belépés∆

Shaolin templom (DVD, 2008)

Shaolin templom (DVD, 2008)
 

 

EREDETI CÍM: Shao Lin si

RENDEZŐ: Chang Cheh & Wu Ma

FŐSZEREPLŐK: Fu Sheng, Chi Kuan-Chun, Ti Lung David Chiang stb.

FORGALMAZÓ: Black Mirror

KIADÁSI ÉV: 2008

BESOROLÁS: 18+

 

 

Chang Cheh shaolinos filmjeinek talán legambiciózusabb darabja az 1976-ban készült Shaolin templom, amelyet Chang frissen felállított produkciós cége a Shaw Brothers-szel karöltve készített el. Ez az epikus igényű, klasszikus kungfufilm a kínai harcművészet történetének egyik legfontosabb eseményét, a Shaolin harcművészet elleni mandzsu (mongol) támadást örökíti meg. A film társrendezője Wu Ma (A Chinese Ghost Story, Picture of a Nymph) volt, a forgatókönyvet Chang az elmaradhatatlan Ni Kuanggal együtt dolgozta ki. A Shaolin templom elsőként jelent meg a Black Mirror Shaw Brothers-sorozatában.

 

Mivel jó pár karakter tölt be fontos szerepet az események alakulásában, ill. a hongkongi stúdió sztárszínészei közül sokan találhatók meg a filmben, érdemes először sorba venni, hogy ki kicsodát is játszik. Fang Shih Yu (kantoni: Fong Sai-Yuk) és Hu Hei Gan (kantoni: Hung Hei-Kwun) népszerű kínai hősök, személyük mind a mai napig nagy tiszteletnek örvend. Fang Shih Yu-t a Shaw Brothers fiatalon elhunyt sztárja, a nők nagy kedvence, Alexander Fu Sheng játssza, míg Hu Hei Gant a kidolgozott izomcsoportjaival hódító Chi Kuan-Chun. A filmben ez a két szereplő a Shaolin világi tanítványai (a nem kopaszok) közé tartozik, vagyis azokhoz, akik kizárólag a harcművészet elsajátításának céljából vannak a templomban. Míg a komoly felfogású Hu Hei Gan szépen halad előre az öt állatrendszer elsajátításában, addig a vicceskedő és heves vérmérsékletű Fang Shih Yu egész nap a tűzrakás monoton aktusát végzi, ami persze nagyon nincs ínyére.

 

 

Shaolin templom (DVD, 2008)
Shaolin templom (DVD, 2008)

 

 

A világiak táborát erősíti még a pár év múlva reflektorfénybe kerülő Venom klán három tagja, név szerint Phillip Kwok, Chiang Sheng és Lu Feng, akiket a rendező olyan klasszikusokban szerepeltet majd, mint a The Five (Deadly) Venoms (nálunk: Mérges shaolinok, 1978) vagy a Crippled Avengers (1978). A szintén klántag Lo Meng állítólag a statisztahadat erősíti mint szerzetes, de őt nem sikerült kiszúrnom, pedig nem egy nádszál a csávó.

Chang nagy favoritjaira, David Chiangre és Ti Lungra is gondolt, őket Ming-katonákként foglalkoztatja, akik a mandzsuk elől a Shaolin templomban lelnek menedékre, és ott különböző új technikákat sajátítanak el. A rengeteg Shaw-filmben megfordult Yueh Hua, valamint a karakteres Johnny Wang is mint Ming-katona tűnik fel a filmben. Ennyi név, azt hiszem, mára bőven elég.

