belépés∆

Ronin Gai (DVD, 2007)

Ronin Gai (DVD, 2007)

EREDETI CÍM: Ronin-gai

RENDEZŐ: Kazuo Kuroki

FŐSZEREPLŐK: Katsu Shintaro,  Yoshio Harada, Kanako Higuchi

FORGALMAZÓ: BlackMirror

KIADÁSI ÉV: 2007

BESOROLÁS: 18+

A FILM (oldfan):

A RONIN GAI - A roninok utcája a japán filmművészet egyik  nívós darabja. Egyre fokozódó feszültséggel rendelkező, jól felépített történet, melyet kiváló színészek sora visz vászonra. Közöttük a legnagyobb név a színész legenda Katsu Shintaro-é, akit Zatoichnak, a vak jakuzának a megformálása tett világhírűvé, és akinek ez volt az utolsó játékfilmje.

A néző bepillantást nyerhet a Tokugawa sógunátus hétköznapjaiba, közvetlenül a szamuráj kor bukása előtt. A színpompás kivitelű, drámai történet a maga nyers valóságában adja vissza egy pusztuló erkölcsű világ végnapjait. Szerelem és önfeláldozás áll szemben a hatalom önző, a tisztességre már látszat szinten sem adó parancsuralmával. A nélkülöző, megalázott gazdátlan szamurájoknak (roninoknak), olyan harcba kell indulniuk, mely szinte megnyerhetetlennek tűnik. De van, amikor a becsület és az önérzet nem engedi, hogy az esélyeket mérlegelje a harcos.

A drámai feszültséget és az egzotikumot kedvelők egyaránt megtalálhatják a kedvükre valót, de akik a szamuráj mozik hagyományosan extravagáns harci jeleneteit szeretik, szintén nem fognak csalódni.

Érdekesség: Katsu már nagyon beteg volt a forgatás idején, rákkal küzdött. A kórházból hozták ki a forgatások helyszínére. A szakálla sem véletlen, a leépülését álcázzák vele. Ez magyarázza azt is, hogy csak pár közelkép van róla a filmben. Ezért nincs harci jelenete sem, fizikailag már nem bírta volna. Ennek ellenére kiválóan teljesít. Egyébként az orvosai tanácsa és ellenkezése ellenére whiskeyt ivott és szivarozott az utolsó percig a kórházban is. Igazi önpusztító életet élt. Mintha „Bika” karakterét akarta volna átvinni a valóságba.

A filmnek egyébként több feldolgozása is van, de ez a leghíresebb, éppen Katsu miatt.

 

A DVD (manu):

KÉPARÁNY: 16:9

HANG: Japán (DD 5.1), Magyar (DD 5.1), Magyar (DTS 6.1 ES)

FELIRATOK: Magyar

BORÍTÓ: A látványterv mind első ránézésre, mind tüzetesebben megvizsgálva tetszetős. Egy tárgyi hibát viszont találhatunk a hátoldalon, mivel a film megjelenése 2000-re van datálva, holott az 1990-ben került a mozikba. Ez mindenképp megtévesztő, és sokat levon az egyébként nagy odafigyeléssel elkészített artwork értékéből.

KÉP: A kép megfelelően éles, kontrasztos, színekben gazdag. Nagyobb képernyőkön (82+ cm) talán kicsit pixelesek a sötét részek, de ez gyakorlatilag elhanyagolható és megfelelő cuccon nem érzékelhető.

Screenshotok (VLC media player, arány 1:1): 

Ronin Gai (DVD, 2007)

Ronin Gai (DVD, 2007)Ronin Gai (DVD, 2007)

Ronin Gai (DVD, 2007)Ronin Gai (DVD, 2007) 

HANG/FELIRAT: A három hangsáv közül egyértelműen az eredeti japánnal élvezhető leginkább a film. Az 5.1-es keverés sajnos nem sikerült a legjobban, nem igazán érzékelhetőek az oldalsó/hátsó hangszórókra kitett sávok. Természetesen egy sztereóban készült filmet nem egyszerű a modern hangtechnikához igazítani. A szinkronszínészek bár nem tökéletesek, de a közepesnél messze jobb teljesítményt nyújtanak, a hangok illenek a karakterekhez és átélhetővé teszik azokat. A felirat és a szinkron azonban sokszor köszönőviszonyban sincs egymással. Ez arra enged következtetni, hogy viszonylag sok az információvesztés egyes esetekben.

