belépés∆

A Gazdatest - The Host (DVD, 2008)

EREDETI CÍM: Gwoemul

RENDEZŐ
: Bong Joon-ho

FŐSZEREPLŐK
: Song Kang-ho, Bae Du-na, Byeon Hie-bong

FORGALMAZÓ: Budapest Film (Vadkelet)

KIADÁSI ÉV
: 2008

BESOROLÁS: 16+

 

A Budapest Film által prezentált Vadkelet sorozat idén megjelent második filmje a Gazdatest. Már túl lehettek a lelkendezésen, hiszen pár hete a boltokban van, de remélem még nem kései e bemutató írás. Magával a filmmel bővebben fogalakozni gondolom nem kell, hiszen tavaly ti szavaztátok meg az év legjobb ázsiai mozijának oldalunkon. Aki ebből mégis kimaradt, íme némi háttérinfo.

A Gazdatest minden kétséget kizáróan az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb dél-koreai filmje, amit 18 különféle díjjal jutalmaztak mind hazájában, mind nemzetközi szinten. Talán ennek is köszönhető, hogy megjelenésétől számítva és az általános trendet figyelembevéve igen hamar eljutott kis hazánkba is, nevezetesen tavaly műsorára tűzte a Titanic Filmfesztivál, s természetesen most kezünkben tarthatjuk ezt az első ránézésre is igen tetszetős produktum. Nem kell mondanom, ázsiai filmek igen ritkán részesülnek nálunk ilyen megtiszteltetésben.

A teljesség kedvéért a szinopszis:

 

{xtypo_quote}

Az Egyesült Államok katonáságának egy titkos koreai bázisán egy némileg merev, idősödő tudós, hogy tekintélyét bizonyítsa, segédjével több liternyi mérgező anyagot öntet bele a lefolyókba, melyek természetesen a közeli folyóba torkolnak. Pár évvel később furcsa, mutálódott élőlény tűnik fel, mely méreténél fogva ugyan nem veszélyes, de agresszíven viselkedik. A probléma csak az, hogy nem áll meg a növésben…

 

{/xtypo_quote}

 

BORÍTÓ: Hozzám a dupla lemezes, extra változat került, a szimpla lemezes kiadásra külalak tekintetében szinte minden ráillik, amit korábban a Exiled DVD kapcsán olvashattatok. Már itt elmondhatom, hogy a kétlemezes, gyűjtői változat nem csak az extra lemez miatt éri meg a plusz befektetést, a minőségi különbség egyik fontos eleme ugyanis a csomagolás. Egy minőségi alapanyagból készült keménypapír dobozba csúsztatott kihajtható (szintén papír) tokot - hivatalos nevén digipak-et  - kapunk a pénzünkért, nagyon egységes dizájnnal és színvilággal. Tetszetős, kiforrott, nem összecsapott munka, ami magán hordozza mind a film hangulati elemeit, mind a Vadkelet sorozat saját arculatát. Némi ellenérzést – ismervén a filmet -  csak a hátoldalra került „A Cápa és a Jurassic Park találkozása” mottó keltett bennem, de a DVD-t el kell adni az amerikai filmeken nevelkedett magyar közönségnek is és el kell ismernem, nehéz lett volna ennél közelebb álló pályatársakat említeni erről a területről.

 

 

A DVD:

Némi száraz technikai info, akit érdekel. A két DVD9-es lemez nem lett teljesen kitöltve, de nem is spóroltak a hellyel. A 112 perces filmet tartalmazó korong 6,6 Gb-nyi adatot, a 143 percnyi extra pedig 5,84 Gb-ot tartalmaz. Alant látható a bitsűrűség, ami átlagban 7,64 Mb/s.

 

A Gazdatest - The Host (DVD, 2008)

 

KÉPARÁNY: 16:9 (1.85:1)

HANG: koreai (DD 5.1), magyar (DD 5.1), magyar (DD 2.0)

FELIRAT: magyar

 

MENÜ: Kíváncsian vártam az animált menüt, hiszen birtokomban van az első kiadású eredeti koreai DVD. A Budapest Film kitett magáért, az általuk összehozott menü egyértelműen jobban sikerült, s bár lelő egy-két pillanatot a filmből, ezt nem zavaróan teszi.

KÉP: Tökéletes.

 

A Gazdatest - The Host (DVD, 2008)

A Gazdatest - The Host (DVD, 2008)A Gazdatest - The Host (DVD, 2008)

A Gazdatest - The Host (DVD, 2008)A Gazdatest - The Host (DVD, 2008)

A Gazdatest - The Host (DVD, 2008)A Gazdatest - The Host (DVD, 2008)

 

 

HANG: Az 5.1-es keverés rendben van, de az örök hiba, amire minden rajongó érzékeny, a szinkron sajnos itt is visszaköszön. Bár nem spóroltak ezen sem, több neves szinkronszínész is feltűnik, de a játékuk elég üres, s bár nem bántóan, de sivár. Arra persze tökéletes, hogy a nézők többségét kitevő, kedd esti filmezésre vágyó, kölcsönzőben tanácstalanul tébláboló érdeklődőket kielégítse, a fanatikusok meg nyilván bele se hallgatnak. Mindenesetre így is teljesen korrekt, a célnak tökéletesen megfelel.

