belépés∆

Forest of Death (Sum yuen) (2007)

Forest of Death (Sum yuen) (2007)

Forest of Death (Sum yuen) (2007)

iMDB

A rettenetesen rosszul sikerült The Haunted School-lal kapcsolatban merült fel bennem, hogy ezeket a kommersz, a horror és a misztikum határán ingadozó filmeket Hongkongban meg kellene hagyni a Pang testvéreknek, mert leginkább ők értenek hozzá arrafelé. Nem sokkal a fentebb említett film megtekintése után alkalmam is nyílt megnézni a két friss Pang film egyikét, a Forest of Death-t, amit ezúttal „csak” Danny Pang jegyez és akárcsak a Diary, ez is azon kísérletezős Pang filmek közé tartozik, amik segítségével próbálják megváltoztatni a The eye sorozattal magukról kialakított képet.

Forest of Death (Sum yuen) (2007)

Hogy ez ezzel a filmmel mennyire sikerült, az már egy más kérdés. Mind a kiindulópont (egy misztikus, de a valóságban is ismert kísérlet vegyítése az emberek "félelmeivel" a sűrű erdőkkel kapcsolatban), mind maga a történet, mind a szereplők igencsak sablonosak, ráadásul sokkal inkább egy misztikus filmet kap a néző, mintsem a korábbi Pang filmekre jellemző ijesztgetős horrort. A történet nagy része egy erdőben játszódik, amiben (milyen meglepő) furcsa dolgok történnek, valamint az átlagosnál jóval nagyobb az erdőben öngyilkosságot elkövetők száma. A témára rácsap a bulvártévé, igazi kísértethistóriákat gyártva fokozzák az erdő körüli misztikumot May, a frissiben népszerűvé vált riporternő aktív közreműködésével. May barátja egy botanikus kutató, Shum Shu-hoi, aki a növényekkel való kommunikálás terén próbál eredményeket elérni és egyáltalán nem hisz barátnője sztorijainak. A harmadik főszereplő egy gyilkossági ügyekben nyomozó igencsak határozott detektívnő, C.C. Ha, aki szintén nem hisz a legendákban, hanem egy, az erdőben történt nemi erőszakkal és gyilkossággal gyanúsított, ám bizonyítékok hiányában még el nem ítélt úriembert próbál rács mögé juttatni. Amikor Shum kísérleteiről értesül, felkeresi, hátha az ő segítségével újabb nyomokat talál, azonban az erdőben (ki hinné?) furcsa, megmagyarázhatatlan dolgok történnek.

Forest of Death (Sum yuen) (2007)

Danny Pang a szereplők kiválogatásánál nem bízott semmit a véletlenre, mindhárom főszerepre rutinos „Pang színészeket” szerződtetett. A legeltaláltabb alakítás a detektívnőt megformáló Qi Shu nevéhez fűződik, akivel a Szem 2-ben dolgoztak már együtt. Ezek a határozott, céltudatos, erős figurák nagyon jól állnak a színésznőnek, aki ezúttal sem kelt csalódást. A botanikust Ekin Cheng alakítja, aki az ikrek Leave Me Alone-jában működött közre korábban, ő nem nyújt kiemelkedőt, „csak” a rá jellemző visszafogott, egyenes figurát. A bulvártévé riporternőjét a Re-Cycle-ban is látható fiatal, feltörekvő tehetség, Rain Li játszotta, érzésem szerint ő volt a legkevésbé elemében hármójuk közül. Mindettől függetlenül nem rajtuk múlt elsősorban, hogy a film nem egy nagy durranás.

