belépés∆

28. Hong Kong Film Awards jelölések

28. Hong Kong Film Awards jelölések

Február 12-én végre elérkezett a pillanat és kihirdetésre kerültek az április 29-én tartandó 28. Hong Kong Film Awards ceremónia jelölései. Ahogy az a korábbi években is tapasztalható volt, ismételten csak 2-3 alkotás harcáról fog szólni az egész, bár az sajnos világosan látszik, hogy túl sok kiemelkedő film nem készült tavaly. A Red Cliff 15, a Painted Skin és a Yip Man 12-12. a The Way We Are pedig 6 jelöléssel jár az élen. A kritikusok választásával lehet és érdemes is vitatkozni, elvégre amíg 2006-ban és 2007-ben aránylag érthető volt az egyes kategóriák jelöltjeinek névsora, addig az idei választékkal meglepően sok helyen lőttek mellé. Nos, a szűkszavú angol irományok helyett akkor következzék a részletes lista megtűzdelve a fontosabb kategóriáknál szerény tippjeimmel, illetve észrevételeimmel.



最佳電影 - Best Picture

28. Hong Kong Film Awards jelölések

The Way We Are (天水圍的日與夜)
Red Cliff (赤壁)
CJ7 (長江7號)
Painted Skin (畫皮)
Ip Man (葉問)

A leginkább várt Legjobb Film kategória felhozatala többszörösen sokkolóan hat. Az első döbbenet (Hol van a Sparrow???) után némi számolgatással kiderítettem, hogy az 5 felsorolt film átlaga nálam az 5-ös listán kereken 3 pont, ami annak figyelembevételével, hogy ezek lennének a legjobb filmek 2008-ban, meglehetősen kínos. Igaz, egyből rá lehet vágni, hogy rám is a "mindenki hülye, csak én vagyok a helikopter" effektus igaz és nem értek az egészhez (ami így is van), de ezek helyett olyan jól sikerült darabok kerülhettek volna be, mint az Ocean Flame, a True Women For Sale, vagy éppen a The Beast Stalker. Bármelyikkel jobban jártunk volna, de úgy látszik, idén a gengszteres filmekre nem lehetett szavazni. Az biztos, hogy 2008 a látványos kosztümös filmek éve volt, amik közül a két leggrandiózusabb itt van az ötben, ahogy a Fearless bekerült két éve, úgy nem meglepő az Ip Man sem, de a CJ7 és a The Way We Are jelölésével nem értek egyet. Stephen Chow vígjátéka egyedül a látványvilága miatt kerülhetett ide, mert mint film, nem eléggé szórakoztató. Úgy látszik, a "hollywoodiasság" megveti a lábát Hongkongban is sajnos. Ann Hui drámáját pedig úgy lehet jellemezni, mint egyfajta furcsa kínai Szomszédok mozifilmet, amit a kritikusok imádnak, de a mezei néző elalszik rajta. Érthetetlen, mit esznek rajta.
Ebből a listából egyértelműen a Red Cliff fog győztesen kikerülni, a többi egyszerűen más dimenzió. Ha rosszindulatú lennék, akár azt is megemlíthetném, hogy a Sparrow amiatt maradt ki, hogy John Woo-nak ne legyen ellenfele...

最佳導演 - Best Director

28. Hong Kong Film Awards jelölések

Ann Hui (許鞍華) - The Way We Are (天水圍的日與夜)
Johnnie To (杜琪峰) - Sparrow (文雀)
John Woo (吳宇森) - Red Cliff (赤壁)
Benny Chan (陳木勝) - Connected (保持通話)
Wilson Yip (葉偉信) - Ip Man (葉問)

Jól mutatja a felemás döntéseket, hogy a legjobb 5 filmből csak három rendezője szerepel ebben a listában. Ann Hui abból a szempontból érdemel dicséretet, hogy sikerült úgy megrendeznie filmjét, hogy az tényleg olyan, mint a valóság, leöntve némi rózsaszín szósszal. John Woo és Johnnie To jelölése egyértelmű, ekkora neveket nem lehet kihagyni a listából, Wilson Yip és Benny Chan esetében már lehetne vitatkozni, bár nagyjából ugyanannyira érdemlik meg a helyüket itt, mint akiket a helyükre tehetnénk. Kik is lehetnének azok? Például Patrick Kong a Forgive And Forget-tel, Lawrence Ah Long a City Without Baseball-lal, Herman Yau a True Women for Sale-lel és esetleg Dante Lam a The Beast Stalker-rel.
Ebből a listából én Johnnie To-nak adnám a díjat a szervezők helyében, már csak egyfajta kárpótlásként is, hogy a fő kategóriából kihagyták, de a helyiek elfogultságából kiindulva még Ann Hui is befuthat.