 

FELIRAT: A film felirata és a szinkron szövege teljesen megegyezik (ez nem olyan egyértelmű ám, mint elsőre tűnik), s bár tartalmaz néhány szabadosabb fordítást, ennyit megengedhetünk. Korrekt, igényes munka. Sajnos az extrákra ez már nem teljesen igaz, találkoztam egy-két értelmezésbeli problémával, melyek többé-kevésbé érthetetlenné tették a szöveget. Emellett néhol le is maradtak dolgok, általában, ha angol anyanyelvű ember, egészen pontosan Kevin Rafferty beszélt.

FILM
KÉP
HANG
EXTRÁK
ÁR/ÉRTÉK

EXTRÁK: Az egylemezes változaton extrák egyáltalán nem találhatóak, a dupla lemezesen viszont dögivel (mint ahogy fentebb is jeleztem, összesen 143 perc). Ez utóbbin a film készítésének szinte minden szegmensébe bepillantást nyerhetünk: beszélgetés a színészekkel, interjú a rendezővel, külön fejezet Kevin Rafferty-nek, aki a vizuális effektekért felelt és olyan filmekben találkozattunk a munkáival, mint a Star Wars: The Phantom Menace, vagy a Jurassic Park 2, de megszólaltatják a stáb szinte minden fontosabb tagját, talán csak a takarítókat nem. Több fejezet foglalkozik a tényleges főszereplővel, magával a szörnnyel, a snittektől kezdve a maketteken át a számítógépes megalkotás lépéseiig. Emellett találhatunk még képgalériát, teasert, trailert és kimaradt jelenetek is. Brutálisan sok anyag, de a színészekkel készült pármondatos interjúkat egy kicsit kevésnek találtam, a többi háttérinformációhoz viszonyítva.  A pontozásnál ezt a kettőt átlagoltam: az egylemezes 3/5, a kétlemezes 5/5.

 

ÁR/ÉRTÉK: Talán ez a kiadvány legkevésbé eltalált része. Az egylemezes változaton az extrák hiánya kicsit bosszantó, arról pedig nem vagyok meggyőződve, hogy lenne Magyarországon fizetőképes kereslet egy dél-koreai film ilyen igényes, töménytelen mennyiségű információval ellátott gyűjtői kiadására. Így az 1.990,- Ft-os fogyasztói ár határeset a puritánabb, a 3.990-es pedig kicsit sok az extrákkal megtűzdelt kiadásért, legalábbis eladhatóság szempontjából. Természetesen messzemenőkig elégedett vagyok azzal, hogy egy ilyen kiadvány napvilágot láthatott nálunk, de csak reménykedni tudok benne, hogy én vagyok pesszimista és ez a kiadónak is meg fogja érni. Szeretném, ha itt ez a dolog nem érne véget, és láthatnék még ázsiai filmet ilyen minőségben a boltok polcain.

Hozzászólások   

#1 máté 2008-06-15 21:34
heló

sajnos a film nagyon gyenge.
jól meg van csinálva, jól néz ki, aminek jók kell kinéznie, de akkor is.
pffffffff. ez a konkrét véleményem :-)
2/10


heló

m2003

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Waiting in the Dark (Kurai tokoro de machiawase) (2006)

Waiting in the Dark (Kurai tokoro de machiawase) (2006)

Waiting in the Dark (暗いところで待ち合わせ) (2006)iMDBEzt a filmet egy bizonyos Tengan Daisuke rendezte. A neve valószínűleg a legtöbb embernek nem mond sokat, azonban ha hozzáteszem, hogy az úriember Imamura Shohei legidősebb fia, ez már némileg...

Nemuri Kyoshiro 6 - Sword of Satan (Masho-ken) (1965)

Nemuri Kyoshiro 6 - Sword of Satan (Masho-ken) (1965)

  Vannak filmek, amelyekhez az átlagnál nehezebb hozzájutni, mint például a Nemuri sorozat 6.-7. részei. Végül csak sikerült teljessé tenni a gyűjteményemet. Lássuk, megérte-e várni rájuk.Kyoshiro a „szokásos” cinikus hozzáállásával vérig sért egy szerencsétlen lányt, aki...

Iron Sister (Yu Nu) (1999)

Iron Sister (Yu Nu) (1999)

Iron Sister (Yu Nu) (1999) IMDbIron Sister (Qi Shu) egy vadász lánya, aki apjával él egy tanyán és szerelmével, Little Tiger-rel áll házasságkötés előtt. Azonban egy nap apjával a mezőn egy eszméletlen férfit találnak a...

Kagemusha - the Shadow Warrior (1980)

Kagemusha - the Shadow Warrior (1980)

  A feudális Japánban járunk, szamurájok, sógunok, intrikák és háborúk korában. A Takega család feje, Shingen Takeda (Tatsuya Nakadai) nagy tiszteletnek örvendő, keménykezű hadúr. Nobukado Takeda (Tsutomu Yamazaki) a hadúr jobbkeze talál egy tolvajt,...