belépés∆

Maggie Cheung Man-Yuk

Maggie Cheung Man-Yuk (張曼玉)

Maggie Cheung Man-Yuk 

Maggie Cheung 1964. szeptember 20-án született Hongkongban. Nyolc éves volt, amikor családja Angliába, Bromley-be költözött és egész addig ott is élt, amíg el nem végezte a középiskolát. 1981-ben tért vissza Hongkongba, hogy modellként kezdjen karriert. Hamarosan már tv reklámokban is látható volt, aztán 1983-ban részt vett a Miss Hongkong szépségversenyen, amin második helyezést ért el Cher Yeung mögött, valamint ő kapta meg a „Miss Photogenic” titulust.

Maggie Cheung Man-YukMaggie Cheung Man-Yuk

Nem sokkal ezután a Miss World versenyen az elődöntőkig jutott, de ekkor már a zsebében volt a TVB-vel kötött szerződés, aminek köszönhetően 1984-ben két tv sorozatban is szerepelt, valamint kisebb nagyobb szerepeket kapott az akkoriban virágkorukat élő hongkongi vígjátékokban (pl. The frog prince, It’s a drink it’s a bomb, Girl with the diamond slipper). Valószínűleg a Police Cadet című tv sorozatban nyújtott alakítása hívhatta fel magára Jackie Chan figyelmét, aki szerepet ajánlott neki a Rendőrsztoriban. A film hatalmas siker volt, Maggie számára is meghozta a hírnevet, egyúttal a beskatulyázást is a szép, de kétbalkezes May-hez hasonló szerepekbe. Több Jackie Chan filmben is szerepet kapott (pl. Project A 1-2, Rendőrsztori 2), valamint további vígjátékokban szerepelt (pl. Happy ghost 3, The romancing star), azonban az igazi fordulatot a karrierjében 1988 hozta meg, amikor is Wong Kar Wai rendezővel találkozott és az As tears go by című filmben végre megmutathatta magát drámai szerepben is. Ugyan ezek után is sűrűn játszott könnyed filmekben, sokszor olyan szerepeket is, ahol csak a szépségére volt szükség (mind a Rendőrsztori 2, mind a Better tomorrow 3 ilyen volt), egyre többször vállalhatott el a képességeihez méltó munkákat. 1990-ben játszott Wong Kar Wai Azok a vadító szép napok című filmjében, az A Fishy Story-ért pedig HKFA legjobb színésznő díját is megkapta, míg a Full moon in New York-ért egy taiwani díjat nyert. 1992-ben érte el talán legnagyobb sikerét, amikor is az 1930-as évek legendás kínai filmsztárját, Ruan LingYu-t személyesítette meg a Centre Stage című filmben. A „szokásos” HKFA legjobb színésznő díj mellett a Berlini Filmesztivál Ezüst Medve díját is megkapta, ezzel először hívta fel magára a nemzetközi filmvilág figyelmét.

Maggie Cheung Man-YukMaggie Cheung Man-YukMaggie Cheung Man-Yuk

Persze nem felejtette el, hogy honnan indult, így továbbra is elvállalt szerepeket a „kommersz” filmekben is. Emlékezetesebb alakításai ebből az időszakból: New Dragon Inn, Twin Dragons, All’s well end’s well, Rendőrsztori 3, Heroic Trio, Heroic Trio 2, Green Snake. 1994-ben ismét Wong Kar Wai filmjében forgatott, ez volt az Ashes of time, majd egy időre visszavonult a filmezéstől, aminek következtében a bulvársajtóban rengeteg híresztelés látott világot vele kapcsolatban. Elérte ugyanis azt az életkort (30 éves volt ekkor), amikor a legtöbb hongkongi színésznő visszavonul, vagy inkább a tv és az éneklés felé fordul. Szinte mindenki úgy gondolta, hogy Maggie-t soha többé nem fogják a nézők a mozivásznon viszontlátni.

