belépés∆

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)
 

EREDETI CÍM: Fong juk (放逐)

RENDEZŐ: Johnnie To
FŐSZEREPLŐK: Anthony Wong, Francis Ng, Simon Yam, Lam Suet

FORGALMAZÓ: Budapest Film (Vadkelet)

KIADÁSI ÉV: 2008

BESOROLÁS: 16+

 

Pár hónappal ezelőtt örvendetes hír jutott tudomásunkra, nevezetesen az, hogy a Budapest Film kiadónak szándékában áll egy új kiadványsorozatot indítani ázsiai filmekkel Vadkelet márkanév alatt. Nem bízták a dolgot a véletlenre, hisz egyből két sikerfilmmel nyitottak, melyből az egyik Johnnie To nagysikerű alkotása az Exiled.


YEZy
kolléga már írt róla korábban és véleményével maximálisan egyetértek, álljanak hát itt az ő szavai:

{xtypo_quote}Johnnie To legújabb akciófilmje zseniális alkotás, nálam mindenképpen 2006 egyik legjobb hongkongi filmje. A film természetesen le sem tagadhatná, hogy az ő keze munkája: a hosszú, vágás nélküli jelenetek, a lassú tempó és a gyönyörűen fényképezett és koreografált akciójelenetek mind-mind To védjegyének számítanak. Már a film kezdetétől jelen van a kicsit abszurd humor, a főhősök ugyanis teljesen hétköznapi dolgokat visznek véghez, de a hangulat és a szituációk miatt mindez nagyon komikus. Rég láttam ilyen jól eltalált humort hongkongi filmen.{/xtypo_quote}

Szóval cool, de ugyanakkor a hibáik miatt teljesen emberi szereplők, szenzációs zene, különleges helyszínek és remek akciókoreográfia. Ezekkel lehetne leginkább körülírni ezt a mozit, ami magában hordozza a hongkongi akciókrimik sajátos hangulatát, ugyanakkor ötvözi a western műfaj sajátosságait is. De legyen elég ennyi a filmről, nézzük magát a kiadványt!

 

KÜLCSÍNY: Sajátos kialakítást alkalmazott a Budapest Film, ugyanis a csomag része a DVD tokra húzható színes kartonsáv, ami  egyrészt kapott egy sajátos mintát, másrészt talán a tok gerincét kívánja egységessé tenni a későbbi Vadkelet kiadványokkal, hogy jól mutasson a gyűjtők polcán. A borító kidolgozása tetszetős, egész jól visszaadja a film hangulatát. Egyedül azt tudom negatívumként felhozni, hogy a gerencen a cím elég nehezen olvasható. (Illetve még annyi, hogy én a Budapest Film helyében a hátoldalon található logoknak adtam volna fix hátteret, mert így a Milkyway Image a Media Asia Distribution és a SAJÁT logojuk is alig látható.)

 

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)
 

A DVD:

A kiadvány 1 db kétrétegű lemezt (DVD9) tartalmaz, a rendelkezésre álló ~8.5 Gigabájtot elég rendesen kihasználták, ~7.8 Gigabájtnyi adat található rajta.

KÉPARÁNY: 16:9 (2.35:1)

HANG: kantoni (DD 5.1), magyar (DD 5.1), magyar (DD 2.0)

FELIRAT: magyar

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)

MENÜ: A Budapest Film animációja és a szokásos fejtágítás (nem szabad lejátszani olajfúró tornyunkon) után eljutunk az animált menübe. Semmi különös, a célnak megfelel.

KÉP: Egy 82 cm képátlójú TV-n néztem, amin nem tapasztaltam hibákat, a kép éles volt, és a színekkel se volt probléma.

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)

HANG: Alapvetően eredeti hang+felirat-párti vagyok, ahogy sok más filmrajongó, ezúttal sem preferáltam mást. Úgy vélem, hogy a színészi játék fontos része nem csak a gesztusok és arcmimika, de a hangerő és hangsúly is, ezért nem szeretem megfosztani a filmeket ettől. A kantoni hang prímán szól, a viszonylag kevés akciójelenetben jól kihasználja a többhangfalas rendszerek előnyeit. A szinkronba a fentebb említett okból inkább csak belehallgattam, szerintem sem a választott szinkronszínészek hangjai, sem a színpadias előadásmódjuk nem illenek a szereplőkhöz.

