belépés∆

Naked Killer (1992)

Naked Killer (1992)

iMDB 

Mint ahogy azt YEZy egy korábbi cikkében már tárgyalta , Wong Jing letörölhetetlenül otthagyta keze nyomát napjaink hongkongi filmiparán, azon belül pedig az un. Category III. filmeken. Aki azonban most kapott kedvet ahhoz, hogy megismerje Wong munkásságát, komoly problémával találhatja szemben magát – a 113 film, amit jelenleg producerként, illetve az újabb 89, melyet pedig rendezőként jegyez, még a legkeményvonalasabb versenyzőket is könnyen elrémisztheti. Előzetes tanulmányok nélkül nehéz eldönteni, hogy hol is kezdje az ember és egyáltalán mit érdemes megnézni tőle, de ha egy kicsit utána olvasunk, máris világosabb lesz a kép. A Naked Killer széria – legalábbis első két része – volt talán az, mely igen nagy hatást gyakorolt mind későbbi munkásságára, mind pedig magánéletére, tehát kezdésnek tökéletes.

Naked Killer (1992)

Az azóta kultfilmmé lett első rész, mely a kung-fu filmeket és az Elemi ösztönt szerette volna ötvözni, igen csak sajátosra, értelmezésektől függően mondhatni parttalanra sikeredett. Kitty (Chingmy Yau) véletlenek sorozatán keresztül két új ismerősre tesz szert – egyrészt a saját bátyját akaratlanul legyilkoló, s emiatt impotenssé váló rendőrre, Tinam-ra (Simon Yam ), másrészt egy orgyilkos hölgyre, aki lassan kiöregedik a szakmából, s Kitty-ben látja meg utódját. Az újdonsült kapcsolatok azonban mindig problémákkal járnak, s ezúttal si feltűnik egy féltékeny orgyilkos, szintén egy nő, aki leszbikus, s egyébként mindhármukat el akarja tenni láb alól. Emellett Kitty minden kapcsolatot felszámol Tinammal, mivel új szakmájához nem illik egy rendőr barátot tartani, aki azonban ebbe nem igazán akar beletörődni, mivel e kapcsolat jelentette merevedési panaszaira a megoldást. Ezután a szálak össze-vissza bonyolódnak, csak győzze az ember követni.

Naked Killer (1992)

 

Első ránézésre látszik, hogy ez egy ízzig-vérig Cat III mozi, de azon túlmutatva, a korszellemet követve egy igazi feminista alkotás is. Van itt teljesen agyament történet egy csomó erőszakkal, melyet döntő többségében nők követnek el férfiakon, azok leggyengébb pontját (legtöbbször sikeresen) támadva. Van rengeteg szoft-pornó jelenet, persze csak nők között, illetve legalább annyi akció, szintén nők által prezentálva, s természetesen van a szinte minden realitást nélkülöző történet. Ha az ember tudja, mit is kezd el nézni, ezen utóbbinak szinte minden hibáját meg tudja bocsátani, csak a többi komponens (az erőszak, a szex és az akció) legyen jól megcsinálva. A Naked Killer esetében bizony ezek szerencsére mind klappolnak.

Naked Killer (1992)

 

Az erőszak bár jelen van a filmben, azonban annál sokkal hangsúlyosabb az erotika. Ez nem is csoda, hiszen a Kitty-t alakító Chingmy Yau ezen film kapcsán került kapcsolatba Wong Jing-gel, s kezdődött meg hatalmas port kavaró, több mint tíz évig tartó kapcsolatuk. A botrány azon robbant ki, hogy Wong még házas ember volt, mikor összegabalyodtak, illetve egyértelműen látszott, hogy a gyönyörű Chingmy nem Wong ellenállhatatlan férfiassága miatt ment bele a kapcsolatba. Mindenesetre ezek után Chingmy kisasszony karrierje megállíthatatlanul ívelt fölfelé, egészen 1998-ban bekövetkezett szakításukig. Annak ellenére egyébként, hogy Wong nagyrészt Cat III filmekben szerepeltette kedvesét, sosem engedte, hogy Chingmy teljesen meztelenül látszódjon a képernyőn, s ez a „titokzatosság” nagyon jót tett a lány imagének. Ezen szabályt betartva a Naked Killerben is számtalanszor csodálhatjuk őt meg mindenféle bőrszerkókban, fehérnemükben és erősen felsliccelt nagyestélyikben. Bár azt hiresztelték róla, hogy csak azért kap szerepeket, mert Wong ágyasa, azért meg kell mondani, hogy nem az a tipikus szőke nő típus. Amellett, hogy rettentően vonzó, színészi játékától sem lesz a néző rosszul. Chingmy korának igazi dívája, s igazság szerint gyakorlatilag ez a film róla szól.

