belépés∆

Nagy visszatérők!

  Nagy visszatérők!   

Hongkong két veterán rendezője,  Tsui Hark és John Woo jó ideje borzolja a mozirajongók idegeit. Előbbi tálentumának töretlenségét kérdőjelezte meg legutóbbi, kis hazánkban is napvilágot látott, ám igen vegyes fogadtatást kiváltó, A Hét Kard Legendája című filmjével, míg utóbbi az USÁ-ban tett kalandozásaival rontotta szépen felépített imázsát. Most azonban mindketten bejelentették, hogy visszatérnek a gyökereikhez, és hozzájuk mérhető munkát fognak prezentálni számunkra.

Kezdjük Woo mesterrel, akinek új filmjén, a Red Cliffen már több, mint fél éve csámcsognak a különböző médiumok, így már nagyon itt az ideje az Ázsiafilmen is szót ejteni róla. Ez a történelmi eposz a III. század elején játszódik, s annak a csatának a körülményeit tárgyalja, mely aztán hosszú évszázadokra meghatározta Kína területi viszonyait.  A filmben olyan nagyágyúk szerepelnek, mint Chang Chen, Takeshi Kaneshiro, Tony Leung Chiu Wai és Zhao Wei. Hogy némi bulvár jelleget is kölcsönözzek e híradásnak, szót kell ejtenem két botrányról. Az egyik, mely a mai napig témát kölcsönöz az újságíróknak, Chow Yun-fat csúfos távozása a stáblistáról. Eredetileg ugyanis Woo őt kérte fel az egyik főszerepre, amit el is fogadott, a forgatás kezdetén azonban már Tony Leung állt a kamerák elé. Ennek okairól másképp számol be a két oldal. A rendező Chow horribilis gázsijára hivatkozik, míg utóbbi szoros időbeosztására, illetve arra, hogy csak a forgatás előtt két héttel kapta meg a forgatókönyvet, így képtelen volt elmélyülni a szerepben. Ennek ellenére kedvenc akcióhősünk menedzsere még egyszer megpróbálta benyomni Chow-t a filmbe, ám ekkor már kategorikus elutasítás volt csak a válasz.

Ennél némileg fontosabb talán az az információ, miszerint Woo már a forgatás kezdetén kiköltekezett, így a film másfélszer drágább és kétszer hosszabb lett a tervezettnél. Minden valószínűség szerint így a Red Cliff két részre lesz bontva, de egyben forgatják le.

Kalózfotók a forgatásról:

Nagy visszatérők!

Nagy visszatérők!

Nagy visszatérők!

Tsui Hark „visszatérése” még nem körvonalazódott ennyire, hiszen ő egyszerre több vasat is tart a tűzbe. Két filmjéről lehet hallani, mellyel szeretné visszaszerezni vezető pozícióját a hongkongi rendezők sorában. Az első egy romantikával fűszerezett sci-fi/kalandfilm, a Missing, mely egy ázsiai köntösbe csomagolt Atlantisz történet lesz. A hátteret egy 1986-os valós felfedezés adja, mikor Taiwan és Japán partjai között egy rég elsüllyedt várost fedeztek fel a kutatók. A Guo Xiao Dong által alakított kutató egy romantikus merülésre viszi szíve választottját (Lee Sinje), ám egy váratlan baleset folytán a férfi nyom nélkül eltűnik. A jegyesét ezután mindenféle rémálmok kezdik gyötörni, fantomok követik, és elhatározza, megtalálja kedvesét. A film másik női főszereplője Isabella Leong lesz. A forgatás már megkezdődött, de a valós helyszínen történő, döntő többségében víz alatti forgatás nagyon lelassítja a munkát.

Nagy visszatérők!

Másik filmjéről, melynek munkacíme 13 Regiments, még ennél is kevesebbet lehet hallani. Annyit biztosan tudni, hogy harcművészeti alkotás lesz, ráadásul nem is akármilyen. Lesz benne boksz, kung-fu, kendo, judo, birkózás stb., így már most sokan a történelem legnagyobb akciófilmjeként aposztrofálják. Hasonló dömping lesz filmsztárokban is, mint küzdősportokban, íme néhány név: Donnie Yen, Simon Yam, Nicolas Tse, Alex Fong. Hark azonban szeretne némi vérfrissítést belevinni a hongkongi filmiparba, s válaszolni a nézők azon elégedetlenkedéseire, miszerint már nagyon unják, hogy mindig ugyanazokat a színészeket látják a mozivásznon. Így minden valószínűség szerint friss husikkal is találkozhatunk majd a filmben, akiknek legtöbbje a szárazföldről jön majd. A sztori 13 különböző jártasságú, ám egy célért küzdő férfi történetét követi végig, akik relikviákat szereznek vissza a Kínai Nemzeti Múzeumnak a világ minden tájáról. A forgatás valamikor az év végén kezdődik, minden Donnie Yen időbeosztásától függ.

Sajnos ezen filmekről nagyon kevés képanyag, s még annál is kevesebb videó áll rendelkezésre, úgyhogy kénytelenek lesztek most csak ezen száraz sorokra hagyatkozni. Személy szerint én egy kicsit félek Hark új munkáitól. elég hígnak tűnik a levük és azt is tudni kell, hogy a rendező már leszerződött a Szem harmadik részére. Ez azért elárul valamit.

Hozzászólások   

#5 fea 2007-10-29 23:54
Nem lesz benne. Zhao Yun lesz szerepeltetve Liu Bei oldaláról, mint tábornok.
#4 Kiko 2007-10-29 22:57
film a vörössziklai csatárol? hmm...érdekes ötlet, nem sok készült még arról a korról.kiváncsi vagyok ki lesz guan yu, már ha benne lesz egyáltalán :roll:
#3 YEZy 2007-10-29 20:14
Az idei hongkongi átlagnál nem lesz nehéz jobbat produkálni, úgyhogy kíváncsian várom őket, főleg a Red Cliff-et.
#2 fea 2007-10-29 18:28
Oh! Hozzá akartam igazítani a képeken látható és a cikken belüli sorrendhez, de a bevezetőt már nem igazítottam hozzá. :roll: Kösz
#1 Ramiz 2007-10-29 14:11
A bevezetőben az "előbbi" és "utóbbi" szavakat felcserélted szerintem. :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Sword of the Stranger (2007)

Sword of the Stranger (2007)

  Előre is elnézést kérek a továbbiakban következő, pár bevezető, személyes bosszankodást tükröző mondatért. Az anime műfaj minden változatának kedvelője nyugodtan maradjon meg a kedvence mellett. Nem tartozom a rajzolt filmek rajongói közé, nagyon ritkán nézek ilyet....

Legend of Eight Samurai (Satomi Hakken Den) (1983)

Legend of Eight Samurai (Satomi Hakken Den) (1983)

Ennek a filmnek a forrását a japán szépirodalom egyik legismertebb műve, a Nansou Satomi Hakkenden adta, amit Bakin Kyokutei írt meg 106 részben mintegy 30 év alatt és 1842-ben ért a végére. Nem meglepő módon...

The Bride with White Hair 2 (Baak faat moh lui chuen II) (1993)

The Bride with White Hair 2 (Baak faat moh lui chuen II) (1993)

The Bride with White Hair 2 (Baak faat moh lui chuen II) (1993)iMDBAz első rész nem várt nagy sikerét követően az alkotók úgy látták, hogy érdemes megpróbálkozni egy folytatás elkészítésével, ám a végeredmény egy kicsit...

Hibi (2005)

Hibi (2005)

Hibi (火火) (2005)   iMDB