 

 

Shaolin templom (DVD, 2008)
Shaolin templom (DVD, 2008)
 

 

 

Mint fentebb már írtam, a Shaolin templom tehát világiakat is a falai közé fogad, bátor jelentkezőkből pedig nincs hiány. Nekik akár hosszú napokig a templom kapuja előtt kell térdepelni, szándékuk komolyságát bizonyítandó. A legtöbben persze feladják, vagy elbuknak a cseles papok „vizsgáztatásain”, azon kevesekre, akik viszont bekerülnek, évekig tartó kemény edzés vár. A néző ezzel a nehéz időszakkal szembesül, az egyéni harccal, amely talán első látásra nem hangzik valami izgalmasnak, de a sok szereplőnek hála, akik mind egymástól eltérő edzéstervet követnek, a film egyáltalán nem fullad unalomba. Erről a templomban tartózkodó áruló munkálkodása is gondoskodik. A „tégla” folyamatosan jelent a hatalmukat féltő elnyomóknak, kilétét természetesen sokáig csak sejteni lehet. A filmet egy nagy csatajelenet zárja, amelyben a tanítványok megküzdenek az ellenük törő hadsereggel, és melynek során a statisztahad tekintélyes része lemészárlásra kerül, ahogy azt Chang Cheh-nél már megszokhattuk. És hogy mi lesz a hősök sorsa? Azt már nem mondom meg!

 

 

Shaolin templom (DVD, 2008)
Shaolin templom (DVD, 2008)

 

 

A Shaolin templom egyik érdekessége, hogy a rendező már a film elkészülte előtt nem egy filmben foglalkozott a templomban kiképzett, a Ming-restauráció vágyképétől fűtött hazafiak kalandjaival, vagyis olyan eseményekkel, amelyek éppen a templom felégetése után játszódnak. (A Shaolin Martial Arts, Men from the Monastery, Heroes Two, Five Shaolin Masters című filmekre gondolok, melyeket a filmes adatbázisok többnyire 1974-re datálnak.) Fu Sheng és Chi Kuan-Chu is eljátszotta már a kínai hősöket előzőleg, ahogy David Chiang és Ti Lung is ismerős lehet Chang Shaolin-ciklusának korábbi filmjeiből.

A karizmatikus sztárok és a tréning-részek viszik a hátukon az egyébként jól megírt filmet, azonban a főattrakció egyértelműen a filmvégi nagy összecsapás, melynek láttán kicsi hiányérzetünk támadhat, ugyanis a Shaolin templom akcióit már nem a jól összeszokott Lau Kar Leung-Tong Gaai páros jegyzi.

 

 

Shaolin templom (DVD, 2008)
Shaolin templom (DVD, 2008)
 

 

 

A Shaolin templom a klasszikus kungfu-éra egyik igen jól sikerült darabja, amely, akár a jó tanítvány, nem akarja azonnal lenyűgözni a nézőit, hanem fokozatosan építi fel önmagát. Nem tökéletes, de bátran ajánlható azoknak, akik még csak ismerkednek a Shaw-érzéssel, Chang Cheh rajongóinak pedig már egészen biztosan megvan, hisz kötelező tananyag.

 

 

A film eredeti előzetese 

 

 

A DVD:

KÉPARÁNY: 16:9

HANG: kínai (DD 5.1 & DTS), magyar (DD 5.1 & DTS)

FELIRATOK: magyar

 

BORÍTÓ: A borító szerintem korrekt munka, már elsőre odavonzza egy kungfu-geek tekintetét, de itt és most leszögezném, hogy a hónaljkutyájukat mutogató, félmeztelen férfiak semmiféle szexuális izgalmat nem váltanak ki belőlem, annál inkább minden olyan szöveg, amelyben szerepel a „shaolin” szó (persze csak „sima” izgalomról beszélek). A „Sheng Fu”, „Lung Ti”, illetve a „Cheh Chang” szúrta kissé a szemem, mivel a fordított sorrendet szoktam meg, de annyi baj legyen. A Black Mirror kiadványainál a hátoldalon található szövegekben általában előfordulnak kisebb-nagyobb (helyesírási) hibák, tévedések, ilyesmi a Shaolin templomnál is becsúszott. A „kielgíti” tipikusan ilyen hiba, de a vesszők kitétele terén is akadnak gondok. Emberek vagyunk, nyilván mindenki téved, de egy kicsit több odafigyeléssel, ha tüzetesebben átolvasnák azt a néhány mondatot a megjelenés előtt, ezek a kukacoskodásra alkalmat adó dolgok simán elkerülhetők lennének. A jól hangzó sor, mely szerint a film „óriási mozi siker volt Magyarországon”, kicsit gyanús. Nem állítom, hogy hazugság lenne, mert nincsenek ilyen jellegű ismereteim, csak valahogy eléggé elképzelhetetlennek tartom, hogy itthon anno levetítésre került volna a film.