最佳編劇 - Best Screenplay

28. Hong Kong Film Awards jelölések

Susan Chan, Sylvia Chang, Mathias Woo (Run Papa Run)
Lui Hee-ching (The Way We Are)
Gordon Chan, Lau Ho-leung, Abe Kwong (Painted Skin)
Ng Wai-lun, Dante Lam (The Beast Stalker)
Ivy Ho (Claustrophobia)

A legjobb forgatókönyv kategóriából sajnos a Claustrophobia-t még nem láttam, de Ivy Ho neve általában garancia a minőségre. Ettől függetlenül a díjat egyértelműen a Run Papa Run stábjának adnám, hiszen a The Way We Are dögunalmas, a Painted Skin nagyon lassú, a The Beast Stalker pedig erőltetett volt.

最佳男主角 - Best Male Lead

28. Hong Kong Film Awards jelölések

Louis Koo (古天樂) - Run Papa Run (一個好爸爸)
Simon Yam (任達華) - Sparrow (文雀)
Tony Leung (梁朝偉) - Red Cliff (赤壁)
Nick Cheung (張家輝) - Beast Stalker (證人)
Donnie Yen (甄子丹) - Ip Man (葉問)

A legjobb férfi alakítás mindig az egyik legnehezebb kategória, hiszen ugyanennyi nevet fel lehetne még sorolni, akiknek ugyanígy járna legalább a jelölés. Példaképpen a kimaradtak közül említésre érdemes Nicholas Tse a The Beast Stalker-ből, Liao Fan az Ocean Flame-ből, Dicky Cheung a Champions-ból és akár Louis Koo mégegyszer a Connected-ből.
Ha viszont a tényleges ötöst nézzük, akkor sem könnyű a helyzet, hiszen Donnie Yen élete legjobbját hozta az Ip Man-ben és tavaly egy ilyenért kapott Jet Li is díjat, Simon Yam lenyűgöző volt a Sparrow-ban és Louis Koo sem volt akármilyen a Run Papa Run-ban. A tippem mindezek ellenére Tony Leung, mert a szuperprodukciónak biztos lesz egy kis hátszele.

最佳女主角 - Best Female Lead

28. Hong Kong Film Awards jelölések

Nina Paw (鮑起靜) - The Way We Are (天水圍的日與夜)
Prudence Lau (劉美君) - True Women for Sale (我不賣身,我賣子宮)
Barbie Hsu (徐熙媛) - Connected (保持通話)
Zhou Xun (周迅) - Painted Skin (畫皮)
Karena Lam (林嘉欣) - Claustrophobia (親密)

A legjobb női alakítás esetében kicsit talán egyszerűbb a helyzet, de szokás szerint nézzük azokat előbb, akik kimaradtak, pedig bekerülhettek volna. Zhou Xun riválisa, Vicki Zhao simán befért volna a Painted Skin-ből, Monica Mok sem volt rossz az Ocean Flame-ben (igaz, őt végül más kategóriában jelölték), Rene Liu Run Papa Run-beli játéka alapján szintén szóba kerülhetett volna, esetleg Kelly Lin a Sparrow-ból. Kelly Chen Wai-Lam a The Empress and the Warriors-ból már csak a magamfajta Kelly rajongók esetében merülhet fel...
A tényleges ötösből igazándiból két fő esélyest látok Nina Paw és Prudence Lau személyében. Én Lau-nak adnám, de Paw fogja megkapni...

