belépés∆

Fehér sárkány (Fei hap siu baak lung) (2004)

Fehér sárkány (Fei hap siu baak lung) (2004)

 Fehér sárkány (Fei hap siu baak lung) (2004)

 

iMDB

 

    A film főhőse Fekete Főnix (Cecilia Cheung), aki békésen éli a diáklányok életét egészen addig, amíg a rettegett vak harcos, a jellegzetesen hongkongiasan kikarikírozott Zatoichi-szerű hős, Csirketoll (Francis Ng) meg nem jelenik a suliban, hogy az igazgatót lecsapja. Az akció sikerrel jár, ám Csirketollnak van egy ellensége az iskolán belül, mégpedig Fehér Sárkány, aki megpróbálja kihasználni az alkalmat, hogy a vak harcos erre jár. Némi közjáték után Fehér Sárkány ereje Fekete Főnixé lesz, aki ráadásul azt is feladatul kapja, hogy tegye el láb alól Csirketollat. Az első próbálkozáskor azonban megsérül, majd új oldaláról ismeri meg a vak harcost.

Fehér sárkány (Fei hap siu baak lung) (2004)


   Jó kis wuxia filmként indul tehát a történet és az első 20-25 perc nem is hoz csalódást a nézőnek. Wilson Yip más filmjeiből már megszokott módon szépen koreografált (bár poénra vett) kardozós/repülős harcjelenetek, valamint helyenként fárasztó, de ötletes humoros jelenetek követik egymást. Ez utóbbiakban a fő humorforrás következetesen a mai modern világra emlékeztető dolgok használata. A film második harmadától kezdődően azonban történik egy stílusváltás, és egy wuxia világbeli romantikus vígjátékban köt ki a néző. A film itt lendületet veszít, lelassul és úgy is marad egészen a zárójelenetekig, ahol ismét egy látványos harccal ébreszti fel a wuxiára áhítozókat. Ennek következtében wuxia rajongóknak nem ajánlott a megtekintése, mert (az első 20 percet leszámítva) nem sok köze van a Tigris és Sárkány, vagy a Zu legendájához hasonló filmekhez.
 

Fehér sárkány (Fei hap siu baak lung) (2004)


   Sokkal inkább tudnám hasonlítani az Elixir of love-hoz, ugyanúgy egy aranyos történet remek szereplőkkel. Külön kiemelném belőle Francis Ng produkcióját, aki helyenként tényleg úgy hozza a vak figuráját, mint a zseniális Shintarou Katsu majd’ 40 évvel korábban. Tehát ha szereted a könnyed hongkongi vígjátékokat, akkor mindenképpen ajánlom megtekintésre, mert tényleg egy szórakoztató, habkönnyű sztori.
 

Fehér sárkány (Fei hap siu baak lung) (2004)


   A filmet kiadták Magyarországon is DVD-n, magyar szinkron ugyan nincs rajta (van viszont orosz, meg cseh, ha jól emlékszem), szerencsére az eredeti kantoni megmaradt. Extraként néhány film előzetese került rá (pl. Stealth, Zathura, Kung Fu Hustle, stb.)

Hozzászólások   

#3 Guest 2006-11-27 09:46
Meg az is, ahogy a vak muki illegeti magát a zenére. :P A furulyajáték valóban zavaró egy kicsit, de a film elejei koncert után szerintem bőven belefér, hiszen ez abszolúte nem egy komoly film... :-)
#2 Guest 2006-11-27 02:46
A tökönrúgós poén vicces. :D
#1 Guest 2006-11-25 09:38
Nekem elég nagy csalódás volt a film. Az akciójeleneteke n túl nem sok minden érdemel említést. Cecilia szörnyen játszik és szörnyen néz ki, a poénok nagyon bénák. A csibe, amivel játszadozik Ng, kifejezetten az idegeimre ment. A furulyajáték, amit Cecilia még véletlenül sem úgy imitál, mintha bármi annak köze lenne a dallamhoz, szintetizátorra l van feljátszva. Ez olyan szintű igénytelenség, ami B-kategóriás filmekben fordul csak elő. A díszletek pedig szegényesek és valószerűtlenek . Szóval kár volt rá két ilyen színészt szerződtetni.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Heaven's Bookstore (Tengoku no honya koibi) (2004)

Heaven's Bookstore (Tengoku no honya koibi) (2004)

Heaven’s Bookstore (天国の本屋 恋火) (2004)iMDBEgy fiatal zongorista, Kenta a film elején egy koncerten meglehetősen öncélúan játszik, háttérbe szorítva a zenekart, így ennek köszönhetően a zenekar menedzsere kirúgja. Kenta abszolúte nem érti a dolgot és egy bárban...

Magic Boy (Mor suit nam) (2007)

Magic Boy (Mor suit nam) (2007)

A 2008-as HKFA jelölések között a legjobb fiatal rendező kategóriában feltűnt Adam Wong neve és egy ismeretlen cím, a Magic Boy is. A kategória toronymagas esélyese, az Eye in the Sky árnyékában bizony hajlamos lehet...

Mulan (Hua Mulan) (2009)

Mulan (Hua Mulan) (2009)

Az apja helyett férfiruhában a hadsereghez csatlakozó, majd hatalmas hőssé váló lány története az egyik legismertebb és leghíresebb kínai legenda, ami egy 1998-as rajzfilmnek köszönhetően a világ nyugati felén sem számít ismeretlennek. Az utóbbi időben...

Neighbour No. 13 (Rinjin 13-gô) (2005)

Neighbour No. 13 (Rinjin 13-gô) (2005)

Japánban népszerű témája van ennek a 2005-ös thrillernek, ami sajnos egy nagyon is létező dologról szól: a gyerekek közti, egy-egy társuk felé irányuló üldözésről és erőszakoskodásról ("bullying"). Felbukkan ez a téma például az {ln:Ichi the...