belépés∆

Green Snake (Ching Se) (1993)

Green Snake (Ching Se) (1993)


Ez a film egy réges régi kínai népmese Tsui Hark által megálmodott wuxia változata. Két nőnemű kígyódémon, névszerint Zöld és Fehér „lejönnek” az emberek világába, hogy a többszáz éve gyakorolt tudományukat kipróbálják a földi halandókon. Ez a tudomány pedig a csábítás. Fehér már 1000 éve gyakorol és határozott célja, hogy emberré váljon, míg Zöld csak 500 éve kezdte a tanulást és élvezi, hogy a képességei mekkora hatással vannak az emberekre, de esze ágában sincs kilépni a démonságból, előszeretettel vált vissza az „igazi” alakjába. Fehér hamarosan megtalálja álmai férfiját, egy naiv tanárt, akit pillanatok alatt le is vesz a lábáról, és fokozatosan kezd emberi életet élni, ami egyre nehezebb lesz, hiszen a „vad” Zöld is a házban van. Azonban mindez semmi ahhoz a veszélyhez képest, amit Fa Hai, a szerzetes jelent rájuk, akinek célja minden gonosz megsemmisítése.

Green Snake (Ching Se) (1993)Green Snake (Ching Se) (1993)Green Snake (Ching Se) (1993)

Erről a filmről bőven elég ajánlónak annyi, hogy a főszerepeket a korszak talán két legszebb színésznője, Joey Wong (Fehér) és Maggie Cheung (Zöld) alakítja. Persze nem csak a külsejük számít, remekül alakítják mind a csábítót, mind az emberi lét nehézségeivel küzdő „kígyókat” is. Rajtuk kívül mindenképpen kiemelendő a szinte a teljes film alatt szóló hangulatos zene, ami némiképp a Chinese Ghost Storyban felhangzó dallamokat idézi. A képi világ is nagyon szép, még a mindent elárasztó számítógépes trükkök előtti idők látványos megvilágításai, sejtelmes fényei dominálnak benne. Persze már feltűnik benne a CGI is itt-ott, sajnos igencsak látványosan, értem ezalatt, hogy egyből látja az ember, hogy nem illik bele a filmbe.

Green Snake (Ching Se) (1993)Green Snake (Ching Se) (1993)

A kivitelezés tehát majdnem hibátlan, nagyobb hibák egyedül a történet végefelé akadnak benne, mert a záró nagy csatajelenet eléggé olyan lett, mint a szintén Tsui Hark nevéhez köthető Zu Legendájának egy-két jelenete. Túlzottan is látványosat akartak belőle kihozni, de szvsz igencsak zavaros és követhetetlen lett. Ezt leszámítva azonban egy stílusos, szép filmet sikerült összehozniuk a készítőknek, gyakorlatilag minden benne van, ami egy jó kis wuxia történethez szükséges. Akinek tetszett a The Bride with White Hair, vagy a Chinese Ghost Story, annak ezt is érdemes megnéznie.

Az pedig, hogy az eredeti kínai címből (Kék kígyó) miért lett angolul már Green snake, az valószínűleg rejtély marad…


Hozzászólások   

#5 Guest 2007-06-17 03:34
Elkészült a magyar felirat is, úgyhogy jó szórakozást!
#4 Guest 2007-06-11 01:26
Őszintén szólva én a wuxiákat (nagyon) nem szeretem, de ezt a filmet mégis meg tudtam nézni. Tényleg jó volt a zene, a látványvilág meg főleg. Mondjuk ez utóbbiban a két főszereplő(nő) külseje is nagyon közrejátszott. Valóban gyönyörűek, ebben a filmben meg pláne.
#3 Guest 2007-05-28 14:58
Emule-on fent van.
#2 Guest 2007-05-27 13:46
Sziasztok! Felkeltette az érdeklődésem Greeen Snake című film! Tudtok segíteni, hogy hol jutok hozzá?
#1 Guest 2006-11-26 15:24
Hmmm... Ez érdekesnek tűnik!

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Gokusen - The Movie vs Crows Zero II (2009)

Gokusen - The Movie vs Crows Zero II (2009)

Középiskolás rosszcsontok bűnrossz filmjei

Death Row Girls (Kuuga no shiro: Joshuu 1316) (2004)

Death Row Girls (Kuuga no shiro: Joshuu 1316) (2004)

Ezt a tipikus pink mozit úgy lenne illdomos bereklámozni, hogy hosszasan ecseteljük, kicsoda és miért érdekes a főszereplője, bizonyos Hoshino Aki. A már 30-as éveiben járó leányzó mind a mai napig Ogura Yuuko mellett a...

Little Big Soldier (Da Bing Xiao Jiang) (2010)

Little Big Soldier (Da Bing Xiao Jiang) (2010)

Pont olyan, mint egy tipikus Jackie Chan film.

The Silver Season (Giniro no season) (2008)

The Silver Season (Giniro no season) (2008)

Egyszerre örömteli és sajnálatos, hogy a japán filmipar egyre több bevételt és egyre drágább filmeket produkál. A látvány és a kivitelezés terén (ami korábban is magas színvonalú volt egyébként) egyértelműen látszik az elsősorban technikai fejlődés,...