belépés∆

Rajzfilmünnep az Átrium Film-Színházban

Rajzfilmünnep az Átrium Film-Színházban

 

Az Országos Rajzfilmünnepet a KEDD Animációs Stúdió az Aegon Magyarország Zrt. támogatásával idén harmadik alkalommal rendezi meg.

A filmes programban magyar és nemzetközi, klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés, vagy rövid animációs filmek, melyek meghatározóak az animációs műfaj területén.

 

Rajzfilmünnep az Átriumban

Az Országos Rajzfilmünnep keretében május 12-én az Átrium Film-Színház az anime köré építi egész napos programját. Célunk, hogy mind  a műfajt még nem vagy kevésbé ismerő, mind a már komoly rajongónak számító közönséget is megszólítsuk. „Szóarakozz, és közben ismerd meg a japán rajzfilm jellegzetességeit, egyedi kultúráját!” mottóval a vetítések mellett ismeretterjesztő- és gyerekfoglalkozásokat szervezünk.

 

Anime

A japán kultúra egy kiemelkedően fontos elemének, a nagy hagyományokkal rendelkező anime világának megismertetését és népszerűsítését tűztük ki célnak. Népszerű Miyazaki Hayao és Satoshi Kon filmeket vetítünk. Az anime rajongói táborát is szeretnénk megszólítani, ennek érdekében kiírtunk egy felhívást, hogy ők adjanak javaslatokat, melyik rajzfilmet vetítsük a már meghirdetetteken kívül. A beérkezett javaslatokat figyelembe véve egy másik Miyazaki-filmet, a Nausicaä-t tűztük műsorra.

 

Kiket várunk

Az egész napos program az animét még nem, vagy kevésbé ismerő, és a komoly rajongónak számító közönségnek is szól. A szubkultúrához tartozó anime-kedvelőket cosplaytalálkozóra várjuk.

 

Vetített filmek

A Rajzfilmünnep keretében a japán rajzfilmek mesterének számító rendező, Miyazaki Hayao filmjeiből válogattunk gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

 

Ki Miyazaki Hayao?

Hayao Miyazaki (1941-) japán képregény- és animációs filmalkotó, forgatókönyvíró, rendező, a hatvanas évek óta dolgozik a szigetország rajzfilmgyártásában. Édesapja és nagybátyja a második világháborúban repülőgépalkatrész-gyárat vezettek, édesanyja pedig művelt, az elfogadott társadalmi normákkal vitába szálló asszony volt, mely hatások tetten érhetőek a munkásságában. Több, mint egy tucat film rendezője és írója. Kollégájával, Isao Takahatával a nyolcvanas években megalapították a Studio Ghiblit, melynek azóta elkészült 17 egész estés mozifilmjéből 16 magas kritikai és nézői elismerésben részesült.

Hayao MiyazakiA Ghibli-filmek science fiction- és fantasy műfajok inspirálta világait nyugati hatások és a japán sintó és buddhizmus kulturális hagyományainak egyedi ötvözésével hívja életre, és - szakítva a manga atyjának nevezett Osamu Tezuka gyártási modelljével - a lehető legjobb minőséget követeli meg az ábrázolásban és az animációban egyaránt.

Miyazaki kedves, szerethető figurái gyakran fantasztikus környezetben ugyan, de mélyen emberi történeteket élnek át. Főhősei olyan fiatal lányok és fiúk, akik túlmutatva az emberi gyarlóságon és viszályokon, reményt hoznak közösségeik számára. Bár Miyazakit nyugaton gyakran nevezik a japán Disneynek, ő maga nem szereti e címet, mondván, ő másfajta történeteket mesél. És valóban, filmjei nem jó és rossz harcáról, vagy ellenfelek legyőzéséről szólnak, hanem a konfliktusok és ellentétek feloldásáról, az emberi lélek eredendően békés természetéről. Mindeközben viszont a felnőtté érés, a gyermeki látásmód megőrzése, a modern ember természethez való viszonya és a japán társadalom változásainak kérdései is rendre ott mozognak az alkotások hátterében. Így válnak ezek a filmek egyszerre fontossá a fiatal és a felnőtt nézők számára, elég univerzális elemmel ahhoz, hogy ne csak Japánban, de a világ bármely pontján élvezhetőek legyenek.

