belépés∆

2002 (2001)

2002 (2001)

iMDB 

Két ok miatt vettem elő ezt a filmet. Egyrészt kíváncsi voltam végre egy hongkongi sci-fi-re, másrészt Wilson Yip (Biozombie , White Dragon, S.P.L. , Dragon Tiger Gate ), bár igen változó minőségű filmeket produkál, azért nem rossz rendező. Na igen, meg Nicolas Tse is ott állt a sorban.

Minden pont az elvárásaim szerint történt. A film annyiban volt sci-fi, hogy a két főhős (Nicolas Tse, Stephen Fung) gátlástalanul Mátrix jelmezeket (fekete, hosszú bőrkabát) viselt, amin az sem enyhített, hogy Yip megpróbálja kifigurázni ezt. Egyébként egy amolyan szellemtörténettel van dolgunk, bár nem a japán, hanem a hagyományos formában. A sztori nem túl erős, kb. ennyiről is szól. A két zsarunak, akik a rendőrség speciális szellemvadász osztagában tevékenykednek, ami a 2002 nevet viseli, meg kell küzdeniük a munkájukkal járó nehézségekkel, szerelmeikkel és persze egymással is. Minden tipikus: a főhős meg van átkozva és emiatt magányos, de áll mellette egy kicsit lökött, de a szellemvilágot jól ismerő segítő. Aztán persze jön a szerelem, ami nem teljesülhet be az átok miatt.

2002 (2001)

Azt kell mondjam, az egész filmben a szerelmi szál a legerősebb. Aki ismeri a hozzáállásomat a romantikához, az nyilván tudja ezt értelmezni. Röviden: nem igazán szeretem. Ennek ellenére itt mégis bejött, bár ez nyilván Nicolas Tse miatt volt, akinek érdekes módon egy másik love storyja, a Tiramisu is tetszett. Csak közbevetném, hogy az is szellemtörténet volt.

A sci-fi jellegről már beszéltem. Van ugyan pár CG benne, de ezek minősége igencsak változó, inkább gyenge. Emellett ott vannak azok a nyamvadt bőrkabátok, amik ugyan jól állnak a főhősökön, de teljesen feleslegesek és még paródiának is gyengék.

2002 (2001)

A harmadik összetevő az akció. Ez sikerült a legrosszabban. Az utolsó bunyót leszámítva ennyire rossz kung-fu/wuxia jeleneteket nem láttam. A „kedvencem” egy medencében zajlódó verekedés, aminek szépsége az, hogy az egyik fél egy szellem, aki ugyanúgy csobban és loccsan, mintha hús-vér ember lenne.

Mindettől eltekintve azért egy szórakoztató kis film, nézhető, élvezhető, de azért néha a B-kategória határát súrolja. Nem lesz maradandó élmény és inkább női nézőknek ajánlanám.

2002 (2001)

A teljesség kedvéért azért megjegyzem itt a végén, hogy más kritikák pont ellenkezőleg vélekedtek a filmről. Sokan a CGI-t és az akciót magasztalták fel benne, és a romantikus szálat húzták le. Ez utóbbit azzal indokolták, hogy a lányt alakító Poon Kwin Gam nem beszélte sem a mandarin, sem a kantoni dialektust, így a szövegét szinkronizálták, ráadásul elég rosszul. Emellett az alakítását is sok kritika érte.

Hozzászólások   

#5 Guest 2006-11-16 15:49
Értem. :-) Ez nekem nem tűnt fel, mivel nem láttam a Mátrixot (sem). :P
#4 Guest 2006-11-16 15:38
Biztos, mint mondtam utalás is van benne, mikor !SPOILER! a végén bemegy a Nic Tse-t segítő manusz a rendőrségre, és egy-az-egyben úgy néz ki, mint Morpheus. !SPOILER! Viccesnek szánták, de sztem nem az.
#3 Guest 2006-11-16 12:54
Tényleg, a bőrkabát mánia biztos, hogy a Mátrixból van és nem még a Better Tomorrow idejéből? :-) Hongkongban akkor lett divat ez a nem éppen arra a klímára kitalált öltözet. :-)
#2 Guest 2006-11-15 23:51
Ismerünk, Manu, megrögzött romantikus vagy. :D
#1 Guest 2006-11-15 22:54
Ezt láttam még jó régen. :-) Ugyanaz a kategória, mint a So Close, a House of Fury, a Twins Effect vagy a Gen-X Cops. Könnyed, egyszerű tömegfilmek, aki szereti a piff-puffokat, az elnézegeti őket, de könnyen felejthető, semmi kiemelkedőt nem nyújtó filmecskék. Nekem tetszett ez is, de bajban lennék, ha most el kellene mondanom, hogy mi is volt a története. :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Three Outlaw Samurai (Shin Sanbiki no Samurai)

Three Outlaw Samurai (Shin Sanbiki no Samurai)

A filmes világban mindig akadnak visszatérő témák. Hideo Gosha, - Van-e szamurájfilm rajongó, aki nem hallott még róla? Aki igennel válaszol, ne nevezze magát annak. - például azon szerzők közé tartozott, aki időnként visszatért egy-egy...

Sugar & Spice (Sugar & Spice: Fuumi zekka) (2006)

Sugar & Spice (Sugar & Spice: Fuumi zekka) (2006)

Sugar & Spice (シュガー&スパイス 風味絶佳) (2006)iMDBA film egy 17 éves diák, Yamashita Shiro találkozását mutatja be a Szerelemmel. Shiro a gimnázium elvégzése után nem akar egyetemre menni, hanem inkább egy benzinkútnál kezd dolgozni, aminek a szülei...

Return of the One-Armed Swordsman (Du bei dao wang) (1969)

Return of the One-Armed Swordsman (Du bei dao wang) (1969)

A félkarú kardforgató, Fang Gang (Jimmy Wang Yu) legendája további elemekkel bővül ebben az 1969-es remekműben, amely a két évvel korábbi bődületes sikerfilmnek, a The One-Armed Swordsman-nek a folytatása. Azon kivételes alkotások egyike e film,...

Stacy - Attack of the Schoolgirl Zombies (2001)

Stacy - Attack of the Schoolgirl Zombies (2001)

 IMDbA B filmek utáni perverz vágyamnak engedelmeskedve néztem meg eme gyöngyszemet. Minden szép és jó lett volna, ha a rendező bevállalja, hogy ez tényleg egy B film, de sajna el akarta művészieskedni. Ez még mindig...