belépés∆

Kereszttűzben a nankingi mészárlás

 

 

Kereszttűzben a nankingi mészárlás

 

A nankingi mészárlás a XX. század legsúlyosabb katasztrófái közé tartozik. A japán agressziónak - különböző források és becslések szerint - 100.000-300.000 ember esett áldozatul, de a merészebbek fél millió halottat is emlegetnek. A kínai filmgyártás eddig is kiemelkedő szerepet tulajdonított eme tragédiának (legutóbbi filmjük a témában a Tokyo Trial volt), de ezek a munkák leginkább a hazai közösségnek szóltak. Most azonban nemzetközi porondon is szeretnének mementót állítani a történéseknek, így 2008-ban két nagyszabású film is bemutatásra kerül, melyek más-más országok segítségével és részvételével készültek.

Children of Huang Shi

Az  ausztrál-német-kínai mozi, a Children of Huang Shi egy igazi vegyesfelvágott, nem csak a produkciós gárdát, hanem a színészeket is beleértve. Kínai oldalról Chow Yun-fat és Michelle Yeoh képviseli hazáját, míg partnereik Rhys Meyers és Radha Mitchell lesznek. A történet egy árvaház gyermekeinek sorsát követi végig, akik menekülni kényszerülnek az előrenyomuló japán seregek elöl.

 

 < < > >

Puple Mountain

Kereszttűzben a nankingi mészárlás

 

Amerikai-kínai kooprodukcióban készült a Purple Mountain, mely Iris Chang, The Rape of Nanking c. könyvét viszi vászonra, s nyugati emberek (amerikaiak) szemén keresztül mutatja be a történéseket. A film munkálatai még korai fázisban tartanak, de egy rövid trailer már elérhető.

 

 

Nyilván a történések 70. évfordulója az apropója, de nem csak ez a két film foglalkozik a témával. Teljesen egészében amerikai produkció a Nanking c dokumentumfilm, s már kiszivárogtak hírek egy kínai projectről is, mely Nanking, Nanking munkacímen fut éppen.

Hozzászólások   

#9 Guest 2008-11-30 21:22
A japánok hihetetlenül kegyetlen dolgokat tettek. A nácik gépesítették a népirtást, de a japánok élvezték saját kezűleg végrehajtani. És míg a németek máig mélységesen szégyellik, jóvátételt fizettek sokszor, bocsánatot kértek, addig a japánok tagadják, illetve titkon büszkék rá. A japánok rasszizmusa legendás ma is, sajnos tapasztalatból beszélek. Külföldön nagyon kedvesek, mosolygósak, de Japánban gyűlölik az idegeneket. A Children of Huang Shi egy kiváló film, sok ilyen kellene, ami remélem felnyitja a világ szemét.
#8 Guest 2008-07-19 21:57
Na ne hülyéskedj...ha mindennek csak a felét meg merik mutatni egy ilyen produkcióban, az teljesen biztosan óriási nemzetközi felháborodáshoz vezet majd.
Egyébként...remélem, hogy mindazok, akik résztvettek ebben az eszement mészárlásban, vagy bármely, hasonló jellegű cselekedettel ilyen mértékű szenvedést okoztak az emberiségnek, ordítva fognak lángolni a Pokol tüzén, az idők végezetéig. Nincs az a büntetés, amely képes lenne megfelelő mértékben ellentételezni az ilyen cselekedetet. A gyors halál jutalom az ilyeneknek.
#7 Guest 2008-07-19 21:52
Sokszor élve égették el tömegével az embereket, gyerekeket, nőket is. Az élve eltemetés is bevett szokás volt. A terhes nők hasát felvágták, kitépték a méhüket. Az újszülött bébiket a levegőbe dobálták, és bajonettel próbálták meg "elkapni" őket.
Arra kényszerítettek embereket, hogy erőszakolják meg családtagjaikat , illetve a legyilkolt hozzátartozóikk al közösüljenek. És ez még nem minden. Szerinted túlzás lesz a film?
#6 Guest 2008-07-19 21:47
Túlzás? Tudod te miféle, ép ésszel fel nem fogható borzalmakat követtek el ott és akkor a japánok?
Szerintem nem. Férfiakat, nőket, gyerekeket, csecsemőket fejeztek le. A csecsemők szemét az anyjuk szeme láttára szúrták ki, majd bajonettel agyonszúrták őket, utána pedig elégették őket.
Az anyjukat utána megerőszakolták , megcsonkították , majd megölték. A nők vaginájába gyakran bambusznádat vagy valamiféle hegyes és éles fegyvert szúrtak, miután brutálisan megerőszakolták őket. A férfiakat lefejezték, vagy kibelezték, levágták a nemi szervüket, a heréjüket megetették velük.
#5 Nóra 2008-02-20 17:18
Túl értékelik-e vagy sem, szerintem teljesen mind1. Nem lehet könnyű feldolgozni egy ilyen targédiát egytlen egy nemzetnek sem. Tényleg nagyon duva dolgokat tettek akkor és ott a japánok.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Go Go Second Time Virgin (Yuke yuke nidome no shojo) (1969)

Go Go Second Time Virgin (Yuke yuke nidome no shojo) (1969)

 imdb Rendezte: Koji Wakamatsu Wakamatsu nagy hatású kultfilmje (az Ecstasy of Angels mellett), mely kezdett átvezetni a pink korszakból a modern japán filmbe, s átültetni az előbbi sajátosságait az utóbbiba. Ezek a jellemzők a szex, a...

The Princess Blade (Shura Yukihime) (2001)

The Princess Blade (Shura Yukihime) (2001)

Yuki (Yumiko Shaku) egy anno testőrséget ellátó, mára kitaszítottá, megvetetté, de egyben rettegetté is vált bérgyilkosklán tagja. Rájön, hogy a klán jelenlegi vezére Byakurai (Kyusaku Shimada) ölte meg az édesanyját, ezért elmenekül a klántól.

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)

Vampire vs. Vampire (Yi men dao ren) (1989)iMDBA nagy sikert aratott Mr. Vampire sorozatból többen is igyekeztek hasznot húzni, először még a „hivatalos” második rész előtt bemutatott New Mr. Vampire készítői, ám annál a...

Fist of Legend (Jing wu ying xiong) (1994)

Fist of Legend (Jing wu ying xiong) (1994)

 IMDbEgy nagyon-nagyon jól sikerült remake, ami Bruce Lee: Fist of Fury című filmje alapján készült. A Dühöngő ököl (ez lenne a magyar címe) Lee egyik legismertett és legsikeresebb filmje, amit a The Big Boss (1971)...