belépés∆

Japán Filmklub az Örökmozgó Filmmúzeumban 2008 őszén is



Díjeső és sztárparádé, hatalmas nevek és híres filmek lesznek láthatóak a Japán Filmklub idei őszi kínálatában. Sajnos a mennyiség kicsit kevesebb a korábban megszokottnál, ugyanis összesen 6 film kerül műsorra, ám a minőségre, a kissé talán szürkére sikerült tavaszi összeállítással szemben egyáltalán nem lehet panasz. Az iMDB-n tett röpke kirándulást alapul véve 24 díj és 26 jelölés fűződik a 6 alkotás címe mellé, a rendezők és színészek között pedig olyan nagy nevek találhatóak meg a teljesség igénye nélkül, mint Fukasaku Kinji, Ichikawa Kon, Takenaka Naoto, Kitano Takeshi, Sugawara Bunta, Sonny Chiba és Tamaki Kouji. No de nézzük kicsit részletesebben is őket:

The Burmese Harp Remake (Biruma no tategoto) (1985) -> szeptember 24. 18:30




A film eredetije az egyik leglíraibb és egyben talán legszebb szembenézés volt a háború borzalmaival. Egy kis szakasz katona és elszakított, tehetséges hárfás bajtársuk története valószínűleg a remake-ben sem fog csalódást okozni, elvégre a rendező ugyanabból a forgatókönyvből, ugyanazokkal az ötletekkel dolgozott, mint korábban, a különbség talán annyi, hogy jóval érettebb lett azóta, hiszen ugyanúgy Ichikawa Kon készítette a felújítást is, mint az eredetit. Az iMDB-s pontszám jelenleg 8.2, a főszereplők között pedig olyan, máig is aktív nevek mellett, mint Ishizaka Kouji és Nakai Kiichi, olyan legendák is kisebb-nagyobb szerephez jutottak, mint Watanabe Atsushi és a zseniális Sugawara Bunta. Feltétlenül látni kell!

Lost in the Wilderness (Uemura Naomi monogatari) (1986) -> október 8. 18:30




A rendező, Satou Junya munkásságát olyan híres alkotások fémjelzik, mint a Peking Man 1997-ből és a Yamato 2005-ből, illetőleg az aranykornak számító 70-es évek akciófilmjei, mint például a Golgo 13 és a The Bullet Train.
A Lost in the Wilderness, mint a japán címből is látszik, egy nagy japán utazó, Uemura Naomi élettörténetére fókuszál, aki ugyan a legjobb csapatember, de rossz tapasztalatok miatt végül magányos felfedező válik belőle. Az iMDB-s pontszám jelenleg 7.9, érdekes néznivalónak ígérkezik!

Nowhere Man (Munou no hito) (1991) -> október 22. 18:30




A rengeteg filmben feltűnő, így valószínűleg mindenki által arcról ismert, sokszor ütődött figurákat alakító Takenaka Naoto (ha másból nem is, a Waterboys-ból és a Swing Girls-ből emlékezhetünk rá) debütáló rendezése volt a Nowhere Man, aminek természetesen a főszerepét is ő alakítja. A sztori egy abszurd kiindulópontból (emberünk víz által lekerekített kavicsokat próbál eladni egy tengerparton) igyekszik kifigurázni a balek kisembert, illetőleg a „talált művészet” nevezetű irányzatot. Külön pluszpontja lehet, hogy mindezt a manga kiadással igyekszik párhuzamba állítani. Az ekkor még elég fiatal Takenaka mellett olyan ismerős arcokkal is találkozhat a néző, mint Fubuki Jun, Oosugi Ren és Kuga Yoshiko. Az iMDB-s pontszám 7.9, ez az alkotás nyerte a legtöbb díjat (12-t) a kínálatból, a szatirikus vígjátékok pedig mindig is a japánok erősségének számítottak, így feltétlenül megtekintésre érdemes!

Nodo Jiman (1999) -> november 12. 18:30




A Second is a Christian, a Get Up! és a Pacchigi! rendezője, Izutsu Kazuyuki filmje egy amatőr énekversenyre enged betekintést, amire különféle indokok miatt nevez be egy aktív enka énekesnő a menedzsere tiltása ellenére, de a főbb szereplők között éppúgy van mozgó kajaárus, mint nem éppen ideális családi hátterű diáklány. Mindenkinek más a háttere és a motivációja, ám a cél ugyanaz, megnyerni a versenyt. A Nodo Jiman egyébként az egyik legrégebb óta futó japán tévéműsor is, a legelső adást 1946-ban sugározta az NHK, igaz, akkor még rádión. Az iMDB-n 5.5 ponton álló, meghatóra hangolt alkotást néhány évvel ezelőtt már láthattuk az egyik japán filmhéten, ám aki akkor lemaradt és bírja az ilyesmit, ne hagyja ki!

Many Happy Returns (Kyouso tanjou) (1993) -> november 26. 18:30


Tenma Toshihiro igencsak kakukktojás a névsorban, hiszen mindössze ezt az egyetlen vígjátékot rendezhette meg, továbbá segédrendezőként működött közre Kitano Takeshi korai filmjeiben. A kulcs tehát nem is Tenma, hanem Kitano, aki egyrészt a forrásul szolgáló regényt írta, másrészt ezúttal a különféle szektákat állítja görbe tükör elé egy fiatal férfin keresztül, aki annak ellenére lép be a gyülekezetbe, hogy már a kezdet kezdetén átlát az azt övező képmutatáson. Kitanotól szokatlanul azonban ez egy elég szelídre hangolt szösszenet, hangulatában és tempójában az A Scene By The Sea-re emlékeztet, így aki olyasmire számít, mint a Tűzvirágok volt, az nyugodtan kihagyhatja. Kitano mellett olyan ismert színészek tűnnek fel benne, mint Hagiwara Masato, Kishibe Ittoku, Tamaki Kouji és Motai Masako.

