belépés∆

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)
 

EREDETI CÍM: Fong juk (放逐)

RENDEZŐ: Johnnie To
FŐSZEREPLŐK: Anthony Wong, Francis Ng, Simon Yam, Lam Suet

FORGALMAZÓ: Budapest Film (Vadkelet)

KIADÁSI ÉV: 2008

BESOROLÁS: 16+

 

Pár hónappal ezelőtt örvendetes hír jutott tudomásunkra, nevezetesen az, hogy a Budapest Film kiadónak szándékában áll egy új kiadványsorozatot indítani ázsiai filmekkel Vadkelet márkanév alatt. Nem bízták a dolgot a véletlenre, hisz egyből két sikerfilmmel nyitottak, melyből az egyik Johnnie To nagysikerű alkotása az Exiled.


YEZy
kolléga már írt róla korábban és véleményével maximálisan egyetértek, álljanak hát itt az ő szavai:

{xtypo_quote}Johnnie To legújabb akciófilmje zseniális alkotás, nálam mindenképpen 2006 egyik legjobb hongkongi filmje. A film természetesen le sem tagadhatná, hogy az ő keze munkája: a hosszú, vágás nélküli jelenetek, a lassú tempó és a gyönyörűen fényképezett és koreografált akciójelenetek mind-mind To védjegyének számítanak. Már a film kezdetétől jelen van a kicsit abszurd humor, a főhősök ugyanis teljesen hétköznapi dolgokat visznek véghez, de a hangulat és a szituációk miatt mindez nagyon komikus. Rég láttam ilyen jól eltalált humort hongkongi filmen.{/xtypo_quote}

Szóval cool, de ugyanakkor a hibáik miatt teljesen emberi szereplők, szenzációs zene, különleges helyszínek és remek akciókoreográfia. Ezekkel lehetne leginkább körülírni ezt a mozit, ami magában hordozza a hongkongi akciókrimik sajátos hangulatát, ugyanakkor ötvözi a western műfaj sajátosságait is. De legyen elég ennyi a filmről, nézzük magát a kiadványt!

 

KÜLCSÍNY: Sajátos kialakítást alkalmazott a Budapest Film, ugyanis a csomag része a DVD tokra húzható színes kartonsáv, ami  egyrészt kapott egy sajátos mintát, másrészt talán a tok gerincét kívánja egységessé tenni a későbbi Vadkelet kiadványokkal, hogy jól mutasson a gyűjtők polcán. A borító kidolgozása tetszetős, egész jól visszaadja a film hangulatát. Egyedül azt tudom negatívumként felhozni, hogy a gerencen a cím elég nehezen olvasható. (Illetve még annyi, hogy én a Budapest Film helyében a hátoldalon található logoknak adtam volna fix hátteret, mert így a Milkyway Image a Media Asia Distribution és a SAJÁT logojuk is alig látható.)

 

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)
 

A DVD:

A kiadvány 1 db kétrétegű lemezt (DVD9) tartalmaz, a rendelkezésre álló ~8.5 Gigabájtot elég rendesen kihasználták, ~7.8 Gigabájtnyi adat található rajta.

KÉPARÁNY: 16:9 (2.35:1)

HANG: kantoni (DD 5.1), magyar (DD 5.1), magyar (DD 2.0)

FELIRAT: magyar

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)

MENÜ: A Budapest Film animációja és a szokásos fejtágítás (nem szabad lejátszani olajfúró tornyunkon) után eljutunk az animált menübe. Semmi különös, a célnak megfelel.

KÉP: Egy 82 cm képátlójú TV-n néztem, amin nem tapasztaltam hibákat, a kép éles volt, és a színekkel se volt probléma.

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)

HANG: Alapvetően eredeti hang+felirat-párti vagyok, ahogy sok más filmrajongó, ezúttal sem preferáltam mást. Úgy vélem, hogy a színészi játék fontos része nem csak a gesztusok és arcmimika, de a hangerő és hangsúly is, ezért nem szeretem megfosztani a filmeket ettől. A kantoni hang prímán szól, a viszonylag kevés akciójelenetben jól kihasználja a többhangfalas rendszerek előnyeit. A szinkronba a fentebb említett okból inkább csak belehallgattam, szerintem sem a választott szinkronszínészek hangjai, sem a színpadias előadásmódjuk nem illenek a szereplőkhöz.

FELIRAT: 1-2 félregépelés becsúszott (pl.: 01:08:07 "Fogalmas sincs!"), de nem vészes.

FILM   
KÉP   
HANG   
EXTRÁK   
ÁR/ÉRTÉK   

EXTRÁK: Megnézhetjük a film előzetesét, egy másfél perces diavetítést és egy 12 perces werkfilmet magyar felirattal, amiből kiderül, hogy a forgatás jó hangulatban zajlott (nem csoda, hisz Johnnie To korábban is alkalmazta ezeket a színészeket, például az 1999-es The Mission-ben, ami némi túlzással az Exiled előzménye), illetve - a női nézőknek kedvezve - egy pillanat erejéig láthatjuk Francis Ng-t félmeztelenül.

 

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)
 

ÁR/ÉRTÉK: Az ajánlott fogyasztói ár 1990 Ft, amit ha összehasonlítunk más kiadványok árával és minőségével, teljesen reális.

ÍTÉLET: Az általam kifogásolt dolgok valójában eltörpülnek a pozitívumok mellett, ezért nyugodtan kijelenthetem, hogy méltó módon került hazánkban kiadásra egy remekmű. A csomagban található tájékoztató füzetecskéből pedig kiderül, hogy ősszel további filmekkel örvendeztetnek meg minket, nevezetesen: Cyborg vagyok, amúgy minden oké, Sukiyaki Western Django, Vexille, Big Man Japan. Csak így tovább! Köszönjük a DVD-t a Budapest Filmnek!

 

Hozzászólások   

#1 Guest 2008-05-22 18:24
A magyar szinkront gépelték be felirat gyanánt? Tudod, mint a RENDŐRSZTORIkon.

DELIRIA (deliriahungaria.blogspot.com/search/label/hongkong)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Shawn Yue Man-Lok

Shawn Yue Man-Lok

Shawn Yue Man-Lok (余文樂)Yue Man-Lok 1981 november 13-án született Hongkongban, a családban ő volt a középső gyermek, egy bátyja és egy húga van. A szórakoztatóiparral először úgy került kapcsolatba, hogy még tinédzserkorában a Starz People...

Slaughter In The Snow (Mushukunin Mikogami no Jokichi: Tasogare n…

Slaughter In The Snow (Mushukunin Mikogami no Jokichi: Tasogare ni senko ga tonda) (1973)

Három gyilkos, három bosszú, három történet. Pont elegendőek egy trilógiához. Vagy mégsem? Most a ritkábbik eset teljesült.

The Sword of Swords (Shen dao) (1968)

The Sword of Swords (Shen dao) (1968)

ANOTHER SHAW PRODUCTION    Úgy látszik, a Shaw Brothers filmjei iránt érzett rajongásom ragadós, ugyanis a csambarák világában otthonosan mozgó oldfan is e területre tévedt. Az ő felvetésére esett úgy, hogy erről a nagyszerű filmről, a...

Castaway on the Moon (Kimssi pyoryugi) (2009)

Castaway on the Moon (Kimssi pyoryugi) (2009)

"A Castaway on the Moon a My Sassy Girl után a legjobb koreai romantikus vígjáték". Nem egy helyen olvasható ez az összehasonlítás, még akkor is, ha a műfaji besorolás nem egészen stimmel. Az viszont bizonyos,...