belépés∆

Japán Filmklub 2009 február-március


A Japán Filmhétnek ugyan vége van, azonban szerencsére a Japán Filmklub vetítések továbbra is folytatódnak az Örökmozgó Filmmúzeumban. A január eleji bakinak köszönhetően (a mozigépész összekevert két filmet, mert mindkettő angol címében benne volt a Secret szócska) egy pótvetítésre is sor kerül e hét szerdán (február 18), majd a megszokott 2 hetes ciklus folytatódik, továbbra is jól összeállított programmal. A sort az „elcserélt” The Family Secret nyitja, majd Yaguchi Shinobu korai műveivel folytatódik és mivel ez a negyedév úgy látszik, hogy a vígjátékokra lett kihegyezve, egy ígéretes komédiával fog lezárulni.


The Family Secret (ひき逃げファミリー) (1992)
a vetítés időpontja: 2009. február 18. szerda 18:30

Japán Filmklub 2009 február-március

iMDB

Ugyan néhány évvel ezelőtt az egyik Japán Filmhét keretein belül már vetítették Mizutani Toshiyuki remekbeszabott vígjátékát, ám valószínűleg aki akkor látta, alig várja, hogy újranézhesse, aki pedig elmulasztotta, annak nem árt bepótolnia. A már-már Sabu filmjeit idéző elborultságú történet, melynek angol címe szokás szerint nem hasonlít az eredetire, egy család kétségbeesett kísérletét mutatja be, akik a családfő autóbalesetének nyomait igyekeznek eltüntetni, természetesen problémából problémába ütközvén. A pink filmek világából kikerült, majd érthetetlen okokból oda visszamenekült rendező egyetlen „hagyományos” alkotásában remek érzékkel vezeti végig hőseit a bonyodalmakon, szerény véleményem szerint lehet, hogy a valóságban is átélt valami hasonlót. Akinek ez nem elég ajánlóként, annak még annyit, hogy 1993-ban a Japanese Professional Movie Awards legjobb filmje díját nyerte el érte a rendező.

Adrenalin Drive (アドレナリン・ドライブ) (1999)
a vetítés időpontja: 2009 február 25. szerda 18:30

Yaguchi Shinobu, a Swing Girls és a Waterboys rendezője már évekkel két leghíresebb darabja előtt sem akármilyen vígjátékokkal jelentkezett. Az Adrenalin Drive a címéből is kivehetően egy igazi road movie, amiben a klisés főhősök keverednek nem éppen megszokott kalandokba. Yakuzák, orvosok, egyéb fura szerzetek színesítik a sztorit, ami elsősorban a tipikus tinirománc mozik kifigurázása.

My Secret Cache (ひみつの花園) (1997)
a vetítés időpontja: 2009 március 11. szerda 18:30

Japán Filmklub 2009 február-március

iMDB

Ez a Yaguchi sztori került véletlenül levetítésre januárban, de ugyanúgy le lesz játszva az eredetileg kitűzött időpontban is (bár azon eset óta én már semmin sem csodálkoznék). A rendező harmadik próbálkozása volt mindez, egyúttal pedig a mára elég nagy hírnévre szert tett Nishida Naomi első főszerepe. A sztori egy pénzéhes lány történetét dolgozza fel, akivel mindaz megtörténik, amiről a legtöbb ember csak álmodik. Ráadásul egy bőröndnyi pénz lelőhelyét is ismeri, a megszerzéséért pedig mindent megtesz, amit csak lehet. Yaguchi látványosan parodizálja ki az akciófilmek és lúzer főhős végül zsenivé válik típusú sztorik kliséit és egy kissé ütődött, ám nagyon szórakoztató vígjátékot hozott össze. Aki teheti, ne hagyja ki!

Turtles Swim Faster Than Expected (亀は意外と速く泳ぐ) (2005)
a vetítés időpontja: 2009 március 25. szerda 18:30

Japán Filmklub 2009 február-március

iMDB

Miki Satoshi, a kissé elvont vígjátékok mestere ugyan még fiatal rendező, de már több érdekes alkotással jelentkezett. Ezek közül kis lapunkon a The Insects Unlisted in the Encyclopedia-ról már megemlékeztünk, de további filmjei közül az Adrift in Tokyo is remek kritikákat kapott, míg az In The Pool és a Damejin szintén megtekintésre érdemes darab. A vetítésre kerülő hosszú című darabjában egy unatkozó háziasszony elhatározza, hogy kitanulja a kémkedés mesterségét. Ugyan Yaguchi produkcióihoz képest visszafogottabb és kevésbé mozgalmas alkotásról van szó, azért unatkozni nem fog rajta senki sem, ráadásul a főszereplők (Ueno Juri a Chirusoku no Natsu-ból és Aoi Yuu a Welcome to the Quiet Room-ból) sem akárkik. Erre is érdemes lesz ellátogatni!


Trailer

Hozzászólások   

#1 YEZy 2009-02-18 23:53
A Hikinige Family-n egész nagy tömeg gyűlt össze, a szokásosnál jóval többen voltak. A film pedig ugyanolyan szórakoztató, mint 5 éve volt, amikor először láttam. :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Bang Rajan (Bangrajan) (2000)

Bang Rajan (Bangrajan) (2000)

A thai mozit mifelénk jobbára csak a borzadályos(an rossz) szellemlányos, vagy az Ong Bak stílusú „verekedős” filmekből ismerjük. De íme, itt a bizonyíték, hogy arrafelé is létezik minőségi filmgyártás.

Platonic Sex (2001)

Platonic Sex (2001)

プラトニックセックス (2001)iMDBA címadó könyv, ami 2000-ben jelent meg, bestseller volt Japánban, több, mint 1.700.000 példányt adtak el belőle. Műfaját tekintve egy félig-meddig önéletrajzi ihletésű regény volt, a szerzője pedig Iijima Ai. Iijima kisasszonyról annyit érdemes...

Az új rendőrsztori (San ging chaat goo si) (2004)

Az új rendőrsztori (San ging chaat goo si) (2004)

Az új rendőrsztori (San ging chaat goo si) (2004) iMDB     Chan Kwok-Wing (Jackie Chan) felügyelő a hongkongi rendőrség legjobb embere volt, azonban mára egy emberi roncs lett belőle. Egy évvel ezelőtt ugyanis egy unatkozó,...

Virtuális hajnal (Chik yeung tin si) (2002)

Virtuális hajnal (Chik yeung tin si) (2002)

  iMDB Volt egyszer egy hongkongi feltaláló, aki kifejlesztett egy műholdat, aminek segítségével rá lehet kapcsolódni zártláncú kamera- és számítógéphálózatokra. Találmányát a rendőrségnek szerette volna átadni, de megölték. A szerkezet így a két lányára maradt, akik (milyen...