belépés∆

The duel (Kuet chin chi gam ji din) (2000)

The duel (Kuet chin chi gam ji din) (2000)

The duel (Kuet chin chi gam ji din) (2000)

iMDB

   A párbaj Andrew Lau „wuxia” trilógiájának a harmadik része. Míg az első két részt, a Storm Riders-t és A bosszú harcosát (nincs semmi közük ehhez a filmhez a rendezőn, meg néhány színészen kívül) Ma Wing Shing képregényeiből készítették, ezúttal a valaha készült egyik legjobb wuxia könyv, a The adventures of Lu Xiao Feng volt az alap, aminek a szerzője Gu Long. A könyből Wong Jing, a hongkongi akciók és vígjátékok (vitatott tehetségű) mestere készített forgatókönyvet, ami eltérően a könyvtől, inkább vígjáték lett, mint ténylegesen akcióval teli történet.

   A cím tehát sokat ígér, és még a film elején ki is hirdeti Cool-Son Yeh (Andy Lau Tak-Wah ), hogy ő bizony párbajozni fog a másik rettegett harcossal, Snow Blower Simon-nal (Ekin Cheng Yee-Kin), mégpedig a császári palota tetején. Közben azonban a városban furcsa gyilkosságok történnek, amikkel Simon-t gyanúsítják, a nyomozást pedig a császár egyik legjobb embere, Dragon 9 (Nick Cheung) veszi kézbe, és hamarosan rájön, hogy lehet, hogy a párbaj csak ürügy egy komolyabb cél érdekében.

The duel (Kuet chin chi gam ji din) (2000)

    Aki tehát akciófilmet vár, biztos, hogy ebben a filmben csalódni fog. Nem kell megijedni, a párbaj azért benne van, valamint néhány kisebb harci jelenetet is lehet látni, de nem ezeken van a hangsúly. A film első részében rengeteg vígjátéki elem van, amelynek tevékeny részese egyrészt a Dragon 9 nevű karakter (már a megjelenése se semmi, raszta frizura, napszemüveg, idétlen bajusz), másrészt a császár hugicája, a minden lében kanál Princess Phoenix (alakítója Vicki Zhao Wei , akinek ez volt a hongkongi debütálása). Aztán ahogy halad a film előre, úgy fordul át vígjátékból (romantikus) drámába, aminek lezárása maga a párbaj.

   A film kivitelezésére tulajdonképpen nem lehet panasz. Andrew Lau filmjeiben megszokottan itt is a három fő dologra törekedett, azaz a gyönyörű nők szerepeltetésére (Vicki Zhao , Kristy Yang, Tien Hsin), a látványos CGI használatra (most majdnem sikerült is jól összehoznia, csak a záró harcban lett –szerintem- zavaró), valamint a csavaros sztorira. Ez utóbbi talán nem sikerült olyan jól, a film ugyanis helyenként „leül”, ellaposodik, továbbá a humor sem minden esetben jó benne.

The duel (Kuet chin chi gam ji din) (2000)

    Akik viszont nagyot dobnak a filmen, azok a színészek. A két nagyágyú, Andy Lau és Ekin Cheng profin hozza magát, igaz, Ekin csak ritkán látható, akkor is igen hallgatag, a szerepéből kifolyólag. A színésznők is aranyosak, főleg Vicki Zhao karaktere, de egyértelműen a legjobb szereplő a Dragon 9-et alakító, kicsit szexista poénjaival és idétlen pofavágásaival operáló Nick Cheung.

The duel (Kuet chin chi gam ji din) (2000)

   Összefoglalva, ha wuxia filmet akarsz nézni, ezt mindenképpen hagyd ki, viszont ha egy többé-kevésbé jól sikerült vígjátéki elemekkel teletűzdelt, sok érzelmet tartalmazó kalandfilmre vagy kíváncsi, akkor nem rossz választás. A CGI-vel feltuningolt és ennek következtében szerintem elrontott akciójelenetek helyett viszont tehettek volna bele igazi, szép wuxia harcokat…

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Matsuda Ryuuhei

Matsuda Ryuuhei

Matsuda Ryuuhei (松田龍平)Matsuda Ryuuhei 1983 május 9-én született Tokyo-ban egy igazi színészcsalád legidősebb gyermekeként. Apja a 70-es és 80-as évek egyik ismert színésze, Matsuda Yusaku volt, aki leginkább Ridley Scott Fekete eső című filmjéből ismert,...

The Invincible Fist (Tie shou wu qing) (1969)

The Invincible Fist (Tie shou wu qing) (1969)

Fölöttébb jó év volt az 1968-as a Shaw Brothers stúdió számára, de az 1969-est sem érhette panasz.  

The Storm Warriors (Fung wan II) (2009)

The Storm Warriors (Fung wan II) (2009)

Vajon ilyenek lesznek a jövő wuxia filmjei? Reméljük, nem!

Onibaba (1964)

Onibaba (1964)

  imdb1964-es horrorklasszikus, időtlen film. A mai rövidéletű popkultizmusban nehéz elképzelni olyan mozgókép-alkotást, melynek egy eleme sem veszti el aktualitását, az évtizedek alatt nem válnak nevetségessé az öltözetek, a színészi játék, vagy egyáltalán a történet. Az...