belépés∆

The Reluctant Fundamentalist (2012)

The Reluctant Fundamentalist (2012)

 

Szívesen olvasok életrajzi regényeket és nézek ilyen témájú filmeket, mert a szereplők sorsába óhatatlanul beleszóló történelem másféle ismereteket ad, mint az iskolai tananyag és a történelmet is szeretem. Bevallom, ezen a téren nem vagyok válogatós.

Művészek, politikusok, szegénysorból indult és bármi módon naggyá lett emberek élete egyforma csemege számomra. Tanulok is ezáltal és ez a 'lábjegyzet műveltség' néha hasznomra van.

Szeptember 11-e után vagyunk és ez a nap történelmi sorsforduló az óceánon innen és túl mindenkinek. A forgatókönyv-íróknak és filmrendezőknek pedig kimeríthetetlen téma. Így gondolta ezt a ma már New Yorkban élő, pandzsábi muszlim Mira Nair is, aki Moshin Hamid azonos című művéből a fenti filmet rendezte.

The Reluctant Fundamentalist (2012)The Reluctant Fundamentalist (2012)

Lahorban elrabolják az egyetem egyik amerikai professzorát és 690 muszlim fogoly szabadon bocsátását kérik érte cserébe. Bobby Lincoln (Lieb Schreiber) újságíró interjút készít Rainer kollégájával, Changez Khannal (Riz Ahmed), akit azzal gyanúsítanak, hogy köze van a merénylethez. Mr. Khan mesélni kezd. Elmondja, hogy átlagos, nem túl jó anyagi körülmények között élő pakisztáni srácként lehetőséget kapott rá, hogy Amerikában tanuljon. Okos, ambiciózus tanítványa volt Jimnek (Kiefer Sutherland), akinek segítségével szakmailag magasra emelkedett, ezért szándékában sem állt hazatérni. Már csak azért sem, mert megismerkedett Ericával (Kate Hudson) a jónevű fotóművésszel. Sikeres élete volt, szerette és szerették. A hírhedt 9/11 eseményét Manilában látja a TV-ben és nem tagadja, hogy lenyűgözte a merénylők vakmerősége. A visszatérése után már a reptéren potenciális ellenségként kezelték és régi közegében is ezt tapasztalta. Egyedül Erica érzelmei nem változtak, s ez megnyugtatta. Egy törökországi munka alkalmával rádöbben, hogy mivé vált, s mivé tehetik a muszlimként még rá váró atrocitások. Valóban, hamarosan a CIA célkeresztjébe kerül.

The Reluctant Fundamentalist (2012)The Reluctant Fundamentalist (2012)

Számomra ezt a filmet egyrészt az teszi különlegessé, ahogy bemutatja egy ember, illetve csoport jellemének a külső körülmények hatására történő változását és azt, hogy milyen mélységig volt képes hatolni a főhősben a valós, vagy vélt megaláztatások sorozata. Másrészt jól ábrázolja, hogy két, egymáshoz szoros érzelmi szállal kötődő ember kapcsolatában is milyen rombolást okozhat a másik fél kultúrájának felületes ismerete.

 

Hogy a film sikere Mira Nairnak, a sokoldalú rendezőnek (Hiúság vására, Esküvő a monszun idején, Idegen név, 11'09'11) és forgatókönyvírónak (Káma Szútra), vagy a főszerepet játszó Riz Ahmednek (Trishna, Fekete arany), köszönhető-e, nem tudom. Minden bizonnyal szerepet játszik benne Kate Hudson (A gyávaság tollai, az Alex és Emma) alakítása, a témaválasztás és a zene is.

Azt viszont biztosan tudom, hogy letaglózó filmet láttam, amit ajánlani tudok mindenkinek. Dacára annak, hogy a színészek jó része (bár Changez anyját az indiai Shabana Azmi, apját a szintén indiai Om Puri alakítja) és a stáb nem ázsiai, valamint a film is angol nyelvű, azt gondolom, a film ízig-vérig ázsiai.

IMDb

 

 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Seoul Raiders (Han cheng gong lue) (2005)

Seoul Raiders (Han cheng gong lue) (2005)

Seoul Raiders (Han cheng gong lue) (2005)iMDB Magyar felirat  A Tokyo Raiders-ben megismert Lin az előző film történései után 5 évvel egy hamis dollárok előállításához használható “nyomatot” üldöz. A nyomat (illetve kettő, mert a “hátlaphoz” is...

The Myth (San Wa) (2005)

The Myth (San Wa) (2005)

 imdb Nem kimondottan kedvelem Jackie Chan legutóbbi filmjeit, de ez a movie szerencsére kissé eltér a lassan már megszokott, nem kevéssé "elhollywoodiasodott" Jackie Chan filmektől - ennek ellenére nem hagyott bennem maradandó nyomokat.A történet két szálon...

A szállító (The Transporter) (2002)

A szállító (The Transporter) (2002)

Luc Besson neve úgy a 90-es évek második feléig sokak számára egyet jelentett a minőséggel és amikor egy-egy újabb rendezése került a mozikba, az mindig érdekességeket rejtegetett. A 90-es évek vége felé aztán a rendezés...

Francis Ng Chun-Yu

Francis Ng Chun-Yu

Francis Ng Chun-Yu (吳鎮宇)Ng Chun-Yu 1961 december 21-én született Hongkongban. Sok más hongkongi színészpalántához hasonlóan ő is a TVB színészképzőjében tanulta a színészetet, azonban az akkoriban még félénk Francis háromszor is elbukott a záróvizsgán. Végül...