belépés∆

The Rebel (2007)

The Rebel (2007)

Az elmúlt évtizedekben, bár több filmjük igen csábító témával bírt, általános vélekedés volt, hogy sajnos a vietnami mozi pénzügyi okokból képtelen megfelelni a nemzetközi sztenderdnek. A legmagasabb költségvetéssel bíró, államilag szponzorált filmekre is maximum 125.000 $-t költöttek, ami éppen hogy csak megütötte a minimumot. Filmjeik, ha kijutottak az országból, utólagos technikai feljavításra szorultak. A jég azonban most megtörni látszik.

The Rebel (2007)

Bár nem szeretek hideg számadatokkal és a költségvetés csábító attribútumaival reklámozni egy mozit, ehhez a filmhez most így kell közelítenem. A The Rebel ugyanis 1,5 millió $-ba került, ami, mint látjuk, egyedülálló a maga nemében. Ennek megfelelően hatalmas várakozás övezte, s vetítésének első három napján soha nem látott tömegeket mozgatott meg, letaszítva az éppen aktuális amerikai filmeket a toplisták éléről hazájában. Csak az első nap 4000-en akartak bejutni a premierre, így a film már az első hétvégén óriási bevételt produkált.

The Rebel (2007)

A The Rebel egy, a ’20-as években játszódó akció/dráma, mely a vietnami ellenállók küzdelmét mutatja be a francia megszállókkal szemben. Főhősünk a franciáknak dolgozó vietnami fiatalember, aki az események váratlan alakulása folytán beáll a partizánok közé, s közben igen közel kerül a vezetőjük lányához.  A probléma csak az, hogy egyik oldal sem látja ezután szívesen, s úgy tűnik, két szék közül a földre esik. Bizonyítania kell, hogy honfitársai újra befogadják.

The Rebel (2007)

A filmnek nem e történet az erénye, mint ahogy az az akciófilmeknél lenni szokott, ám kellően megcsavarják a szálakat a végére, hogy lekösse az embert. Ellenben már az első pár képsorból kiderül, hogy itt bizony kőkemény harcművészeti jeleneteket fogunk látni. A főszereplő személye sokat enged sejtetni, hiszen Johnny Tri Nguyen-t legtöbbünk már láthatta úgy, hogy fogalma sem volt róla. A fiatalember ugyanis, bár Vietnamban kedvelt színész, az USA-ban ilyen hátszéllel csak kaszkadőri babérokra törhetett. Így kapott szerepet a Pókember első két részében is, és a nem CG-vel generált jelenetekben ő ugrál emeletnyi magasságokból a jól ismert gumiruhában. Az ázsiai filmeket egy kicsit is ismerő közönség szintén találkozhatott már vele a Tony Jaa főszereplésével készült Tom Yum Goongban. Ez utóbbiból már könnyen kitalálhatjuk, hogy a Rebelben bizony nem légies mozgással koreografált harcművészeti jeleneteket fogunk látni. A leginkább muai thai-hoz hasonló harcmodor hatalmasat dob a filmen, csontrepesztő, súlyos ütések és rúgások kápráztatják el a nézőt, gyönyörűen kivitelezve.

The Rebel (2007)

A nézők többsége fiatal volt, akiket nem csak a jóképű Johhny csábított be a moziba. A női főszerepet alakító, gyönyörű Thanh Van Ngo a vietnami tinédzserek kedvelt popsztárja, akinek ez volt debütáló mozifilmje. Jó választás volt. Mind színészként, mind pedig a harcművészet terén méltó párja férfi partnerének.

A filmet, ami véleményem szerint vetekszik napjaink hongkongi akcióival, 80 napig forgatták. A stábnak rengeteg nehézséggel kellett megküzdenie. A statiszták rendszeresen megbetegedtek, a színészek megsérültek és a kulturális rendőrség is folyamatosan beleszólt a munkába. Egybehangzó nyilatkozatok szerint csak az elhivatottság tartotta talpon a készítőket, hogy be tudják fejezni a munkát. Ez meg is látszik a filmen.

