belépés∆

Krrish (DVD, 2008)

Krrish (DVD, 2008) 

EREDETI CÍM: Krrish

RENDEZŐ: Rakesh Roshan

FŐSZEREPLŐK: Hrithik Roshan, Priyanka Chopra

FORGALMAZÓ: BlackMirror

KIADÁSI ÉV: 2008

BESOROLÁS: 16+

 

 

 

A hónap végén egy olyan csodának lehetünk tanúi, amit csak egy szuperhős képes elkövetni – egy bollywoodi film fog megjelenni Magyarországon. S hogy ki ez a hős, akinek ezt köszönhetjük? Hölgyeim és Uraim, jön Krrish!

 


A FILM: Nem tudom titkolni aggodalmaimat, hiszen véleményem szerint tényleg természetfeletti képességekkel kell rendelkezni ahhoz, hogy az indiai filmek világát valaki megszerettesse az amerikai mozikon szocializálódott magyar közönséggel, de szokásos pesszimizmusommal ezúttal kemény küzdelmet vívnak korábbi tapasztalataim. Krrish néhol szívet melengetően naiv, kedves története még a legkeményebb férfiakat is meglágyította, az akciókról pedig csak annyit, hogy Tony Ching, többek között a Bérgyilkos, a Swordsman, a Warlords és a Kung Fu Dunk koreográfusa jegyzi őket. A film egyébként egy korábbi, igencsak sikeres bollywoodi, E.T. által inspirált mozinak még sikeresebb folytatása, mely a főszereplőt, Hrithik Roshan-t gyakorlatilag felkatapultálta India legnagyobb sztárjai közé, társát, Priyanka Choprát pedig 2000-ben hivatalosan a világ legszebb nőjévé választották.

A történetről röviden (Ramiz):

 

{xtypo_quote}

 

A sztori alapja egy igazi szuperhős-történet: Krishna, akinek apjával különleges dolgok történtek (amiket nem mondok el), kimagasló tehetséggel van megáldva az élet minden területén: nagyon gyorsan tanul, az iskolában kilóg a többiek közül magas intelligenciájával, később pedig fizikai erejével is. Nagyanyja azonban, aki fiát sok évvel azelőtt elvesztette, tudja, hogy a kiválóság veszélyes, és elhatározza, hogy unokáját elrejti a világ elől, nehogy ugyanaz történjen vele, mint az apjával (hogy mi is történt az apjával, persze csak a film végén derül ki). Krishna és nagyanyja tehát békésen éldegél a hegyek között, egy eldugott falusi közösségben, a fiú pedig versenyt fut a lovakkal (és győz), a hegyekre is előbb mászik fel, mint a majmok, a halakat pedig puszta kézzel fogdossa ki a folyóból. Azonban, ahogy az lenni szokott, megjelenik egy nő, aki szépségével teljesen lenyűgözi Krishnát, és a harmónia felborul. A lány a kalandtúra után, amire jelentkezett, visszamegy Szingapúrba és egy időre el is felejti a férfit, Krishna azonban reménytelenül szerelmes, és mindent megtesz, hogy újra lássa a lányt.

Teljes cikk…

{/xtypo_quote}

 

 

A DVD: A film kétlemezes változatban fog megjelenni, ami nem is csoda, hiszen egy közel három órás alkotásnak bizony kell a hely (ezt remélem, nem veszi senki sem szó szerint). A film így 7,92 Gb-ot foglal, míg az extrák 4,37-et. Átlagos bitsűrűség 6,9 Mb/s.

 

Krrish (DVD, 2008) 

 

A BORÍTÓ: Erről egyelőre nyilatkozni nem tudok, mivel csak egy nyers teszt DVD jutott el hozzám.

 

KÉPARÁNY: 16:9

 

HANG: magyar (DD 5.1), hindi (DD 5.1), hindi (DTS ES 6.1)

 

FELIRAT: magyar

 

MENÜ: A menü mind az eredeti, Mátrixos hatású hindi, mind az eddigi BlackMirror kiadványokhoz viszonyítva igen jól sikerült. Egyszerű, letisztult animált menü, ami hűen tükrözi a film hangulatát.

 

KÉP: A kép egy hajszálnyival (nem többel) talán lehetne élesebb, s bár az általam látott teszt változat még egy helyen hibás volt, ennek javítására ígéretet tett a kiadó, illetve tudtommal ez már megtörtént.