 

 

 

Interjú Wong Jinggel a filmről

1. rész 

 

Nem csak gyönyörű nők, de akciók tekintetében is elkényeztet bennünket a film. A koreográfia még hongkongi viszonylatban is kiemelkedő, szinte képregényszerű. Egyedül ott zökken ki az ember a sodró lendületből, mikor a közel ötven éves orgyilkosnő bőrbikiniben, három szaltó után szemből beugrik egy kocsi szélvédőjén, s minden sérülés nélkül megússza. Mindegy, ezt el kell fogadni, hisz az ehhez hasonló nonszensz dolgok miatt lett kultfilm a Naked Killer, illetve ezek adják a varázsát.

 

 

 

Wong Jing interjú

2. rész 

 

Ezt szem előtt tartva ajánlom ezt a mozit azoknak, akik érdeklődnek a stílus, Wong Jing vagy Chingmy Yau iránt. Az elmondható, hogy alapmű, de „szűz” szemeknek nyilván mást ad, mint más hasonló filmeken edződött öreg rókáknak. Nekik viszont kötelező darab.

 

 

 

 

HK Legends trailer 

Hozzászólások   

#2 Balogh Janos 2008-07-10 23:20
Nekem sajna nem tetszett. :sigh: Egy learazason vettem a DVD-t, agyonmagasztalt fulszoveg, utan nagyon vartam a kultfilmet, de csalodtam.
#1 Blackpanther 2007-05-03 07:21
Angol felirat beküldve a feliratok.hu oldalra, 1CD-és 738.088.176 byte.

nullNaked Killer (Chiklo gouyeung) (1992).eng.zip (home.of.donsystem.hu/index.php?action=letolt&datum=1178136118)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Devil's Temple (Oni no sumu yakata) (1969)

The Devil's Temple  (Oni no sumu yakata) (1969)

    Egy újabb mozi a Daei archívumból, amely nem a szokványfilmek útját választotta. A rendezője az a Misumi Kenji, akit a kalandfilmjei tettek ismertté a világban. Már próbáltam néhányszor írni arról más ismertetők „ürügyén”, hogy azért...

Chow Yun-Fat

Chow Yun-Fat

   Chow Yun-Fat 1955 május 18-án született a Hongkonghoz tartozó parányi Lamma szigetén, ami a Viktória-öböltől nem messze található. Családja 1965-ben költözött be Hongkong Kowloon negyedébe, ekkor kezdődött az akkor 10 éves Chowra hatni két...

Forever the Moment (Uri saengae choego-ui sungan) (2008)

Forever the Moment (Uri saengae choego-ui sungan) (2008)

  Bár az Olimpia véget ért, a függőségi rohamok elkerülése végett íme egy kis szedatívum. A pörgős kézilabda-mérkőzések a játékok egyik leginkább adrenalint pumpáló eseményei közé tartoztak. A magyar csapat kétszer kapott ki a hihetetlenül gyors...

2009 - Lost Memories

2009 - Lost Memories

 imdb A II. világháború után Koreát Japánhoz csatolták. 2009-ben a Hureisenjin nevű terrorista csoport emberei behatolnak az Inoue Alapítvány épületébe. Ez az alapítvány régiségek felkutatásával foglalkozik. A Japán Szövetségi Nyomozóirodának...