最佳男配角 - Best Supporting Male

28. Hong Kong Film Awards jelölések

Zhang Fengyi (張豐毅) - Red Cliff (赤壁)
Stephen Chow (周星馳) - CJ7 (長江7號)
Liu Kai Chi (廖啟智) - The Beast Stalker (證人)
Lam Ka-Tung (林家棟) - Ip Man (葉問)
Fan Siu-Wong (樊少皇) - Ip Man (葉問)

A legjobb férfi mellékszereplő kategóriában megint nehéz az esélylatolgatás. Három "gonosz" karakter is bekerült, míg érdekes módon az általam leginkább esélyesnek tartott Nick Cheung Connected-beli alakítása kimaradt, akárcsak a mindig zseniális Anthony Wong, aki a True Women For Sale-ben tündökölt. A megfáradt, Hollywood felé kacsintgató Stephen Chow-t nyugodtan elfelejthetjük, a többi négynek nagyjából egyforma esélye van. A magam részéről Lam Ka-Tung-nak adnám, bár Liu Kai Chi sem volt rossz.

最佳女配角 - Best Supporting Female

28. Hong Kong Film Awards jelölések

Nora Miao (苗可秀) - Run Papa Run (一個好爸爸)
Chan Lai-Wun (陳麗雲) - The Way We Are (天水圍的日與夜)
Vicki Zhao (趙薇) - Red Cliff (赤壁)
Race Wong (黃婉伶) - True Women For Sale (我不賣身,我賣子宮)
Sun Li (孫儷) - Painted Skin (畫皮)

A legjobb női mellékszereplők jelöléseibe nem nagyon lehet belekötni, más említésre méltó szerep alig volt. Őszintén szólva Sun Li karakterére nem emlékszem, a többiek közül pedig Race Wong volt a legerőteljesebb (még akkor is, ha az ajánlóban őt tartottam a legszürkébbnek), így rá szavaznék. Ha az Ann Hui fanatikusok lesznek többségben a zsűriben, akkor Chan Lai-Wun is befuthat.

最佳新演員 - Best New Actor/Actress

28. Hong Kong Film Awards jelölések

Monica Mok (莫小奇) - Ocean Flame (一半海水一半火焰)
Zhang Yuqi (張雨綺) - All About Women (女人不壞)
Leung Chun-lung (梁進龍) - The Way We Are (天水圍的日與夜)
Lin Chiling (林誌玲) - Red Cliff (赤壁)
Xu Jiao (徐嬌) - CJ7 (長江7號)

Ezt a kategóriát hagyományosan nem szokták komolyan venni, így az elmúlt két évben olyanok nyertek, akikről azóta a világon semmit se hallani. Ebből kiindulva a CJ7 üdvöskéje, Xu Jiao a legesélyesebb, ha azonban komolyan vennék magukat a díjátadók, akkor szépen Monica Mok-ra szavaznának. Ám ezt a sok meztelenkedés miatt nehéz lenne keresztül vinni a kínai cenzorok össztüzében...

最佳攝影 - Best Cinematography

28. Hong Kong Film Awards jelölések

Cheung Tung-leung (Resurrection of the Dragon)
Cheng Siu-keung (Sparrow)
Lu Yue, Zhang Li (Red Cliff)
Arthur Wong (Painted Skin)
O Sing-pui (Ip Man)

A maga módján mind az öt film nagyon szép, így igazán nem lehet vitatkozni a jelölésekkel. Egyedül a Three Kingdoms helyére kerülhetne be más, talán a Connected, vagy a The Beast Stalker, bár igazán ez nem oszt, nem szoroz, mert véleményem szerint két esélyes van csak. Ha a stílusra szavaznak, akkor a Sparrow nyer, ha a monumentalitásra, akkor a Red Cliff.

最佳剪輯 - Best Editing

28. Hong Kong Film Awards jelölések

David Richardson (Sparrow)
Angie Lam, Robert A. Ferretti, Yang Hongyu (Red Cliff)
Yau Chi-wai (Connected)
Chan Ki-hop (The Beast Stalker)
Cheung Ka-fai (Ip Man)

A vágások szerepe leginkább a történetek tempójára van nagy hatással, így nem meglepő, hogy az akciók nagy túlsúlyban vannak. Nehéz kérdés, hogy ki az esélyes, de itt úgy érzem, hogy még akár a Connected-nek is lehet sansza, bár a Red Cliff-fel nehéz lesz felvenni a harcot.