Forest of Death (Sum yuen) (2007)

A film talán legnagyobb hibája ugyanis az, hogy semmi eredetiség nincs benne. Aki néhány évvel ezelőtt nézte az X-Akták sorozatot, annak az egész történet felépítése ismerős lesz. Persze nem egy epizódot „koppintottak le”, hanem magának a sorozatnak a hangulatfokozó technikáit, így igazán semmi sem fog a meglepetés erejével szolgálni, hacsak az nem, hogy (szerencsére) egyetlen idétlen nyakkendőjű FBI ügynök sem szerepel a filmben. Az X-Aktákra történő legnyilvánvalóbb utalás (bármiféle spoiler említése nélkül) az utolsó előtti jelenetben van, de említhetnénk a több mellékszál nyitva hagyásával (még csak sejtetőleges elmagyarázás sem történik velük kapcsolatban) a néző összezavarására tett próbálkozásokat is. A Pang-ékra jellemző szép képi világ szerencsére megmaradt, akárcsak a stílusos CG részek, de ezek mit sem érnek, ha a történet lapos. Leginkább ez utóbbi miatt tartozik a film az egyszer nézhető, nagyon könnyen feledhető kategóriába. Ugyan sok tekintetben tipikus és stílusos Pang film, de pont emiatt nem nyújt igazán újat, így a Szem-hez hasonló következő kultikus alkotásukra még várni kell. Talán mindennél többet elárul, hogy véleményem szerint elsősorban Qi Shu játéka miatt érdemes megnézni a filmet, ami felveti a kérdést, hogy vajon 2007-ben lehet-e még újszerű, izgalmas, lebilincselő mainstream misztikus filmet készíteni?

Hozzászólások   

#6 Guest 2007-06-02 22:14
Én véletlenül egy mandarin szinkronosat töltöttem le és a vége fele, mikor az öreg beszél nem volt feliratozás. A TLF verziós feliratot időzítettem át, és ahhoz a részhez nem tartozott szöveg, úgyhogy abból a változatból ezt a részt (kb. 1perc) komplett kivághatták. Mindent összevetve sajnos nem volt jó film. :sigh:
#5 Ramiz 2007-05-22 00:31
Láttam, na az például egy nagyon kellemes film, igaz, annyira nem ijesztő. Számomra a legijesztőbb ázsiai horror máig a Kairo. A Seance-re vagyok még nagyon kíváncsi.
#4 YEZy 2007-05-21 23:51
Lehet, hogy a félelemre van igény, de hogy ebben a filmben semmi félelmetes nem volt, az biztos. :-)
#3 fea 2007-05-21 15:35
Én most is azt mondom, hogy leállhatnának ezzel a tömeggyártással , és akkor talán valami minőségibb cucc is kijöhetne a kezük közül, mert egyébként tehetséges gyerekek ezek.
A sztori engem viszont így első olvasatra inkább a Meghökkentő Mesék (Twilight Zone?) egyik epizódjára emlékeztet..
#2 Guest 2007-05-21 14:43
Ramiz: A Blood Rain-t láttad? Igaz az inkább thriller.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Kirisute Gomen - Licence To Kill (2. évad)

Kirisute Gomen - Licence To Kill (2. évad)

Miután az első évad megérdemelt sikert aratott, következhetett a folytatás.

Re-cycle (Gwai wik) (2006)

Re-cycle (Gwai wik) (2006)

Ting Yin (Angelica Lee - Divergence, Koma, The Eye 1-2.) sikeres bestseller író, szerelmes regényeit imádják olvasói. Mégis úgy érzi váltania kell, és nekiáll egy misztikus, a természetfelettivel foglalkozó regény megírásának.

Zero Woman R (2007)

Zero Woman R (2007)

Valahol furcsa és egyben roppant érdekes, hogy amíg a japán mainstream mozi világa óriási fantáziával és változatossággal van megáldva, addig a 30 évvel ezelőtt virágkorát élő pinku „műfaj” a kezdeti ötletesség elmúltával szinte csak önmagát...

Heroic Trio 2 - Executioners (Yin doi ho hap juen) (1993)

Heroic Trio 2 - Executioners (Yin doi ho hap juen) (1993)

Heroic Trio 2 – Executioners (Yin doi ho hap juen) (1993) iMDB