/Dobay Ádám/

 

 

10.00

Totoro – A varázserdő titka

86 min, szinkronizált, 12 éven aluliak számára nem ajánlott

 

TotoroA tíz éves Satsuki és kishúga, a négy éves Mei apukájukkal egy kis vidéki házba költöznek, amíg anyukájuk a közeli kórházban meggyógyul betegségéből. Amint a kislányok felfedezik az erdőségekkel, rizsföldekkel és patakokkal tarkított tájat, furcsa, de barátságos teremtményeket ismernek meg. A nagy, bozontos szőrmók, Totoro és kis társai összebarátkoznak a lányokkal, és találkozásaikon át bevezetik őket a természet világának rejtelmeibe…

 

 

 

12.00

Porco Rosso – A mesterpilóta

94 min, szinkronizált, korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

 

Porco RossoAz első világháború után az Adriai tenger térségében nyüzsögnek a légikalózok, akik a védtelen utasszállító hajókat fosztogatják. A kalózok hírhedt ellensége Porco Rosso, aki valaha ember volt: az olasz légierő kitűnő pilótája. Senki sem tudja, miért, elvesztette emberi formáját, és helyette disznóvá változott. Azóta mindenki csak úgy ismeri, mint a Vörös Disznó. Hamarosan egy amerikai pilóta, a pökhendi Curtis érkezik, aki kiszemeli magának Porco-t, alaposan felforgatva az életét...

 

 

 

 

14.00

Laputa – Az égi palota

124 min, szinkronizált, 12 éven aluliak számára nem ajánlott

 

LaputaPazu, egy aprócska bányászfalu árvája, arról ábrándozik, hogy a saját szemével láthassa azt a mitikus égi palotát, amelyről egykor édesapja készített fotót egy repülés alkalmával. Nem is sejti, hogy az égből aláhulló, rejtélyes medált viselő kislánnyal, Sheetával karöltve lehetősége nyílik beteljesítenie az álmát.

Nyomukba ered viszont a lebegő sziget kincseire áhítozó botcsinálta kalózbanda és Muska, a katonaság támogatását élvező titkosügynök, aki úgy tűnik, mindenkinél többet tud nem csak Laputáról, hanem Sheetáról is…

Hayao Miyazaki, a japán animációs film élő legendája 1986-ban az újonnan alapított Studio Ghibli első alkotását készítette el a Laputa – Égi palota mára egyetemes klasszikussá lett képében. Igazi családi film, a szó legnemesebb értelmében – a mese, a mesélés diadala.

 

 

 

 

 

17.00

Meglepetésfilm:

Nausicaä - A szél harcosai

116 min, japán nyelven, magyar felirattal, 12 éven aluliak számára nem ajánlott

 

NausicaaAz emberiség nagy részét elpusztító háború, a Hétnapos Tűz után ezer évvel a világ nagy részét a Pusztulás Tengere fedi - a mérgező növényekkel és óriásrovarokkal teli dzsungelbe kevesen merészkednek. Nausicaä, a Szél Völgyének fiatal hercegnője azonban rendszeres felderítő expedíciókat végez a területen siklórepülőjének és a széllel való ösztönös kapcsolatának köszönhetően. Amikor egy szomszédos királyság, a harcias, terjeszkedő politikát folytató Tolmékia teherszállító repülője a Szél Völgyébe zuhan, egy csapásra felborul a Völgy békés élete, Nausicaä pedig kénytelen elhagyni otthonát, hogy a végére járjon, mi a Pusztulás Tengerének titka, és hogyan találhat békés megoldást abban a helyzetben, amikor Tolmékia akár a Hétnapos Tűz erejét is bevetné céljai elérése érdekében...

 

 

 

 

19.30

Paprika

90 min, japán nyelven, magyar felirattal, 16 éven aluliak számára nem ajánlott

 

A DC Mini a jövő pszichológusainak forradalmi terápiás eszköze, mely a páciensek álmaiba enged élő, filmszerű betekintést, sőt, belépést. Az álomterápiás kezelést kifejlesztő Dr. Atsuko Chiba egy “Paprika” nevű alteregó képében engedély nélkül kezdi használni a DC Mini prototípusát, hogy segítsen a gyilkossági nyomozása során terápiás falba ütköző Konakawa nyomozónak. Amikor a laborból ellopnak egy DC Minit, hajtóvadászat kezdődik a vélhetően belső tettes után. Miközben egyre feszültebb lesz a viszony a kutatócsoport tagjai között, egyre vékonyodik a fal álom és valóság között.

