyőző, mert egy eléggé alacsony költségvetésű filmre engedett következtetni (helyesen), viszont ott van a főszereplők között Anthony Wong Chau-sang, aki képes akár egyedül is emlékezetessé tenni egy filmet.

Sweet Revenge (Gei sun yan) (2007)

A történet főszereplője Cheung Yung, egy fiatal leukémiás lány, akinek egyetlen rokona van életben, mégpedig a bátyja, Cheung Siu-chun. A báty szereti a húgát, azonban a lány nem bízik benne, elsősorban a múltbeli események miatt, amikre a férfi amnéziára hivatkozva nem emlékszik. Egy napon a lány egy csomagot visz el Ching Shing-hez, egy egyedül élő, alkoholista úrhoz, akinél talál egy fényképezőgéet, amin apja monogramja látható. Miután a férfi csak egy viszonylag homályos magyarázatot tud adni arra, hogy hogyan került hozzá a réges régi masina, a lány elkezdi összerakni múltjának darabkáit, hogy kiderüljön az igazság, valamint az, hogy miért nincsen bizodalma a bátyjában. A megoldásban pedig segítségére lesz egy réges-régi, Spellbound című film is.

Sweet Revenge (Gei sun yan) (2007)

A filmről elég hamar kiderül, hogy egy jellegzetes kamaradarab, kevés szereplővel, viszonylag kevés helyszínnel, az efféle produkcióktól megszokottan elsődlegesen a történetre koncentráltak a készítői. Igazi thrillerhez méltóan mind a három főszereplő meglehetősen sötét és rejtélyes múlttal rendelkezik, közülük elsősorban a fiatal leukémiás lány még az öltözködésével is rájátszik erre, folyamatosan fekete, de legalábbis sötét tónusú ruhákban közlekedik. A kissé nyomott hangulatot az operatőr is fokozza, sok-sok jelenet játszódik félhomályban, illetve sötétben. Érthető okokból, bár kissé klisészerűen a múltbeli történéseket fekete-fehérben, meglehetősen álomszerűen mutatják be.

Sweet Revenge (Gei sun yan) (2007)

Sajnos a dramaturgia helyenként akadozik, elsősorban amiatt, mert van néhány jelenet, ami nem kapcsolódik szervesen a történethez, illetőleg a későbbiekben nincsen megmagyarázva, hogy mi lett a következménye. Ez utóbbiból az a legfeltűnőbb, amikor a báty „betegségét” mutatják be abban a jelenetben, amikor elfelejt magával vinni egy táskát, aztán a későbbiekben az ottani tevékenységének következményeiről már nem esik szó. Kár érte, mert ugyan az „igazi” énjét megmutatják, de ennek a figyelmetlenségnek köszönhetően sokat veszít a film az értékéből. Mindezzel együtt is a fő hibája nem ez a filmnek, hanem a lassú, helyenként vontatott tempó, néhol igencsak unalmasan telnek a percek.
A színészek közül természetesen Anthony Wong játszik legjobban, stílusosan játsza el a borissza fickót, aki sokat tud a testvérpár múltjáról. A fiatal lányt alakító Fan Bingbing sem játszik rosszul, egyedül Nick Cheung-gal nem voltam kibékülve, aki eléggé sematikusan alakítja a báty szerepét, bár lehet, hogy nem véletlenül.

Sweet Revenge (Gei sun yan) (2007)

Zárszóként még annyit, hogy a film egy közepes thriller, kicsit unalmas és könnyen felejthető. Az igazán jó 2007-es hongkongi filmekre még továbbra is várni kell, reméljük, már nem túl sokat.

Hozzászólások   

#1 fea 2007-07-05 17:44
Nick Cheunggal én soha nem vagyok kibékülve 8)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Too Beautiful to Lie (Geunyeoreul midji maseyo) (2004)

Too Beautiful to Lie (Geunyeoreul midji maseyo) (2004)

  A romantikus vígjátékok végkifejlete nagyjából annyi izgalmat és meglepetést szokott tartogatni a néző számára, mint Columbo nyomozó történetei. Peter Falk legendás tévésorozatában mindig lelőtték a poént az elején, azaz megmutatták a gyilkosságot, amit aztán a...

The Reluctant Fundamentalist (2012)

The Reluctant Fundamentalist (2012)

  Szívesen olvasok életrajzi regényeket és nézek ilyen témájú filmeket, mert a szereplők sorsába óhatatlanul beleszóló történelem másféle ismereteket ad, mint az iskolai tananyag és a történelmet is szeretem. Bevallom, ezen a téren nem vagyok válogatós.

Mr. Vampire Saga 4 (Jiang Shi Shu Shu) (1988)

Mr. Vampire Saga 4 (Jiang Shi Shu Shu) (1988)

Mr. Vampire Saga 4 (Jiang Shi Shu Shu) (1988)iMDBEgy lakatlan terület közepén áll egymás mellett két ház. Az egyik lakója egy taoista szerzetes, különféle fekete máglyák nagy tudora, lelkes „halottgyűjtő”, aki éjszakánként kísértetekre vadászik, valamint...

A Man Who Was Superman (Superman ieotdeon sanai) (2008)

A Man Who Was Superman (Superman ieotdeon sanai) (2008)

Hosszú idő után kedvenc koreai színésznőink végre visszatértek a mozivásznakra. Míg Kim Ha-Neul egy párkapcsolatokat boncolgató realista drámával, a Lovers of 6 Years-szel jelentkezett, addig a koreai romantikus vígjátékok fénykorának másik nagy sztárja, Jun Ji-Hyun...