belépés∆

Fehér sárkány (Fei hap siu baak lung) (2004)

Fehér sárkány (Fei hap siu baak lung) (2004)

 Fehér sárkány (Fei hap siu baak lung) (2004)

 

iMDB

 

    A film főhőse Fekete Főnix (Cecilia Cheung), aki békésen éli a diáklányok életét egészen addig, amíg a rettegett vak harcos, a jellegzetesen hongkongiasan kikarikírozott Zatoichi-szerű hős, Csirketoll (Francis Ng) meg nem jelenik a suliban, hogy az igazgatót lecsapja. Az akció sikerrel jár, ám Csirketollnak van egy ellensége az iskolán belül, mégpedig Fehér Sárkány, aki megpróbálja kihasználni az alkalmat, hogy a vak harcos erre jár. Némi közjáték után Fehér Sárkány ereje Fekete Főnixé lesz, aki ráadásul azt is feladatul kapja, hogy tegye el láb alól Csirketollat. Az első próbálkozáskor azonban megsérül, majd új oldaláról ismeri meg a vak harcost.

Fehér sárkány (Fei hap siu baak lung) (2004)


   Jó kis wuxia filmként indul tehát a történet és az első 20-25 perc nem is hoz csalódást a nézőnek. Wilson Yip más filmjeiből már megszokott módon szépen koreografált (bár poénra vett) kardozós/repülős harcjelenetek, valamint helyenként fárasztó, de ötletes humoros jelenetek követik egymást. Ez utóbbiakban a fő humorforrás következetesen a mai modern világra emlékeztető dolgok használata. A film második harmadától kezdődően azonban történik egy stílusváltás, és egy wuxia világbeli romantikus vígjátékban köt ki a néző. A film itt lendületet veszít, lelassul és úgy is marad egészen a zárójelenetekig, ahol ismét egy látványos harccal ébreszti fel a wuxiára áhítozókat. Ennek következtében wuxia rajongóknak nem ajánlott a megtekintése, mert (az első 20 percet leszámítva) nem sok köze van a Tigris és Sárkány, vagy a Zu legendájához hasonló filmekhez.
 

Fehér sárkány (Fei hap siu baak lung) (2004)


   Sokkal inkább tudnám hasonlítani az Elixir of love-hoz, ugyanúgy egy aranyos történet remek szereplőkkel. Külön kiemelném belőle Francis Ng produkcióját, aki helyenként tényleg úgy hozza a vak figuráját, mint a zseniális Shintarou Katsu majd’ 40 évvel korábban. Tehát ha szereted a könnyed hongkongi vígjátékokat, akkor mindenképpen ajánlom megtekintésre, mert tényleg egy szórakoztató, habkönnyű sztori.
 

Fehér sárkány (Fei hap siu baak lung) (2004)


   A filmet kiadták Magyarországon is DVD-n, magyar szinkron ugyan nincs rajta (van viszont orosz, meg cseh, ha jól emlékszem), szerencsére az eredeti kantoni megmaradt. Extraként néhány film előzetese került rá (pl. Stealth, Zathura, Kung Fu Hustle, stb.)

Hozzászólások   

#3 Guest 2006-11-27 09:46
Meg az is, ahogy a vak muki illegeti magát a zenére. :P A furulyajáték valóban zavaró egy kicsit, de a film elejei koncert után szerintem bőven belefér, hiszen ez abszolúte nem egy komoly film... :-)
#2 Guest 2006-11-27 02:46
A tökönrúgós poén vicces. :D
#1 Guest 2006-11-25 09:38
Nekem elég nagy csalódás volt a film. Az akciójeleneteke n túl nem sok minden érdemel említést. Cecilia szörnyen játszik és szörnyen néz ki, a poénok nagyon bénák. A csibe, amivel játszadozik Ng, kifejezetten az idegeimre ment. A furulyajáték, amit Cecilia még véletlenül sem úgy imitál, mintha bármi annak köze lenne a dallamhoz, szintetizátorra l van feljátszva. Ez olyan szintű igénytelenség, ami B-kategóriás filmekben fordul csak elő. A díszletek pedig szegényesek és valószerűtlenek . Szóval kár volt rá két ilyen színészt szerződtetni.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Frugal Game (Haan chin ga chuk) (2002)

Frugal Game (Haan chin ga chuk) (2002)

Frugal Game (Haan chin ga chuk) (2002) iMDB A „hongkongi gagyi” filmek világába tett látogatásunk második szereplője az új évezred elején Hongkongot is elárasztó valóságsókat kifigurázó Frugal Game. A téma már másokat is megihletett, többek között a...

Come Drink with Me (Da zui xia) (1966)

Come Drink with Me (Da zui xia) (1966)

  Kétség nem férhet hozzá, a mozi egyike a wuxia műfaj iskolateremtő alkotásainak, ami még a Shaw Brothers futószalagon készülő filmgyártás előtti korszakából való. Itt látszik meg igazán, mennyit vett el a profithajszolás a minőségi filmgyártás...

Lady Snowblood (Shurayukihime) (1973)

Lady Snowblood (Shurayukihime) (1973)

Lady Snowblood (修羅雪姫) (1973) Kashima Yuki 1874-ben született egy börtönben. Anyját gyilkosságért ítélték életfogytig tartó börtönbűntetésre, mert bosszút állt férje egyik gyilkosán, azonban a bosszúját nem tudta beteljesíteni, mert elkapták és elítélték. Yuki születése után nem...

The Sun Also Rises (Tai yang zhao chang sheng qi) (2007)

The Sun Also Rises (Tai yang zhao chang sheng qi) (2007)

Jiang Wen filmjéről nem tudtam sokat, mielőtt nekiültem. Mindössze annyit, hogy több nagynevű nemzetközi filmfesztiválon is vetítették (Velencében az Arany Oroszlán díjra is nevezték) és nem akármilyen szereplőgárda játszik benne. Talán furcsának tűnik, de miután...