belépés∆

Kereszttűzben a nankingi mészárlás

 

 

Kereszttűzben a nankingi mészárlás

 

A nankingi mészárlás a XX. század legsúlyosabb katasztrófái közé tartozik. A japán agressziónak - különböző források és becslések szerint - 100.000-300.000 ember esett áldozatul, de a merészebbek fél millió halottat is emlegetnek. A kínai filmgyártás eddig is kiemelkedő szerepet tulajdonított eme tragédiának (legutóbbi filmjük a témában a Tokyo Trial volt), de ezek a munkák leginkább a hazai közösségnek szóltak. Most azonban nemzetközi porondon is szeretnének mementót állítani a történéseknek, így 2008-ban két nagyszabású film is bemutatásra kerül, melyek más-más országok segítségével és részvételével készültek.

Children of Huang Shi

Az  ausztrál-német-kínai mozi, a Children of Huang Shi egy igazi vegyesfelvágott, nem csak a produkciós gárdát, hanem a színészeket is beleértve. Kínai oldalról Chow Yun-fat és Michelle Yeoh képviseli hazáját, míg partnereik Rhys Meyers és Radha Mitchell lesznek. A történet egy árvaház gyermekeinek sorsát követi végig, akik menekülni kényszerülnek az előrenyomuló japán seregek elöl.

 

 < < > >

Puple Mountain

Kereszttűzben a nankingi mészárlás

 

Amerikai-kínai kooprodukcióban készült a Purple Mountain, mely Iris Chang, The Rape of Nanking c. könyvét viszi vászonra, s nyugati emberek (amerikaiak) szemén keresztül mutatja be a történéseket. A film munkálatai még korai fázisban tartanak, de egy rövid trailer már elérhető.

 

 

Nyilván a történések 70. évfordulója az apropója, de nem csak ez a két film foglalkozik a témával. Teljesen egészében amerikai produkció a Nanking c dokumentumfilm, s már kiszivárogtak hírek egy kínai projectről is, mely Nanking, Nanking munkacímen fut éppen.

Hozzászólások   

#9 Guest 2008-11-30 21:22
A japánok hihetetlenül kegyetlen dolgokat tettek. A nácik gépesítették a népirtást, de a japánok élvezték saját kezűleg végrehajtani. És míg a németek máig mélységesen szégyellik, jóvátételt fizettek sokszor, bocsánatot kértek, addig a japánok tagadják, illetve titkon büszkék rá. A japánok rasszizmusa legendás ma is, sajnos tapasztalatból beszélek. Külföldön nagyon kedvesek, mosolygósak, de Japánban gyűlölik az idegeneket. A Children of Huang Shi egy kiváló film, sok ilyen kellene, ami remélem felnyitja a világ szemét.
#8 Guest 2008-07-19 21:57
Na ne hülyéskedj...ha mindennek csak a felét meg merik mutatni egy ilyen produkcióban, az teljesen biztosan óriási nemzetközi felháborodáshoz vezet majd.
Egyébként...remélem, hogy mindazok, akik résztvettek ebben az eszement mészárlásban, vagy bármely, hasonló jellegű cselekedettel ilyen mértékű szenvedést okoztak az emberiségnek, ordítva fognak lángolni a Pokol tüzén, az idők végezetéig. Nincs az a büntetés, amely képes lenne megfelelő mértékben ellentételezni az ilyen cselekedetet. A gyors halál jutalom az ilyeneknek.
#7 Guest 2008-07-19 21:52
Sokszor élve égették el tömegével az embereket, gyerekeket, nőket is. Az élve eltemetés is bevett szokás volt. A terhes nők hasát felvágták, kitépték a méhüket. Az újszülött bébiket a levegőbe dobálták, és bajonettel próbálták meg "elkapni" őket.
Arra kényszerítettek embereket, hogy erőszakolják meg családtagjaikat , illetve a legyilkolt hozzátartozóikk al közösüljenek. És ez még nem minden. Szerinted túlzás lesz a film?
#6 Guest 2008-07-19 21:47
Túlzás? Tudod te miféle, ép ésszel fel nem fogható borzalmakat követtek el ott és akkor a japánok?
Szerintem nem. Férfiakat, nőket, gyerekeket, csecsemőket fejeztek le. A csecsemők szemét az anyjuk szeme láttára szúrták ki, majd bajonettel agyonszúrták őket, utána pedig elégették őket.
Az anyjukat utána megerőszakolták , megcsonkították , majd megölték. A nők vaginájába gyakran bambusznádat vagy valamiféle hegyes és éles fegyvert szúrtak, miután brutálisan megerőszakolták őket. A férfiakat lefejezték, vagy kibelezték, levágták a nemi szervüket, a heréjüket megetették velük.
#5 Nóra 2008-02-20 17:18
Túl értékelik-e vagy sem, szerintem teljesen mind1. Nem lehet könnyű feldolgozni egy ilyen targédiát egytlen egy nemzetnek sem. Tényleg nagyon duva dolgokat tettek akkor és ott a japánok.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Kaneshiro Takeshi

Kaneshiro Takeshi

Kaneshiro Takeshi (金城武)Jincheng Wu (japánul olvasva Kaneshiro Takeshi) 1973 október 11-én született a tajvani Taipei városában egy japán apa és egy tajvani anya fiaként. Két testvére van, a beceneve Aniki. Származása miatt támadások érték a...

The Blue Wolf: To the Ends of Earth and Sea (2007)

The Blue Wolf: To the Ends of Earth and Sea (2007)

IMDb  Dzsingisz kán kiemelkedő személyiség a világtörténelemben. Ő volt az az ember, aki létrehozta a történelem legnagyobb, összefüggő birodalmát, így óriási hatást gyakorolt Ázsiára, legfőképp Oroszországra, és Kínára. Egy ilyen vezér életéről emberpróbáló feladat...

Sakuran (2006)

Sakuran (2006)

IMDb  A gésák világáról, életükről az utóbbi pár évben millió könyv és film született. Sikerük, főleg a nyugati világban, annak köszönhető, hogy egyfajta luxus prostituálttal azonosítják őket, holott ez nem igazán fedi a valóságot....

Legend of Eight Samurai (Satomi Hakken Den) (1983)

Legend of Eight Samurai (Satomi Hakken Den) (1983)

Ennek a filmnek a forrását a japán szépirodalom egyik legismertebb műve, a Nansou Satomi Hakkenden adta, amit Bakin Kyokutei írt meg 106 részben mintegy 30 év alatt és 1842-ben ért a végére. Nem meglepő módon...