FELIRAT: 1-2 félregépelés becsúszott (pl.: 01:08:07 "Fogalmas sincs!"), de nem vészes.

FILM   
KÉP   
HANG   
EXTRÁK   
ÁR/ÉRTÉK   

EXTRÁK: Megnézhetjük a film előzetesét, egy másfél perces diavetítést és egy 12 perces werkfilmet magyar felirattal, amiből kiderül, hogy a forgatás jó hangulatban zajlott (nem csoda, hisz Johnnie To korábban is alkalmazta ezeket a színészeket, például az 1999-es The Mission-ben, ami némi túlzással az Exiled előzménye), illetve - a női nézőknek kedvezve - egy pillanat erejéig láthatjuk Francis Ng-t félmeztelenül.

 

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)
 

ÁR/ÉRTÉK: Az ajánlott fogyasztói ár 1990 Ft, amit ha összehasonlítunk más kiadványok árával és minőségével, teljesen reális.

ÍTÉLET: Az általam kifogásolt dolgok valójában eltörpülnek a pozitívumok mellett, ezért nyugodtan kijelenthetem, hogy méltó módon került hazánkban kiadásra egy remekmű. A csomagban található tájékoztató füzetecskéből pedig kiderül, hogy ősszel további filmekkel örvendeztetnek meg minket, nevezetesen: Cyborg vagyok, amúgy minden oké, Sukiyaki Western Django, Vexille, Big Man Japan. Csak így tovább! Köszönjük a DVD-t a Budapest Filmnek!

 

Hozzászólások   

#1 Guest 2008-05-22 18:24
A magyar szinkront gépelték be felirat gyanánt? Tudod, mint a RENDŐRSZTORIkon.

DELIRIA (deliriahungaria.blogspot.com/search/label/hongkong)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

A szerelem kísértete - Windstruck (2004)

A szerelem kísértete - Windstruck (2004)

Rendezte: Jae-young KwakIMDb Kyung-jin Yeo (Ji-hyun Jun) lelkes, munkáját elrettentő komolysággal végző rendőrtiszt. Myung-woo (Ko Hyuk-jang), a szimpatikus, tisztelettudó tanár némi félreértés miatt áldozatul esik Kyung-jin bűnüldözési mániájának. Mégis összebarátkoznak, és ahogy az lenni szokott:...

Always - Sunset on Third Street 2 (Always zoku san-chome no yuhi)…

Always - Sunset on Third Street 2 (Always zoku san-chome no yuhi) (2007)

A 2005-ös év egyik legnagyobb durranása volt Japánban Yamazaki Takashi filmje, az Always, ami az 50-es évek végének Tokyo-ját igyekezett bemutatni egy kis utca lakóinak mindennapjain keresztül. A történet hitelességét ugyan sok kritika érte, elsősorban...

Huncut Felhőcske (The Wayward Cloud) (Tian bian yi duo yun) (2005…

Huncut Felhőcske (The Wayward Cloud) (Tian bian yi duo yun) (2005)

"Dinnyeszex szárazság idején"Egyre jobban vonz az ázsiai filmek világa, ezért is mentem el múlthéten pénteken a 2005-ben megjelent Huncut Felhőcske című tajvani művészfilm vetítésére. Alacsony perverzfaktorral rendelkezőknek NEM AJÁNLOM! Íme a történet:   DVD borító Tajvant szörnyűséges...

Spring in a Small Town (Xiao cheng zhi chun) (1948)

Spring in a Small Town (Xiao cheng zhi chun) (1948)

Ez a 60 éves, fekete-fehér dráma is azon alkotások egyike, amik esetében a figyelem felkeltéséhez bőven elég volna egy mindössze egymondatos ajánló, így kezdjük is ezzel a cikket. A Spring in a Small Town-t 2002-ben...