belépés∆

Little Big Soldier (Da Bing Xiao Jiang) (2010)

Little Big Soldier

Jackie Chan már a nyolcvanas évek óta vágyott erre a kosztümös vígjáték főszerepére, mégis húsz évet kellett várnia, hogy az általa írt sztorit végre megfilmesíthesse. 

A Hadakozó Fejedelemségek korában járunk, épp most esett egymásnak két királyság, Vej (Wei) és Liang. Egyik véres csatájuk során olyannyira belemelegednek egymás hentelésébe a felek, hogy hírmondó se marad utánuk.  
Pontosabban mégis marad, kettő is - Liang részéről egy veterán kiskatona (Jackie Chan), valamint Vej egyik előkelő hadvezére (Wang Lee-hom). Az öldöklésbe beleunt jóember gondol egy nagyot, és úgy dönt, megváltja magát a további katonásdi alól - hadizsákmányként hazaviszi az ifjú nemest, hogy aztán a jutalmul kapott öt hold zsíros földecskéjén tengesse békésen napjait.
Egyedül azt nem veszi számításba, hogy túsza minden, csak nem sorsába beletörődő kezesbárány, valamint hogy határozottan ellenséges terepen vezet az út hazáig.

Little Big SoldierLittle Big Soldier

Jackie eredetileg Daniel Wu-t szánta az ifjú hadvezér szerepére, azonban a közelmúltban már több közös filmjük is volt (például a Shinjuku Incident), ezért elállt eredeti tervétől. Ekkor lendült akcióba az asszony, Jackie Chan neje, aki a házaspár fia, Jaycee Chan szerepeltetése mellett kardoskodott. A színész erről hallani sem akart, így amikor a feleség bepróbálkozott a mandopop szupersztárral, Jackie lelkesen rábólintott. 
A többszörös Golden Melody-díjas* Wang Lee-hom az egyik Nr.1 mandopop szupersztár, a kínai nyelvterület egyik popkulturális ikonja, aki pályafutása során tucatnyi mozifilmben játszott (legutóbb Ang Lee Lust, Caution-jában). 
(*nagyjából a kínai Grammy)

Little Big SoldierLittle Big Soldier

Jackie sorrendben 99. filmjét a kínai újév napján mutatták be (ami ráadásul idén Valentin-napra is esett), ennek megfelelően vezette is Kínában a nézettségi listát, a 25 millió dolláros gyártási költség felét rögtön behozva azon a hétvégén.

Pedig hát ez  "...pont olyan, mint egy tipikus Jackie Chan film."
Sajnos. Egyszer nézhető semmi extra. Részleteiben hiába tisztességesen összerakott, menet közben valami menthetetlenül kiveszett belőle. Pedig se a sztorira, se a színészekre nem lehet panasz, az akciókoreográfia hagyományosan Jackie-s, pénz is volt rá elég, a Little Big Soldier mégsem szól nagyot. 

IMDb

 

Hozzászólások   

#3 asiafan 2010-05-04 21:05
szerintem teljesen rendben volt, nem tudom, nektek mi az elvárás.. ha bohóckodik, akkor azért fikázzák, ha ugrál, akkor azért, mert nem színész, ha meg játszik, akkor miért nem ugrál. nekem elég, ha csak jól csinálja, amit éppen, és ez a film nem is róla szólt. el kéne talán vonatkoztatni a személyétől.
#2 YEZy 2010-03-26 21:54
Egyetértek. Nekem hiányzott belőle a komolyság, hiába játszott Jackie most a megszokottól látszólag kissé eltérő (valójában azonban tökugyanolyan) figurát. Ráadásul sok elemében emlékeztetett a nemrég látott Wheat-re, így végképp minden eredetiség kiveszett belőle.
#1 Haracsi László 2010-03-26 16:09
Egyszer nézhető. Jackie-től ez manapság már nagy teljesítmény!!!

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Antarctica (1983)

Antarctica (1983)

  Két kutya igaztörténetét dolgozza fel ez az azóta már klasszikussá vált, 1983-ban készült mozi.

True Women for Sale (Sing kung chok tsee yee: Ngor but mai sun, n…

True Women for Sale (Sing kung chok tsee yee: Ngor but mai sun, ngor mai chi gung) (2008)

 Ugyan Herman Yau elsősorban a mára igazi kult klasszikusokká érett category III filmjeivel vonult be a köztudatba, azonban ezek a munkásságának csak relatíve kis szeletét alkotják. A számtalan közepes, vagy annál gyengébb akciómozi mellett...

The Sun Also Rises (Tai yang zhao chang sheng qi) (2007)

The Sun Also Rises (Tai yang zhao chang sheng qi) (2007)

Jiang Wen filmjéről nem tudtam sokat, mielőtt nekiültem. Mindössze annyit, hogy több nagynevű nemzetközi filmfesztiválon is vetítették (Velencében az Arany Oroszlán díjra is nevezték) és nem akármilyen szereplőgárda játszik benne. Talán furcsának tűnik, de miután...

Samurai Justice - Assistance in a Duel (Kenkaku shobai sukedachi)…

Samurai Justice - Assistance in a Duel (Kenkaku shobai sukedachi) (2004)

  A sikeres TV sorozatok Japánban időről-időre kapnak egy "különkiadást", amely már igazi filmként is megállja a helyét, nem csupán egyszerű epizódnak felel meg. Ezek a "special" kiadások rendkívül népszerűek. Nos, a Kenkau Shobai, hogy az...