belépés∆

Picture of a nymph (1988)

Picture of a nymph (1988)

Picture of a nymph (1988)

iMDB

Adott egy idősödő szellemvadász, Wu Men-Chu, valamint annak tanítványa, Shih Erh. Egy napon az öreg mester lelép néhány napra irtogatni a démonokat, a tanítvány pedig a tanulás helyett elmegy körülnézni a világban, majd egy démonnal folytatott harc közben leégeti egy fiatal, írói ambíciókat tápláló úriember, Tsui Hung-Chuen házát. A „baleset” után az író beköltözik az öreg mester és a tanítvány házába, majd hamarosan találkozik egy gyönyörű kísértettel, akibe beleszeret. De vajon van-e rá mód, hogy egymáséi lehessenek?

Picture of a nymph (1988)

A fenti kis összefoglalóból nyilvánvaló, hogy ez a film bizony egy Chinese Ghost Story klón, mégpedig olyan módon, hogy szinte minden egyes momentumot lemásoltak az eredetiből. A főszereplő öreg mestert ugyanúgy Ma Wu alakítja (egyébként ezt a filmet ő is rendezte), aki ugyanúgy előad részegen egy dalocskát, mint tette azt az eredeti változatban, a női főszerepet ugyanúgy Joey Wong játsza, aki szinte ugyanolyan fájdalommal teli karakter, mint a CGS-beli kísértet, szinte ugyanolyan a zene is, mint az eredetiben, valamint ugyanolyan a kivitelezés is a fények és a különféle textilek használatával, nem is beszélve a csatajelenetekről és a kezdetleges számítógépes trükkökről.

Picture of a nymph (1988)

Ami nem egyezik a CGS filmekkel, az az, hogy ezúttal nincs Leslie Cheung. Az ő helyét (és karakterét) két figura próbálja kitölteni, az egyikük a mester által csecsemőként megtalált Shih Erh (akit a kungfu filmek egyik legendája, Yuen Biao személyesít meg), valamint az író, őt a Sex & Zen-ből ismerős Lawrence Ng játszotta. Sajnos ketten együtt sem képesek olyan hangulatot teremteni, amit Leslie tudott, a film hangulatát helyenként lehúzza a túl sok vígjátéki elem. Az is (hatalmas) különbség, hogy a főgonosz démon ezúttal nem férfiakkal táplálkozik, hanem a menyasszonyokat gyűlöli.
A technikai bravúrok terén sem ér fel a film a CGS-hez, jóval kevesebb az akciójelenet benne, ám az a kevés, ami van, az szerfelett látványos, főleg a film vége felé a menyasszonyokat szállító „járművekkel” előadott harc (jópofák benne a számítógépes effektek, olyan a hangulata, mint egy korabeli számítógépes játéknak), de a papírból hajtogatott és életre keltett madarak mozgatása is aranyos és látványos, akárcsak Joey Wong légies, könnyed „röpködése”.

Picture of a nymph (1988)

Összességében azonban ez a film egy Chinese Ghost Story „light”. A gyönyörű kinematográfia és a néhány jópofa ötlet ellenére is csak a wuxia filmek rajongóinak ajánlott, nekik is csak azután, hogy már látták az „eredeti” filmet.

Hozzászólások   

#1 fea 2007-05-04 19:27
Leslie nélkül az "eredeti" sem ért volna sokat számomra...

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The milkwoman (Itsuka dokusho suruhi) (2005)

The milkwoman (Itsuka dokusho suruhi) (2005)

The milkwoman (いつか読書する日) (2005)  iMDB  

Oldboy (2003)

Oldboy (2003)

 iMDB  Ez egy bosszúfilmnek néz ki, pedig nem az. Adott Oh Dae-soo (Choi Min-sik), egy átlagos férfi, aki éli a szokásos családi életét, azonban egy nap elrabolják, és egy magánzárkában tartják hosszú időn keresztül...

Blind Beast (Moujuu) (1969)

Blind Beast (Moujuu) (1969)

Blind Beast (盲獣) (1969)iMDBEdogawa Rampo, a japán misztikus irodalom megteremtőjének regényei jópár filmest megihlettek az évek folyamán, az ötvenes években elsősorban legnépszerűbb detektívregényhősének, Akechi Kogoro kalandjait filmesítették meg, a közelmúltból a több rövid történetből összeállított...

Aaron Kwok Fu-Shing

Aaron Kwok Fu-Shing

Aaron Kwok Fu-Shing (郭富城) Aaron Kwok 1965. október 26-án született Hongkongban. Miután leérettségizett, a King Fook Gold & Jewellery nevű cégnél kezdett dolgozni, hogy tapasztalatot szerezzen az üzleti életben, mert apja azt...