belépés∆

Több mint 60 alkotást vetítenek a 17. Titanic filmfesztiválon

Titanic Filmfesztivál

Többek között kínai történelmi dráma, svéd animációs antiutópia és iráni zenei film is helyet kap a 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál programjában.

A seregszemlén több mint 60 alkotást vetítenek április 8. és 18. között négy budapesti moziban.


Az idei Titanic-on nagy hangsúlyt kapnak a háborús tematikájú, fegyveres konfliktusokat feldolgozó alkotások, míg a Tigris éve szekció az elmúlt esztendő kínai és tajvani filmtermésének legjavát vonultatja fel - közölték a szervezők hétfőn. A Titanic filmfesztiválnak idén is több fővárosi mozi ad otthont: a fesztivál központjaként funkcionáló Uránia Nemzeti Filmszínház mellett a KINO és a Toldi mozi, valamint az Örökmozgó Filmmúzeum.

Mindkét blokkba illeszkedik a 2010-es vetítéssorozat egyik kiemelt alkotása, az Élet és halál városa című kínai film, amely az 1937-es nankingi mészárlás történetét dolgozza fel. A megrázó történelmi dráma több szereplő szemszögéből mutatja be a japán hadsereg tízezrek életét követelő vérengzését. A kínai Schindler listájaként is emlegetett film különlegessége, hogy a téma korábbi kínai feldolgozásaival ellentétben a japánokat nem démoni szörnyetegekként, hanem a háború brutalitásától meggyötört hétköznapi emberekként ábrázolja.

Ismét önálló szekciót kapnak az animációs filmek: a tematikus blokkba olyan kuriózumok is bekerültek, mint a kafkai ihletésű komputeranimált svéd sci-fi, a Metropia. A nem túl távoli jövőben játszódó disztópia egy egész Európát behálózó összeesküvés történetét tárja elénk, amelyben egy rejtélyes szervezet irányítja az emberek életét és gondolatait - ajánlják az alkotást a szervezők. A Tim Burton producer által fémjelzett 9 című poszt-apokaliptikus mesében kilenc rongybaba száll harcba az emberiséget kiirtó rémséges gépekkel a civilizáció megmentéséért, míg a J. R. Ackerley regényén alapuló Kutyám, Tulipán című, kézzel rajzolt animáció egy házsártos angol öregúr és németjuhász kutyájának barátságáról szól.

A zenei témájú mozik közül a szervezők kiemelték a No Distance Left To Run című dokumentumfilmet, amely a Blur együttes történetét követi nyomon a megalakulástól a befutáson és a kifulladáson át egészen a kvartett 2009-es visszatéréséig, számos koncertfelvétellel és a tagok őszinte vallomásaival. Shane Meadows új filmje, a Le Donk & Scor-zay-zee kis költségvetésű, öt nap alatt lefogatott áldokumentumfilmként "a felszabadult örömfilmezés jegyében örökíti meg egy lecsúszott rocker és egy feltörekvő rapper barátságát, az Arctic Monkeys jelképes közreműködésével".

(sg.hu)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Opium War (1997)

The Opium War (1997)

iMDB Rendező: Xie Jin(1997, 153 perc, Hong Kong)

Viva Erotica (Se qing nan nu) (1996)

Viva Erotica (Se qing nan nu) (1996)

Viva Erotica (Se qing nan nu) (1996)IMDbEgy filmrendező, Sing (Leslie Cheung) akinek két előző filmje megbukott a moziban, de kap a producerétől (Kar-Ying Law) és a triádkapcsolatokkal rendelkező filmstúdió tulajdonostól még egy esélyt, hogy filmet...

Jun Ji-Hyun

Jun Ji-Hyun

Jun Ji-Hyun (전지현)Jun Ji-Hyun még Wang Ji-Hyun néven 1981. október 30-án született Szöulban a család második gyermekeként, egy bátyja van. Tanulmányait az Unbuk általános iskolában, az Unju és a Jinsun középiskolában (a koreai iskolarendszer hasonló...

Ghost Legend (Ma yi chuan qi) (1990)

Ghost Legend (Ma yi chuan qi) (1990)

 Kan Ng Min produkciója úgy fogható fel, mint Chinese Ghost Story LCXVIII, azaz az 1987-től tomboló misztikus kísértetes műfajról a ki tudja hányadik bőr lehúzása. Nincs vele semmi baj, mert szórakoztató, minden benne van,...