Maggie Cheung Man-YukMaggie Cheung Man-YukMaggie Cheung Man-Yuk

Két évvel később, 1996-ban azonban visszatért a Comrades: almost a love story című filmmel és egyből HKFA legjobb színésznő díjat is kapott érte. Még ugyanebben az évben leforgatta első külföldi filmjét, a francia Irma Vep-et, amiben saját magát alakította, a rendező pedig későbbi férje, Olivier Assayas volt. 1997-ben újabb, szintén a franciákhoz köthető nemzetközi produkcióban, a Chinese Box-ban játszott Li Gong és Jeremy Irons mellett. 1998-ban ment feleségül Olivier Assayas-hoz, ettől kezdve idejének java részét Franciaországban töltötte, csak nagyon ritkán ment haza Hongkongba forgatni, míg a franciáknál ázsiai színésznőként nem kapott újabb szerepet, leszámítva a Le bel hiver című rövidfilmet. Két film erejéig azért hazatért Hongkongba, először Andrew Lau Love at first sight című romantikus drámájában játszott, majd Wong Kar Wai In the mood for love-jában Tony Leung-gal. Ez utóbbi film csekély 30 díjat nyert, további 19-re jelölték, Maggie leghíresebb szerepeinek egyike lett.

Maggie Cheung Man-YukMaggie Cheung Man-Yuk Maggie Cheung Man-Yuk


2001-ben elvált Assayas-tól és hazatért Hongkongba leforgatni Zhang Yimou Hős című wuxia filmjét, ami a Tigris és Sárkányhoz hasonlóan nagy nemzetközi sikert aratott. Ezután újabb két év szünet következett, majd visszatért Franciaországba, ahol Assayas (akivel a válás ellenére a jó kapcsolatuk megmaradt) újabb főszereppel várta a Clean című filmben. Maggie ebben a filmben egy drogfüggő anyát alakított, filmbeli partnere Nick Nolte volt. Egy cameo szerep erejéig a 2046-ban is feltűnt, de azóta nincs hír arról, hogy újabb filmet kezdett volna forgatni. A neve felmerült az Egy gésa emlékiratai leendő szereplői között, azonban a kínai-japán ellentétek miatt Maggie nem vállalta el a szerepet, helyére így Michelle Yeoh került. Igaz, nem ez volt az első hollywoodi szerep, amit felkínáltak neki. Az X-Men 2 producerei is szerették volna szerződtetni, de Maggie nemet mondott nekik, mondván, a kínaiak nem lennének büszkék rá, ha ilyen filmekben szerepelne és ő büszkébb annál, hogy a pénzért elvállaljon olyan szerepet, amiért lenéznék az emberek.

Maggie Cheung Man-YukMaggie Cheung Man-Yuk

Források:

IMDb
FilmBug
Asian Connections
Barnes & Noble
HK Film
WikiPedia

Hozzászólások   

#2 Guest 2006-11-10 12:14
A vadító szép napok elején, mikor Leslie Cheung udvarolt neki, valami félelmtesen vonzó volt Maggie. Pedig igazából nem az én esetem, de ott teljesen kész voltam tőle. 8)
#1 Guest 2006-11-10 09:39
Itt van Maggie-ről egy rakat régi fotó:

http://www.brns.com/pages2/
maggiem.html

Mai szemmel nézve igencsak mulatságos a 80-as évek világa és divatja... :P Bár lehet, hogy csak nekem... :eek:

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Girls Rebel Force of Competitive Swimmers (Joshikyôei hanrang…

The Girls Rebel Force of Competitive Swimmers (Joshikyôei hanrangun) (2007)

 Kôji Kawano a „Love my life” után úgy döntött 180 fokos fordulatot vesz, és egy merőben eltérő műfajban próbál szerencsét. A másság problémáival küzdő lányok után egy komolytalan, ám meglehetősen szórakoztató, talán leginkább az exploition...

Destiny's Son (Kiru) (1962)

Destiny's Son (Kiru) (1962)

iMDB Eredeti cím: Kiru Rendező: MISUMI Kenji Főszereplő: ICHIKAWA Raizo (1962, színes)

Yomigaeri (2002)

Yomigaeri (2002)

 IMDbE film leginkább légies romantikára, illetve a japán filmekre annyira jellemző hihetetlen jól megteremtett atmoszférára épít, ami Yasujiro öröksége. Egy hajszálnyi misztika, hajszálnyi romantika... a film háromnegyed részében. A vége sajna rettentően elkezd csöpögni, aztán folyni, amiben...