 

KÉP: A Celestial szakemberei jó munkát végeztek, a digitálisan felújított kép korrekt, bár néhol homályos és a színek sem olyan élénkek, mint a Shaolin harcművészete esetében, de ez a korkülönbségnek tudható be.

 

HANG/FELIRAT: A kínai (mandarin) és a magyar hangsáv is kapott az 5.1-es mellé egy DTS-sávot, amelyet én nem tudtam letesztelni, mivel nincs ilyen pöpec hangtechnikám. A magyar szinkron nem olyan rossz, mint ahogy azt előzetesen vártam, bár itt is leszögezhető, hogy a legjobban természetesen az eredeti hanggal élvezhető a film. És most rögtön meg is cáfolom az előbbi kijelentésemet, mivel a felirat és a szinkron „mondandója” között akadnak eltérések, az utóbbi javára. A szinkron választása esetén több dologról értesülünk, ezért első megtekintéskor érdemes azzal kezdeni. Még fontos azt megemlíteni, hogy a szinkronban magázódnak, míg a feliratban tegeződnek, nem lehet kérdéses, hogy melyik illik inkább egy Shaolin templom falai közé. 

 

EXTRÁK: A film saját előzetesén kívül még három SB-film előzetese található meg a lemezen (Shaolin harcművészete, Repülő tőr, 5 Ninja Elem), melyek közül a Repülő tőr még nem jelent meg.

 

ÁR/ÉRTÉK: Az 1000 Ft-os árkategóriával együtt járó limitációk ellenére a harcművészeti filmek szerelmesei igazán örülhetnek ennek a megjelenésnek, de nemcsak nekik érdemes beszerezni a kiadványt. Barátságos ár egy klasszikusért, örüljünk neki!

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Nicholas Tse Ting-Fung

Nicholas Tse Ting-Fung

Nicholas Tse Ting-Fung (謝霆鋒)Tse Ting-Fung 1980 augusztus 29-én született Hongkongban. Gyakorlatilag születésétől fogva hírességnek számított, hiszen szülei, Deborah Li és Patrick Tse a 60-as és 70-es évek ismert filmsztárjai voltak. Gyerekkorában húgával, Jennifer-rel (Ting Ting-gel)...

Kakurenbo: Hide and seek (2005)

Kakurenbo: Hide and seek (2005)

Shuhei Morita rendezőnek, és 2-3 wannabe animekészítőből álló rajzfilmstúdiójának (Yamatoworks) első, rövid animációja.    A nagyvárosi cyberpunk díszletek között a gyerekek egy régi mende-mondáról suttognak egymásnak. A neon fényreklámok egy-egy betűje időnként kialszik, és...

Mennydörgés (Pik lik feng) (1995)

Mennydörgés (Pik lik feng) (1995)

1995 volt az az év, amikor Jackie Chan mindent megmozgatott azért, hogy betörhessen filmjeivel az amerikai piacra. Ugyan korábban szerepelt USA produkciókban (először talán 1980-ban), ám a 90-es évek első felére odahaza tulajdonképpen mindent elért,...

Police Assassins (Huang gu shi jie) (1985)

Police Assassins (Huang gu shi jie) (1985)

Police Assassins (Huang gu shi jie) (1985)iMDBEz a minden ízében tipikus hongkongi akcióvígjáték sok tekintetben is elsőnek számít. Mindamellett, hogy Corey Yuen egyik legelső rendezése, ebben a filmben debütált a frissen Hongkongba csábított Cynthia Rothrock,...