最佳美術指導 - Best Art Direction

28. Hong Kong Film Awards jelölések

Daniel Lee, Ma Gwong-wing (Resurrection of the Dragon)
Yee Chung-man, Lau Man-hung (An Empress and the Warriors)
Tim Yip (Red Cliff)
Bill Liu (Painted Skin)
Kenneth Mak (Ip Man)

Itt látszik igazán, hogy 2008-ban taroltak a látványos kosztümös filmek. A nagy esélyes szokás szerint a Red Cliff, bár akár még a Painted Skin is befuthat.

最佳服裝造型設計 - Best Costume Design

28. Hong Kong Film Awards jelölések

Thomas Chong, Wong Ming-ha (Resurrection of the Dragon)
William Chang (All About Women)
Yee Chung-man, Dora Ng (An Empress and the Warriors)
Tim Yip (Red Cliff)
Ng Po-ling (Painted Skin)

Újabb nagy harc a kosztümös csodák között. Nekem nagyon tetszettek az An Empress and the Warriors páncélzatai, így a magam voksát arra tenném, de a Red Cliff ugyanolyan nehéz ellenfél, mint a többi kategóriában.

最佳動作設計 - Best Action Choreography

Sammo Hung (洪金寶) - Three Kingdoms (三國之見龍卸甲)
Corey Yuen (元奎) - Red Cliff (赤壁)
Li Chi-Chung (李忠誌) - Connected (保持通話)
Stephen Tung (董瑋) - Painted Skin (畫皮)
Sammo Hung, Leung Xiao Xiong (洪金寶、梁小熊)- Ip Man (葉問)

Kedvenc kategóriáink egyikében csupa nagy név található meg. Meglepő, hogy kimaradt a szinte csak az akcióra hajtó Legendary Assassin, a rengeteg bunyót tartalmazó Champions és a Fatal Move. Ezúttal talán nem a Red Cliff, hanem az Ip Man indulhat a legnagyobb esélyesként, míg a számítógépes animációkkal feltuningolt Painted Skin győzelme esetében megrendülne a hongkongi filmekbe vetett bizodalmam.

最佳音響效果 - Best Sound Effects

Chris Goodes (Connected)
Wu Jiang, Roger Savage (Red Cliff)
Kinson Tsang, Lai Chi-hong (Painted Skin)
Cheng Wing-yuen, Nip Kei-wing, Wong Tai-wai (The Beast Stalker)
Kinson Tsang (Ip Man)

A Pang bratyók idén nem indultak, így a szokásos győztes távollétében új nevekkel lehet ismerkedni. Red Cliff vagy Beast Stalker, ez itt a kérdés.

最佳視覺效果 - Best Visual Effects

28. Hong Kong Film Awards jelölések

Heather Abels (Red Cliff)
Eddy Wong, Victor Wong, Ken Law (CJ7)
Ho Siu-lun (Missing)
Ng Yuen-fai, Chau Chi-shing, Tam Kai-kwan (Painted Skin)
Henri Wong (Ip Man)

Itt a Painted Skin győzelme nekem nagyon nem tetszene. Igaz ugyan, hogy az amerikaias szörnyikék léte nem elsősorban a látványtervezők hibája (ők megvalósították, amit kértek tőlük), de zsigerből elutasítom a kínai filmbe nem illő nyugatias alakokat. Valószínűleg a CJ7 itt elcsíphet egy díjat, kivéve, ha rekordot akarnak döntetni a bírák a Red Cliff-fel.