The Shogun’s Samurai (Yagyuu ichizoku no inbou) (1978) -> december 26. 18:30




A végére maradt a legnagyobb durranás, ami valószínűleg a legtöbb nézőt csalja majd a mozikba, hiszen egy igazi, hamisítatlan jidaigekiről van szó. A rendező egy legenda, Fukasaku Kinji személyében, a szereplők névsora pedig igazán figyelemreméltó: Nakamura Kinnosuke, Sonny Chiba, Shihomi Etsuko, Sanada Hiroyuki, Tanba Tetsurou, stb. A történetről Boros69 kollégánk írt néhány sort, idézet belőle:
A második shogun halála borzolja a kedélyeket, főleg azokét, akik úgy hiszik hirtelen távozása nem a véletlen műve. A shogun két fia hatalmi harcba kezd a cím birtoklásáért, de a szálakat valójában a hozzájuk hűséges, nagy hatalomal bíró híveik mozgatják, a saját érdekeiket (is) szem előtt tartva, mindenen és mindenkin átgázolva. A háttérbe szorult császár hivatalnokai is pozícióik megerősödését szeretnék elérni mindkét fél kihasználásával. Mint a pókok szövik hálójukat, és csak az ügyességükön (és haderejükön) múlik, hogy jobbak lesznek-e a többieknél...
Egy hibátlan remekmű, melyben a cselszövés magasiskoláját mutatják be, nem kevés harci jelenettel tarkítva. Az akciók szépen kivitelezettek, a színészek szinte fürdenek szerepeikben, tökéletes az azonosulásuk.

forrás: Japán Nagykövetség

Hozzászólások   

#5 YEZy 2008-12-11 18:25
Van némi gubanc a Shogun's Samurai-val. Nem tudom, hogy 26-án lesz-e vetítés belőle, viszont tegnap, azaz 10-én volt, mint ma az Exit-ből megtudtam... Éljen a pontosság! Ha mégse lenne vetítés karácsonykor, akkor elnézést érte, mentségünkre szóljon, hogy a forrásoldalunko n is ez van megadva...
#4 Guest 2008-11-27 23:21
The Shoguns Samurai (Yagyuu ichizoku no inbou) (1978) -> december 26. 18:30
erre szerintem már én is megyek ez után kéne még egy kis beszélgetős találkát rendezni aki benne van. folyt. köv a forumon
#3 YEZy 2008-11-27 21:56
Nos, a Nodo-Jiman és a Muno no hito sajna kimaradt, még úgy is, hogy októberről átkerültek november közepére, mert valami malőr volt a moziban (talán beázott?)... Tegnap viszont a Kitano által kiötlött vígjátékon (Many Happy Returns) már jelen voltam, nem is csalódtam benne, bár azért távol volt Beat Takeshi saját rendezéseitől. Egy szolíd, jópofára hangolt szatíra egy szekta hétköznapjairól , aminek működtetése és fedő célja elég nehezen összeegyeztethe tő, a közös munka legnagyobb gátja pedig a hit maga. :D Az alapötlete ütős volt, a kidolgozás már kevésbé, de 3.5 pontra így is bőven jó.
#2 YEZy 2008-10-09 00:06
Letudtam a Lost in the Wilderness-t is. Az angol (és az abból eredeztetett magyar) cím baromság, mert semmiféle vadon nem volt a filmben, hiszen egy hegymászóról és Északi-sarki utazóról szólt. Az eleje nagyon tetszett, jókat lehetett derülni rajta, aztán ahogy az már lenni szokott, a sztori második fele már betegeskedett, jött a melodrámai szál és meghatásra törekvés, ráadásul jóóóóó hosszúra is sikeredett, hiszen vagy 140 perces volt. Azért megérte megnézni, egy 3.5/5-re bőven jó.
#1 YEZy 2008-09-25 00:00
Most értem haza a Burmai hárfa vetítéséről. :-) Az eredeti, 50-es évekbeli változathoz képest itt-ott apróbb változások voltak a forgatókönyvben és ezek miatt valahogy nem keltette olyan jól eltalált alkotás benyomását a sztori, mint eredetileg. Ettől eltekintve viszont szép volt, jó volt, 4 csillagot megér. 8)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

May 18 (2007)

May 18 (2007)

  A May 18 egyike a 2007-ben legjobban várt három dél-koreai filmnek. Egyrészt mindenképpen felüdülést jelent a tucatszám készülő romcomok és szellemlányos filmek sorában, másrészt, mivel a közelmúlt koreai történetével foglalkozik és erősen nacionalista beállítottságú, ottani...

Hiroki Ryuuichi

Hiroki Ryuuichi

Hiroki Ryuuichi (広木陽一, vagy 廣木隆一)Hiroki Ryuuichi 1954 január elsején született Japán Fukushima prefektúrájának Kooriyama városában. Diákként nagy hatással voltak rá a hollywoodi új hullámos filmek, valószínűleg ennek is köszönhetően a későbbiek során a Tokyo-i Atene...

Chaw (Cha-woo) (2009)

Chaw (Cha-woo) (2009)

Kezdjük egy önvallomással. Jómagam igencsak alacsony elvárásokkal ültem le eme film elé, aminek okai között egy nem éppen pozitív kritika, a kissé röhejes poszter és a megjelelölt műfaj (horror) is megtalálható volt. Ezeken kívül semmit...

My boss my student (Twosabu ilchae) (2006)

My boss my student (Twosabu ilchae) (2006)

My boss my student (Twosabu ilchae) (2006) iMDB