 

Krrish (DVD, 2008)

Krrish (DVD, 2008)Krrish (DVD, 2008)

Krrish (DVD, 2008)Krrish (DVD, 2008)

Krrish (DVD, 2008)Krrish (DVD, 2008) 

 

 

HANG: Ez a DVD sarkalatos pontja, és nem csak a filmben található zenei betétek miatt. A Krrish volt ugyanis az a film, ami eddig legjobban szólt a B&W hangfalaimon, az eredeti DVD valami félelmetes akusztikai élményt biztosított. Ezzel szemben jelen esetben a magyar szinkront tartalmazó hangsávon némileg tompább minden, az 5.1-es keverésnél pedig fontos szegmensek kerültek ki a hátsó hangfalakra, így egy-két jelentben csökken a zene hatása. Mindez azonban csak az eredeti kiadás tulajdonosainak lehet zavaró, az egész még így is marha jól szól. A szinkron esetében szintén nagy fába vágta a fejszéjét a BlackMirror. Létezik-e Magyarországon olyan ember, aki képes megfelelően „hangot adni” az isteni Hrithiknek? Az igazság az, hogy az első, földbedöngölően borzasztó három mondat után egész kellemes hősünk szinkronja, és a többi színészre sem lehet túlzott panasz.

 

 

FELIRAT: Sajnos ez sokkal elnagyoltabb, kevésbé választékos, mint a szinkron szövege, sokat segített volna, ha a két fordító összedolgozik. Valójában a szükséges minimum, gépelési és nagyobb fordítási hibák nélkül.

 

 

{multithumb parameters=default}

{xtypo_rounded_right2}

FILM  
KÉP  
HANG  
EXTRÁK  
ÁR/ÉRTÉK  

{/xtypo_rounded_right2}

{multithumb parameters=default}

 

EXTRÁK: Az egylemeznyi extrán találunk egy kevésbé hasznos felvezetőt, melyen Hrithik beszél a még bemutatás előtt álló filmről, és benyomásom szerint egy TV adás lehetett. Utána azonban kapunk egy három részre darabolt werkfilmet, ami az alkotó folyamat minden szegmensére kiterjed: interjú a színészekkel és a stábbal, különös tekintettel Hrithik-re és apjára, a rendezőre, Rakesh-re; bepillanthatunk az akciójelenetek forgatásának hátterébe és megszólal maga Tony Ching is; beszélgetés a zenei rendezővel és a Priyanka hangját adó énekesnővel; megtekinthetjük a londoni és a dubai premiereket. Emellett megtalálhatjuk kigyűjtve a filmben megszólaló számokat, s kettőnek még a karaoke verziója is szerepel a lemezen. A maradék helyet a Krrish bemutatói, illetve a BlackMirror ajánlói foglalják.

 

 

ÁR/ÉRTÉK: A kétlemezes kiadás fogyasztói ára 1.990 Ft,-. Nem kell mondanom, ez igen korrekt összeg egy ilyen kiadványért, s ha ehhez hozzávesszük, hogy egy hazájában és Ázsiában tömegek tetszését megnyerő siker-, míg nálunk kultfilmnek tartott moziról van szó, akkor szinte ingyen van.

 

Hozzászólások   

#3 Gianni 2008-12-02 13:31
Ejnye, nem tetszett elolvasni a FAQ-t. ;-)
Sebaj, INNEN (www.xpress.hu/dvd/film.asp?FILMAZ=8097&VID=066-551039174-28671485822603650) is megrendelhető.
#2 Németh Anikó 2008-12-02 13:24
helló
hol lehet a filmhez hozzájutni?
#1 Gianni 2008-05-26 04:44
Azt hiszem, extázisba estem :D

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

May 18 (2007)

May 18 (2007)

  A May 18 egyike a 2007-ben legjobban várt három dél-koreai filmnek. Egyrészt mindenképpen felüdülést jelent a tucatszám készülő romcomok és szellemlányos filmek sorában, másrészt, mivel a közelmúlt koreai történetével foglalkozik és erősen nacionalista beállítottságú, ottani...

Legend of Eight Samurai (Satomi Hakken Den) (1983)

Legend of Eight Samurai (Satomi Hakken Den) (1983)

Ennek a filmnek a forrását a japán szépirodalom egyik legismertebb műve, a Nansou Satomi Hakkenden adta, amit Bakin Kyokutei írt meg 106 részben mintegy 30 év alatt és 1842-ben ért a végére. Nem meglepő módon...

Tokyo Trash Baby (Tokyo gomi onna) (2000)

Tokyo Trash Baby (Tokyo gomi onna) (2000)

Tokyo Trash Baby (東京ごみ女) (2000)iMDBHiroki Ryuuichi filmje a 2000-2001 között leforgatott hat részes Love Cinema sorozat első darabja. Ez a sorozat arról volt híres, hogy a szerelem témáját finoman szólva is különös nézőpontból szemlélő filmeket...

Nemuri Kyoshiro - TV Special 4: The Woman Who Loved Kyoshiro (199…

Nemuri Kyoshiro - TV Special 4: The Woman Who Loved Kyoshiro (1998)

Az ASASHI TV négy epizódot szánt a morózus természetű ronin újdonsült kalandjainak.