The Rebel (2007)

Úgy tűnik, nem egyedi esetről van szó. Már több, másik filmről is regélnek, melyek hasonlóan a The Rebelhez, komolyan veszik magukat és próbálnak kitörni az ország határai mögül. A Dust of Life, a White Silk Dress és a Journey from the Fall csak három cím, amelyre érdemes lesz odafigyelni. Remélem nem kell csalódnunk.

imdb

 

Hozzászólások   

#6 Nuszbaum Ferenc 2007-10-25 00:17
No, most néztem meg
hálistennek nincsen túl sok nacionalista felhangja, sőt, gondolom a kevés európai szereplő miatt inkább áruló honfitársakról beszélhetünk, de a fighting azért tényleg magáért beszél ... sztem pont annyi bunyó volt, amennyi kellett, ami volt, az meg a jobbikból! Nem finomkodnak, gyakran felszisszentem :-)
Azért vigyáztak, h a kulcsjelenetekb en minél jobban nézzenek ki a színészek, hát ez a nő lenyűgöző tényleg, de a hapsit nem az én dolgom osztályozni ... :-)

Spoiler !!!

Az nem nagyon derült ki, h miért a fater volt a lázadó-góré, nem is volt túl közlékeny, de gondolom nem is ez volt a cél :-)

Sp end

A journey from the Fall egészen más, egy vietnami család sorsa az amerikai megszállás alatt (a vége felé), és USA film, csak vietnami a rendező (meg azok csinálták, gondolom otthon nem lehetett, USA-ban és Thaiföldön forgatták), ettől függetlenül iszonyúan jó, megrázó film - napokig nem tértem magamhoz utána, nagyon durva!!!!
Ja, és még meg lehet nézni a Buffalo boyt, az is nagyon zsír film, csak ajánlani tudom!!!! Az francia megszállás alatt játszódik, és egy bivalypásztor fiú férfivá érését mutatja be egy utazás alatt (ez igy elég sarkított, de többet nem akarok írni, érdemes megnézni : ) )
#5 Nuszbaum Ferenc 2007-10-23 22:03
Zsíír, húzom is le egyből 8)
Kíváncsi vagyok, a leányzó gyönyörű :-)
#4 fea 2007-10-23 18:26
Sebaj, velem is előfordul néha. 8)
#3 Guest 2007-10-23 16:38
Most látom hogy este beírtam. Bocs Manu a sok helyesírási hibáér, de kissé be voltam csicsentve. A film közepes, ezt korigáom. :-)
#2 fea 2007-10-23 12:24
Szerintem pont nem. A film végén pont, ....

SPOILER
...hogy kevés a bunyó, legalábbis nem csak az van benne. Gondolj a rajtaütésre a vonat ellen, vagy az összecsapásra a faluban.
SPOILER

Nem püfölik egymást órák hosszat, és kifejezetten tetszett, hogy nem a látványos környezettel akarták elkáráztatni az embert.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Secret Sunshine (2007)

Secret Sunshine (2007)

IMDb A kamera a szikrázóan kék eget szemléli mozdulatlanul egy autó szélvédője mögül. Egy koszos udvar egyik zuga, slag, cementes zsák, a nap egy foltban süti a földet, megszépítve az egyébként igen siralmas látványt....

Zatoichi - The Fugitive (Kyojo tabi) (1963)

Zatoichi - The Fugitive (Kyojo tabi) (1963)

  IMDb Főszereplők: Katsu Shintaro; Takada Miwa; Banri MasayoRendezte: Tanaka Tokuzo(1963, 86 perc)Az 1960-as években lassú változás indult el a japán filmstúdiók világában, még mazok között is, amelyek a DAIEI-hez hasonlóan a tradicionális szerepjátszást és filmkészítést részesítették...

Time and Tide (Seunlau ngaklau) (2000)

Time and Tide (Seunlau ngaklau) (2000)

 IMDb Tsui Hark miután teljesen feleslegesen átment az USA-ba, ott találkozott Steven Seagallal, na és néhány amcsi producerrel, akik miatt legyártott két teljesen pocsék filmet, hazatért és összedobta ezt az akciómozit. Célja egyértelműen látszik: a csorbát...