belépés∆

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)
 

EREDETI CÍM: Fong juk (放逐)

RENDEZŐ: Johnnie To
FŐSZEREPLŐK: Anthony Wong, Francis Ng, Simon Yam, Lam Suet

FORGALMAZÓ: Budapest Film (Vadkelet)

KIADÁSI ÉV: 2008

BESOROLÁS: 16+

 

Pár hónappal ezelőtt örvendetes hír jutott tudomásunkra, nevezetesen az, hogy a Budapest Film kiadónak szándékában áll egy új kiadványsorozatot indítani ázsiai filmekkel Vadkelet márkanév alatt. Nem bízták a dolgot a véletlenre, hisz egyből két sikerfilmmel nyitottak, melyből az egyik Johnnie To nagysikerű alkotása az Exiled.


YEZy
kolléga már írt róla korábban és véleményével maximálisan egyetértek, álljanak hát itt az ő szavai:

{xtypo_quote}Johnnie To legújabb akciófilmje zseniális alkotás, nálam mindenképpen 2006 egyik legjobb hongkongi filmje. A film természetesen le sem tagadhatná, hogy az ő keze munkája: a hosszú, vágás nélküli jelenetek, a lassú tempó és a gyönyörűen fényképezett és koreografált akciójelenetek mind-mind To védjegyének számítanak. Már a film kezdetétől jelen van a kicsit abszurd humor, a főhősök ugyanis teljesen hétköznapi dolgokat visznek véghez, de a hangulat és a szituációk miatt mindez nagyon komikus. Rég láttam ilyen jól eltalált humort hongkongi filmen.{/xtypo_quote}

Szóval cool, de ugyanakkor a hibáik miatt teljesen emberi szereplők, szenzációs zene, különleges helyszínek és remek akciókoreográfia. Ezekkel lehetne leginkább körülírni ezt a mozit, ami magában hordozza a hongkongi akciókrimik sajátos hangulatát, ugyanakkor ötvözi a western műfaj sajátosságait is. De legyen elég ennyi a filmről, nézzük magát a kiadványt!

 

KÜLCSÍNY: Sajátos kialakítást alkalmazott a Budapest Film, ugyanis a csomag része a DVD tokra húzható színes kartonsáv, ami  egyrészt kapott egy sajátos mintát, másrészt talán a tok gerincét kívánja egységessé tenni a későbbi Vadkelet kiadványokkal, hogy jól mutasson a gyűjtők polcán. A borító kidolgozása tetszetős, egész jól visszaadja a film hangulatát. Egyedül azt tudom negatívumként felhozni, hogy a gerencen a cím elég nehezen olvasható. (Illetve még annyi, hogy én a Budapest Film helyében a hátoldalon található logoknak adtam volna fix hátteret, mert így a Milkyway Image a Media Asia Distribution és a SAJÁT logojuk is alig látható.)

 

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)
 

A DVD:

A kiadvány 1 db kétrétegű lemezt (DVD9) tartalmaz, a rendelkezésre álló ~8.5 Gigabájtot elég rendesen kihasználták, ~7.8 Gigabájtnyi adat található rajta.

KÉPARÁNY: 16:9 (2.35:1)

HANG: kantoni (DD 5.1), magyar (DD 5.1), magyar (DD 2.0)

FELIRAT: magyar

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)

MENÜ: A Budapest Film animációja és a szokásos fejtágítás (nem szabad lejátszani olajfúró tornyunkon) után eljutunk az animált menübe. Semmi különös, a célnak megfelel.

KÉP: Egy 82 cm képátlójú TV-n néztem, amin nem tapasztaltam hibákat, a kép éles volt, és a színekkel se volt probléma.

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)

HANG: Alapvetően eredeti hang+felirat-párti vagyok, ahogy sok más filmrajongó, ezúttal sem preferáltam mást. Úgy vélem, hogy a színészi játék fontos része nem csak a gesztusok és arcmimika, de a hangerő és hangsúly is, ezért nem szeretem megfosztani a filmeket ettől. A kantoni hang prímán szól, a viszonylag kevés akciójelenetben jól kihasználja a többhangfalas rendszerek előnyeit. A szinkronba a fentebb említett okból inkább csak belehallgattam, szerintem sem a választott szinkronszínészek hangjai, sem a színpadias előadásmódjuk nem illenek a szereplőkhöz.

FELIRAT: 1-2 félregépelés becsúszott (pl.: 01:08:07 "Fogalmas sincs!"), de nem vészes.

FILM   
KÉP   
HANG   
EXTRÁK   
ÁR/ÉRTÉK   

EXTRÁK: Megnézhetjük a film előzetesét, egy másfél perces diavetítést és egy 12 perces werkfilmet magyar felirattal, amiből kiderül, hogy a forgatás jó hangulatban zajlott (nem csoda, hisz Johnnie To korábban is alkalmazta ezeket a színészeket, például az 1999-es The Mission-ben, ami némi túlzással az Exiled előzménye), illetve - a női nézőknek kedvezve - egy pillanat erejéig láthatjuk Francis Ng-t félmeztelenül.

 

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)
 

ÁR/ÉRTÉK: Az ajánlott fogyasztói ár 1990 Ft, amit ha összehasonlítunk más kiadványok árával és minőségével, teljesen reális.

ÍTÉLET: Az általam kifogásolt dolgok valójában eltörpülnek a pozitívumok mellett, ezért nyugodtan kijelenthetem, hogy méltó módon került hazánkban kiadásra egy remekmű. A csomagban található tájékoztató füzetecskéből pedig kiderül, hogy ősszel további filmekkel örvendeztetnek meg minket, nevezetesen: Cyborg vagyok, amúgy minden oké, Sukiyaki Western Django, Vexille, Big Man Japan. Csak így tovább! Köszönjük a DVD-t a Budapest Filmnek!

 

Hozzászólások   

#1 Guest 2008-05-22 18:24
A magyar szinkront gépelték be felirat gyanánt? Tudod, mint a RENDŐRSZTORIkon.

DELIRIA (deliriahungaria.blogspot.com/search/label/hongkong)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

God of Gamblers' Return (Du shen 2) (1994)

God of Gamblers' Return (Du shen 2) (1994)

God of Gamblers’ Return (Du shen 2) (1994)iMDBA Stephen Chow-val közösen leforgatott két God of Gamblers paródia után Wong Jing úgy érezte, hogy az eredeti karakterrel is kellene még egy folytatást készíteni, mert igazán nagy...

Chungking Express (Chung Hing sam lam) (1994)

Chungking Express (Chung Hing sam lam) (1994)

Ha szigorúan nézzük Wong Kar Wai filmjeit, kis túlzással szinte mindegyik ugyanarról szól. A hősei keresik a szerelmet, de sosem találják, még akkor sem, ha végig egymás mellett vannak. Nincs ez másként a Chungking Express-ben...

Chocolate (2008)

Chocolate (2008)

    Néhány évvel ezelőtt Tony Jaa-nak sikerült új színt vinnie az amúgy elég vegyes képet mutató ázsiai akciófilmek világába. Míg Jackie Chan kissé bohóckodós, Jet Li pedig kifinomultabb kung-fut használ előszeretettel, addig thaiföldi barátunk főleg a...

Leslie Cheung Kwok-wing

Leslie Cheung Kwok-wing

Leslie Cheung Kwok-wing Hongkong Kowloon nevű részén született egy középosztálybeli család tizedik, legfiatalabb gyerekeként 1956 szeptember 12-én. Szülei a Cheung Fat-chung nevet adták neki. Apja egy jónevű szabó volt, akinek az ügyfélkörébe tartozott két amerikai...