belépés∆

Dr. Wai and the scripture of no words (Mo him wong) (1996)

Dr. Wai and the scripture of no words (Mo him wong) (1996)

Dr. Wai and the scripture of no words (Mo him wong) (1996)

iMDB

A történet főszereplője egy író, Chow Si-Kit, aki egy folytatásos történetet ír egy kincsvadászról, aki a 30-as években dolgozott és a címben szereplő tárgyat keresi, ami egy doboz rendeltetésszerű használatához szükséges, amivel megismerhető a jövő. Persze ahogy az már csak lenni szokott, a történetben szereplő alakok megszólalásig hasonlítanak az író környezetében megtalálható emberekre, ráadásul főhősünk komoly ötlethiányban is szenved az utóbbi időben, nem utolsósorban házassági problémái miatt. A munkahelyén dolgozó kollégái (hogy egy író hogyan alkothat egy munkahelyen, azt most ne részletezzük) azonban sokszor a tudta nélkül is kisegítik, sőt, helyenként a felesége is alakítja a történetet.

Dr. Wai and the scripture of no words (Mo him wong) (1996)

Ha abból indulunk ki, hogy a film főszereplője Jet Li, a rendező pedig Siu-Tung Ching, akkor nagyjából már lehet is tudni, hogy miféle filmre számíthat a néző és nem is fog csalódni. Sok-sok látványos kung-fu jelenetet élvezhetünk végig, amik természetesen az elmaradhatatlan “huzaltechnikával” vannak “feltuningolva”. Sajnos azonban a film sok-sok apró és nem annyira apró részletben emlékeztet egyrészt Indiana Jones, másrészt James Bond kalandjaira és ezek miatt az összkép már nem annyira jó. A 30-as évekbeli kincsvadász gyakorlatilag egy az egyben Indiana, leszámítva a kung-fu tudását, míg a speciális fegyverei (főleg a tolla, amiből több meter huzalt tud kilőni) egyértelműen James Bond kellékeiről lettek mintázva. Ez még önmagában nem is lenne túl nagy gond, de ezeken kívül néhány jelenetet is gyakorlatilag újraforgattak ezekből a filmekből. A Végzet templomában látható egy repülős jelenet, aminek a végén lezuhan a gép, itt is látható egy kísértetiesen hasonló rész, aminek az elején a főgonosz a repülő tetején üldögél (mint Kabir Bedi a Polipka című James Bond epizódban). Úgy látszik, a forgatókönyvíróknak kicsit kevés volt a fantáziája, vagy túl sok amerikai filmet néztek… Pedig hárman is voltak… Sajnos a humor sem az igazi a filmben, leszámítva 1-2 jobb ötletet (pl. amikor a patkány belenéz a dobozba), azonban a (az akkori hongkongi mércével mérve) jól kimunkált CG némileg kárpótolja a nézőt mindezért.

Dr. Wai and the scripture of no words (Mo him wong) (1996)

A készítőket és a főszereplőt ismerve egyáltalán nem meglepő, hogy a film legerősebb része az akciókoreográfia. A film legelején látható tömegjelenet, Jet Li bunyója a Japán Nagykövetségen, vagy éppen a záró harc egyaránt látványos. A szereposztásra sem lehet panasz, ismert és jó színészek játszották a többi nagyobb szerepet, Kaneshiro Takeshi az író (és a kincsvadász) asszisztensét, Rosamund Kwan a feleséget (és a kincsvadász nagy szerelmét), rajtuk kívül pedig Charlie Yeung és Kar-Ying Law játéka is említésre méltó.

Dr. Wai and the scripture of no words (Mo him wong) (1996)

Összefoglalva tehát ez a film egy nem túl eredeti, de látványos bunyókkal tarkított akcióvígjáték, Jet Li rajongóknak kötelező darab, ha még nem látták, azonban nem tartozik a hongkongi film kihagyhatatlan klasszikusai közé. A filmet egyébként a magyar tévék is vetítették, magyar szinkron is készült hozzá, a magyar címet azonban nem sikerült kiderítenem.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

City Without Baseball (Mou ye chi sing) (2008)

City Without Baseball (Mou ye chi sing) (2008)

   A 2008-as hongkongi felhozatal egyértelműen legeredetibb darabja a City Without Baseball, ami olyannyira meglepő alapokon nyugszik, hogy még az Ann Hui évenkénti díjazására szakosodott Hong Kong Film Critics Awards-on is feltűnést keltett, gyorsan be...

Kirisute Gomen - Licence To Kill

Kirisute Gomen - Licence To Kill

Japánban szép számmal készültek csambara sorozatok az évek folyamán. Sok eltűnt a süllyesztőben, de néhány közülük máig keresett a rajongók körében.

God of Gamblers II (Dou hap) (1991)

God of Gamblers II (Dou hap) (1991)

God of Gamblers II (Dou hap) (1991)iMDBA film (és az egész sorozat) elkészülte tipikusan Wong Jing-re jellemző módon történt. Ugyan az angol cím egyértelműen azt sejteti, hogy ez bizony a két évvel korábbi, nagysikerű God...

3D Sex and Zen: Extreme Ecstasy (3D rou pu tuan zhi ji le bao jia…

3D Sex and Zen: Extreme Ecstasy (3D rou pu tuan zhi ji le bao jian) (2011)

Ha valaki kíváncsi arra, hogy milyen lehet a film, ami hetekre felforgatta Hongkong utcáit a mozipénztárak előtt kígyózó sorokkal és a vetítésekre szervezett turistautakkal1,  ha érdekli, hogyan lehetséges az Avatar nézettségét is felülmúlva rekordokat döntögetni...