最佳原創電影音樂 - Best Music

Henry Lai (Resurrection of the Dragon)
Fred Avril, Xavier Jamaux (Sparrow)
Taro Iwashiro (Red Cliff)
Ikuro Fujiwara (Painted Skin)
Kenji Kawai (Ip Man)

28. Hong Kong Film Awards jelölések

最佳原創電影歌曲 - Best Song

Kelly Chen & Leon Lai - "Follow Your Dream" 隨夢而飛 (An Empress and the Warriors)


Kary Ng - "Breaking up is Ruthless" 分手要狠 (L For Love, L For Lies)


Alan - "Heart War" 心戰 (Red Cliff)


Vivian Chow - "Ten Thousand Years Prelude" 一萬年的序幕 (Missing)


Jane Zhang - "Painted Heart" 畫心 (Painted Skin)


Ez a kategória végképp ízlés kérdése, az azonban a számok meghallgatásával egyértelművé válik, hogy a kissé csöpögős, full érzelmesre hangolt kínai ízlésvilág európai füllel hallgatva nem mindenki számára lesz könnyen befogadható. Az is érdekes, hogy az öt dalból mindössze Kary Ng énekel kantoniul, a többi mind mandarin. Néhány évvel ezelőtt ez teljességgel elképzelhetetlen lett volna. A magam részéről Kelly és Leon duettjére szavaznék, de Alan a szavazók körében talán esélyesebb.

新晉導演 - Best New Director

28. Hong Kong Film Awards jelölések

Kwok Chi-kin (郭子健) - The Moss (青苔)
Heiward Mak (麥曦茵) - High Noon (烈日當空)
Ivy Ho 岸西 - Claustrophobia (親密)

Sajnos még csak a The Moss-t láttam, így nem tudok érdemben állást foglalni, főleg úgy, hogy Kwok Chi-kin alkotása meglehetősen közepes darab, így látatlanban is a másik két sztori rendezője közül fog valaki győztesként kikerülni.

最佳亞洲電影 - Best Asian Film

28. Hong Kong Film Awards jelölések

(非誠勿擾) If You Are the One
(海角七號) Cape No. 7
(神探伽俐略) Suspect X
(梅蘭芳) Forever Enthralled
(集結號) Assembly

Mindössze egyetlen filmet láttam ezek közül, így nehéz lenne dönteni, az azonban biztos, hogy ezúttal sem elég színes a kínálat. Akárcsak tavaly, úgy idén sem került be egyetlen koreai alkotás sem, azt azonban el kell ismerni, hogy mind a tajvani Cape No. 7, mind Feng Xiaogang kissé szokatlan hangvételű romantikus filmje a maga nemében jó döntésnek látszik. Az Assembly nagy siker volt az év elején, így szintén érthető a beválogatása, a japán Suspect X-ről, valamint a Forever Enthralled-ről viszont még nem tudni szinte semmit sem.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Funeral March (Seung joi ngo sam) (2001)

Funeral March (Seung joi ngo sam) (2001)

Funeral March (Seung joi ngo sam) (2001)  IMDb Yee (Charlene Choi Cheuk-Yin) egy gazdag családól származó fiatal lány, aki rákos beteg. Összeveszett a szüleivel, nincsenek barátai és a saját temetésén gondolkozik, hogy milyen legyen. Felbérel...

The Lowly Ronin (Suronin Makari Toru) (1981)

The Lowly Ronin (Suronin Makari Toru) (1981)

Mindennek van kezdete. A munkának, a feliratkészítésnek, a mérkőzéseknek, az időnek, sőt még a TV sorozatoknak is. Nem kivétel hát a Lowly Ronin mini-sorozat sem.

Why Me Sweetie (Sat yik gaai lui wong) (2003)

Why Me Sweetie (Sat yik gaai lui wong) (2003)

Why Me Sweetie (Sat yik gaai lui wong) (2003)iMDBA történet főszereplője Dong, egy jóképű, kissé hóbortosnak látszó férfiú, akinek legkedveltebb szórakozása, hogy a lehető legtöbb hölgyet megpróbálja elcsábítani. Sajátos betegségének köszönhetően azonban ezek a „kapcsolatok”...

Assassination Orders (Ansatsu shirei) (1984)

Assassination Orders (Ansatsu shirei) (1984)

Azt hiszem, ha a szamurájokról szóló mozik legnépszerűbb témaköreit kellene összeállítani, valószínűleg a következőek lennének a dobogósok: Elsőként, a "Hadakozó fejedelemségek korszaka" amely kb. 1467-1600 közé esik. A kezdetében még csak-csak megegyeznek a történészek, a...