{multithumb parameters=default}

{xtypo_rounded_right2}

FILM  
KÉP  
HANG  
EXTRÁK  
ÁR/ÉRTÉK  

{/xtypo_rounded_right2}

{multithumb parameters=default}

EXTRÁK: Ezek nincsenek, mindössze három saját forgalmazású film előzetesével kedveskedik a kiadó. Ezekből kettő már megjelent (Versus, Azumi 2), csak a Shaolin templom jelenthet némi újdonságot.

ÁR/ÉRTÉK: A DVD az 1.000 Ft,- -os kategóriába tartozik, s ebben az aspektusban egyértelműen kihagyhatatlan ajánlat. Bárki nyugodtan lekaphatja a polcokról, és annak ellenére, hogy a rajongók talán többet szeretnének látni a film hátteréről extrák formájában, nekik sem lehet egy szavuk sem.

Hozzászólások   

#2 fea 2008-04-05 12:28
Azért nem színezik ki a fekete-fehér filmeket, mert az önkényes felülbírálata lenne az eredeti művészi elgondolásnak. Ezek a filmek fekete-fehérben lettek elképzelve alkotóik által, és nekünk nem lehet jogunk ezt megváltoztatni. Milyen színeket kapjanak a ruhák, a díszletek? De még az ég sem mindenhol egyformán kék :-). Nehéz ügy lenne, és a film sokat vesztene ám az értékéből.
Ha belegondolsz, egy restaurátor is csak az eredeti állapotot állíthatja vissza. Egy egyiptomi freskót nem festhet meg térézékeltetéss el, három dimenziós figurákkal, vagy élénkebb színekkel, mert az már nem az eredeti alkotás, nem azt fejezi ki, amit alkotója akart.
#1 Boros69 2008-04-05 11:46
Nem is tudok nagyon mit hozzátenni a leíráshoz, a film maga a tökéletesség. Katsun nem látszik, hogy a betegsége nagyon befolyásolta volna a filmben, van azért 1-2 jelenet, ahol eléggé megdolgoztatták fizikailag is.
Ami számomra nagy pozitívum, hogy SZÍNES!! Nagyságrendekke l élvezhetőbb mint a régebbi FF szamurájfilmek, nem is értem miért nem digitalizálják és "színezik ki" azokat is, hiszen a technika régóta adott. (persze ez lehet hogy csak a rajongók kívánsága,a többieket meg érdekli, mert nincs benne pénz).
A kép és hang hibátlan ellentétben 1-2 BM-os filmmel.
Összegezve: 5-ös.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Nemuri Kyoshiro 12 - Castle Menagerie (Akujo-gari) (1969)

Nemuri Kyoshiro 12 - Castle Menagerie (Akujo-gari) (1969)

IMDb Főszereplők: RAIZO Ichikawa; KUBO Wakao; FUJIMURA Shiho Rendezte: IKEHIRO Kazuo (1969, 81 perc) Előbb-utóbb minden sorozat véget ér, a sportban és a filmvásznon egyaránt. A különc ronin kalandjainak búcsúepizódja méltónak bizonyult az addigra már híressé lett filmfolyamhoz. Ál-Nemuri követ...

Tripping (Shen you qing ren) (2006)

Tripping (Shen you qing ren) (2006)

Tripping (Shen you qing ren) (2006)iMDBA Tripping számomra a meglepetések filmje volt, elsősorban azért, mert szerencsére nem nagyon néztem utána, miről is szól, mielőtt belekezdtem, így már rögtön a legelején egyik ámulatból a másikba estem,...

Postmen in the Mountains (Nashan naren nagou) (1999)

Postmen in the Mountains (Nashan naren nagou) (1999)

  A helyszín Kína nyugati része, az időpont valamikor az 1980-as években. Egy visszavonulás előtt álló postás és a helyét átvenni készülő fia történetét mutatja be ez a film. Az „öreg” panaszolja, hogy már nem bírja...

Judgement (Simpan) (1999)

Judgement (Simpan) (1999)

A Judgement (eredeti címén Simpan) Park Chan-Wook '99-es félórás, fekete-fehér, éjsötét humorú, morbid rövidfilmje. Földrengések rázták meg Koreát, egy híd beszakadt, sok a halott. Az állam pénzzel segíti ki a gyászolókat. Egy hullaházban...