belépés∆

Daniel Wu Yin-Cho

Daniel Wu Yin-Cho (吳彥祖)

Daniel Wu Yin-Cho

 

Daniel Wu 1974. szeptember 30-án született San Francisco-ban. Szülei a kommunista hatalomátvétel idején vándoroltak el Shanghaiból, majd néhány kitérő után a New York University diákjai lettek, itt is ismerkedtek össze. A családalapításra azonban már San Francisco-ban került sor és két nővére után Daniel a család harmadik gyermekeként jött világra. Tanulmányait a Head-Royce School-ban végezte Oakland-ben, majd az Oregoni Egyetemen tanult építészetet. Gyerekként nagyon szerette a kung-fu filmeket, amiknek köszönhetően 11 éves korában kezdett wushu-zni. 1994 januárjában alapította meg az Oregoni Egyetem wushu klubját, aminek egy ideig a vezetője is volt. 1997-ben fejezte be tanulmányait, majd nem sokkal később Hongkongba utazott turistaként. Ekkor fedezték fel és részmunkaidőben modellkedni kezdett. Filmes karrierje egy Jackie Chan-nel való találkozással kezdődött, aki bemutatta ügynökének, Willie Chan-nek.

Daniel Wu Yin-Cho

Első filmszerepét Yon Fan Bishonen-jében kapta, majd 1998-ban további két filmben is látható volt. Az egyik Wai-Keung Lau Young & Dangerous sorozatának prequel-je volt, a másik pedig a City of glass című romantikus dráma. Egy évvel később már Jackie Chan-nel is együtt játszott a Gorgeous-ban, valamint a szintén Jackie nevéhez köthető Gen-X Cops-ban, azévi harmadik filmje pedig a Purple Storm volt.
2001-ben ismét Yon Fan filmjében kapott szerepet, a Peony Pavilion című regény megfilmesítésében, majd szép sorban jöttek a további alakítások musicaltől kezdve (Beijing Rocks) vígjátékokon keresztül (The Peeping, Love Undercover) egészen az akciófilmekig (Naked Weapon). Ez utóbbi filmnek köszönhetően sokat szerepelt a bulvárlapokban, hiszen a női főszereplő, Maggie-Q egy ideig a barátnője volt.

Daniel Wu Yin-Cho

További tipikus HK filmekbeli alakítások után (Love undercover 2, Magic kitchen, Enter the phoenix) végre egy komolyabb, sötétebb hangulatú szerep következett a One night in Mongkokban, majd első külföldi filmje, Jackie Chan 80 nap alatt a Föld körülje. A szintén 2004-ben forgatott Új rendőrsztori pedig meghozta Daniel számára az első díjat is színészetéért, az unatkozó Joe Kwan alakításával kiérdemelte a 2005 legjobb mellékszereplője díjat.

Daniel Wu Yin-Cho

A továbbiakban újabb tipikus közönségfilmekben volt látható (Beyond Our Ken, House of fury, Divergence, Drink-Drank-Drunk, Everlasting Regret), majd ő is bekerült azon hongkongi színészek közé, akik mandarin nyelvű szuperprodukcióban is megmutathatták képességeiket. Xiaogang Feng Hamlet adaptációjában, a The banquet-ben Wu Luan herceget alakította.
2005-ben megalakította az Alive nevű együttest barátaival, Terence Yin-nel, Convoy Chan-nel és Andrew Lin-nel. A zenekarral nemcsak a slágerlistákra kerülés volt a célja, hanem a hongkongi zeneiparról készített áldokumentumfilm, a The heavenly kings elkészítése is. A film 2006-ban készült el, Daniel ebben a filmben debütált rendezőként és forgatókönyvíróként is, apróbb cameo szerepekben pedig számtalan hongkongi sztár feltűnik benne.

Daniel Wu Yin-Cho

Jelenleg két filmet forgat, az egyik az 1930-as évek Shanghai-jában játszódó Blood Brothers, a másik pedig Tung-Shing Yee thrillerje, a Protege. Mind a kettő megjelenése valamikor 2007-ben várható.

Források :

In Love With Daniel Wu
AsianHunk.net
iMDB
WikiPedia

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Crazy Stone (2006)

Crazy Stone (2006)

iMDB A hongkongi filmgyártás „istene”, Andy Lau , az idén elindította egy projectet, mellyel fiatal rendezőket szeretne támogatni. A második napon, jó managerként, egyből bele is invesztált a tervbe saját pénzéből 25 millió HK...

Samurai Resurrection (Makai tenshou) (2003)

Samurai Resurrection (Makai tenshou) (2003)

Samurai Resurrection (魔界転生) (2003)   iMDB  

The Matsugane Potshot Affair (2007)

The Matsugane Potshot Affair (2007)

IMDb  „A történet, ami hamarosan elkezdődik, a kilencvenes évek közepén játszódik. Habár a dramatizálás szakmai ártalom, és nem lehet rajta segíteni, de tájékoztatjuk Önöket, hogy a sztori valós alapokon nyugszik, melyeknek mi is tanúi...

A független realista - Fruit Chan

A független realista - Fruit Chan

Fruit Chan rendhagyó személyiség a hongkongi filmiparban. Míg hazájában a filmek többsége – nem negatív értelemben vett - kommersz alkotás, akciófilm, triád mozi, wuxia vagy vígjáték, addig ő teljesen más stílushoz nyúlt. Értő szemmel fordult...