belépés∆

Nyári hűsölés - az idei koreai blockbusterek

 

Nyári hűsölés - az idei koreai blockbusterekNyári hűsölés - az idei koreai blockbusterekNyári hűsölés - az idei koreai blockbusterek

 

Ebben a kánikulában sok ember csak egy menekülési utat lát az izzó falak közül: a jól hűtött multiplexet, plázamozit, vagy ki, hogyan nevezi. Ezt az önkéntelen ingert korán felfedezték a filmkészítő cégek is, így a főszezont erre az évszakra időzítették. Nincs ez másképp Ázsiában sem, így az igazi nagy költségvetésű tömegfilmek, júniustól augusztusig várhatóak. A baj csak az, hogy hozzánk 3-6 hónapos csúszással jutnak el ezek a filmek, úgyhogy lássuk, mit fogunk nézni karácsonykor.

A koreai mozi az, ami leginkább követi a nyugati trendet, úgyhogy most az ő kínálatukból fogok csemegézni egyet-kettőt.

 

Hwang Jin-yi

 

Nyári hűsölés - az idei koreai blockbusterek

 

 

Ez a kosztümös film egy igen közkedvelt koreai történetet dolgoz fel, egy híres-hírhedt 16. századi kurtizánról. Számos könyv, TV sorozat és film (még észak-koreai is) merített ihletet a hölgy életútjából, s most Jang Yoon-hyeon vette a kezébe az ügyet, akit elvileg 1997-es Contact című munkájáról kéne ismernie a publikumnak. A projekt költségvetése 10 billió won, azaz 10,7 millió dollár.

Valójában pontos, korhű dokumentumok nem maradtak fenn a hölgyeményről, így a róla szóló történetek nagy része fikció. Jelen esetben a rendező egy észak-koreai szerző, bizonyos Hong Seok-jung díjnyertes könyvét vette alapul, s vitte vászonra. Hwang Jin-yi életét 15 éves korától követhetjük végig, tanúi lehetünk, hogyan vált kurtizánná, hogyan lett belőle egy erős akaratú, kemény nő, s hogyan őrlődött fel két szerelme, egy gyerekkori románc és egy gazdag magisztrátus között.

A film már június 6-án bemutatásra került a koreai mozikban, s az első kritikák nem túl elnézőek vele szemben. A két dolog, amit kiemelnek, az a kusza dramaturgia, és a 2 óra 21 perces hossz, melyet elviselhetetlenül hosszúnak tartanak. Majd látjuk.

 


 

 

May 18.

 

Nyári hűsölés - az idei koreai blockbusterek

 

Szintén történelmi témájú, is szintén júniusban indít a mozikban az a film, mely az 1980-as un. Kwangju felkeléssel foglalkozik. A film több szempontból is érdekes. Egyrészt maga a történet azokkal az eseményekkel foglalkozik, melyek beindították a koreai demokráciát, illetve azt a hihetetlen fejlődést, amit manapság tapasztalunk.

Maga a Kwangju felkelés Chun Doo-hwan tábornok ellen irányult, aki, hogy hatalmát fenntartsa, egyetemistákra lövetett, orgyilkosokat küldött befolyásos politikusokra, teljesen uralta a médiát és demonstrációkat oszlatott fel erőszakos eszközökkel.

A januárban debütált The Old Garden c. film története is ezen jeles időpontban játszódott, s hatalmas sikerrel futott a mozikban. Az előrejelzések szerint a May 18. is erre a sorsa van hivatva.

 

D-war

 

Nyári hűsölés - az idei koreai blockbusterek

 

S végül, de nem utolsó sorban vessünk egy pillantást a nyár leginkább várt és legjobban hype-olt filmjére, melyről már legalább egy éve megy a találgatás, s az év legnagyobb blockbusterének ígérkezik.

A koreaiak általában megmaradnak a jól bevált sémáknál. A The Host tavalyi sikere után idén ismét egy szörnyfilmmel rukkolnak ki, ám most a szörnyek nagyobbak, s többen lesznek. Ha a Host-ot az amerikai monster movie-khoz hasonlítgattuk, akkor ez esetben nem lehet elkerülni a japán kaiju filmek említését, melyek legismertebb, s legkedveltebb képviselője Godzilla. Ezúttal azonban nem őshüllővel, hanem valamiféle kígyóval fogunk találkozni. A koreaiaiknak volt egyébként egy szerencsétlen próbálkozásuk a témával, mely Yonggari címen futott, ott azonban még hagyományos gumiruhás megoldást alkalmaztak a szörnyprezentációnál.

A költségvetés koreai viszonylatban óriási, messze 20 billió won felett, hat éves produkciós folyamat, los angelesi forgatási helyszínek, és hollywoodi színészek. Hát, hát... Végül is a The Hosttól is féltünk.

 

Hozzászólások   

#8 arnold 2007-06-15 23:49
hát, ez a D-War számomra inkább elrettentő, mint csalogató. a másik kettő akár még jó is lehet... :-)
#7 fea 2007-06-15 23:01
arnold: Igen, ez a cikk kifejezetten a népcsalogató szuperprodukció król szól, így előre nem akartam minősíteni őket, bár vannak azért sejtéseim. :-)
#6 Guest 2007-06-15 17:19
A D-War érdekes lehet.
mondjuk az ilyen filmek mindig a látványra mennek nem sok mondanivalóval.
A kigyó elég jól nézett ki.
#5 Guest 2007-06-15 14:35
Gianni7: hát igen, sajna fordítandót könnyebb találni, mint fordítót. :sigh:

Arnold: nem hiszem, hogy ezek közül bármelyik film is az idei legjobbja lesz, Manu is inkább a költségvetésük miatt emelte ki őket. 8) Mondjuk én arra a felkelésesre kíváncsi vagyok, remélem nem lesz túl szentimentális.
#4 arnold 2007-06-15 11:41
ezek lesznek a idei év legjobb filmjei?? egész izgatott lettem... :D

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

It's a Wonderful Life (Sum seung si sing) (2007)

It's a Wonderful Life (Sum seung si sing) (2007)

Az elmúlt években időről időre felmerült a hongkongi filmes berkekben, hogy vajon ki veheti át a stafétabotot a lassan kiöregedő Stephen Chowtól. Az ezredforduló környékén úgy tartották, hogy Wong Jing felfedezettje, Nick Cheung lesz a...

Sugimoto Miki

Sugimoto Miki

Sugimoto Miki (eredeti nevén, ha minden igaz, Abe Michiko, bár a nevének többféle olvasata is lehet) 1953 január 28-án született Japán Kanagawa prefektúrájának Chigasaki városában, ami Tokyo-tól nagyjából 60 kilométerre található. Pályáját a szórakoztatóiparban modellként...

Anna Magdalena (Ngon na ma dak lin na) (1998)

Anna Magdalena (Ngon na ma dak lin na) (1998)

iMDBChung Man Yee neve valószínűleg még a legfanatikusabb ázsiafilm rajongóknak sem mond sokat. Mindez nem véletlen, még azzal együtt sem, hogy az úriember Oscar díj jelöléssel, valamint az iMDB szerint eddig 12 különféle filmes...

Fighting Beat (2007)

Fighting Beat (2007)

Az egyik leginkább kiábrándító moziélmény - mikor is egy előzetes lelövi a film összes valamirevaló jelenetét - csak a profitorientált filmgyártás sajnálatos velejárója. Az azonban már művészet, ha mindezt magával a plakáttal is sikerül elérni....