PaprikaSatoshi Kon többszörös díjnyertes pszichológiai sci-fi thrillerje 2006-ban több nemzetközi fesztivál nyitófilmje volt. A japán animációs filmművészet egyik mesterének alkotását a valaha készült ötven legjobb animációs film között tartják számon lebilincselő vizualitása, kiemelkedő forgatókönyve, és egyedülálló álomszertűsége miatt. A Paprika sokak mellett nagy hatással volt Christopher Nolan rendezőre is, nagyban ihletve Eredet című filmjét.

 

 

 

Kísérőprogramok

Japán rajzfilmek kultúrájának megismertetését tűzte ki célul az Átrium Film-Színház a Rajzfilmünnep alkalmából.

 

10.00

A Rajzfilmünnepet megnyitja M. Tóth Géza, Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, aki a KEDD Animációs Stúdió alapítója és vezetője és a Rajzfilmünnep alapítója. A rövid megnyitó beszéd után a közönség is kérdezhet a rajzfilmkészítés titkairól.

 

 

16.15

Dobay Ádám előadása az animéről

A vetített filmek előtt és után, valamint az animéről általában Dobay Ádám kortárs kultúra-kutató és forgatókönyvíró tart bevezető, ismertető előadást.

Dobay Ádám forgatókönyvíró, kortárs kultúra kutató, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola óraadó tanára, a japán animációs filmművészet kutatója. 2009 óta több, mint háromszáz alkalommal tartott ismeretterjesztő előadásokat a nyugati népszerű filmek és a japán animék elemzésétől az újmédia sajátosságain át az összehasonlító mitológiáig. Jelenleg első könyvén dolgozik.

 

 

10.00-18.00

A Magyar Anime Társaság közreműködésével:

 

Gyerekfoglalkozások: origamikészítés és mangarajzolás

Japán teaház

Képregénysarok és kvízjátékok

 

Magyar Anime TársaságA Magyar Anime Társaság kiemelt célja a japán rajzfilm- és képregénykultúra, valamint a távol-keleti film-, zenei- és egyéb kultúra magyarországi népszerűsítése és terjesztése.

A társaság megalakulása után más egyesületekkel együtt szervezett úgynevezett animeconokat, ahol a műfaj rajongói találkozhatnak egymással, és különböző programokon keresztül bővebb ismereteket szerezhetnek az animéről, mangáról és Japánról is. Saját rendezvényeiken kívül részt vesznek még minden olyan képregénnyel és Japánnal foglalkozó eseményen, melyre meghívják őket. Folyamatosan figyelemmel kísérik, és adott esetben korrigálják a Magyarországon megjelenő cikkeket, kritikákat az animével és mangával kapcsolatban.

A kísérőprogramokon való részvétel a teaház kivételével ingyenes.

Jegyár: vetítésenként 500 Ft, a napijegy 2000 Ft

Mindenki, aki kedvenc anime figurájának jelmezébe öltözve érkezik, féláron válthat jegyet egy általa választott előadásra az Átrium Film-Színházba. Kérjük őket, hogy a kedvezmény igénybevételéhez regisztráljanak előre a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

(atriumfilmszinhaz.hu)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Chinese Boxer (Long hu duo) (1970)

The Chinese Boxer (Long hu duo) (1970)

  A Shaw Brothers filmstúdió, mely elsősorban a különféle kardforgatós filmek terén vitte a pálmát az 1960-as évek közepétől kezdve, elérkezettnek látta az időt, hogy más területek felé nyisson. Jimmy Wang Yu, aki akkorra már szupersztárrá...

Man Wanted (Mong Kok dik tin hung) (1995)

Man Wanted (Mong Kok dik tin hung) (1995)

Man Wanted (Mong Kok dik tin hung) (1995)iMDBÉrdekes lenne egyszer összeírni, hogy mik tartoznak a hongkongi filmek tipikus kliséi közé. A wuxia filmek olyan apróságai mellett, mint hogy ha egy nő férfiruhát ölt, mindenki férfinek...

Stray Cats Rock: Delinquent Girl Boss (Nora-neko rokku: Onna banc…

Stray Cats Rock: Delinquent Girl Boss (Nora-neko rokku: Onna banchou) (1970)

Stray Cats Rock: Delinquent Girl Boss (野良猫ロック女番長) (1970)iMDBA Stray Cats Rock filmek egy összesen öt részből álló sorozatot képeztek, aminek a most tárgyalt epizódja az első rész, bár kissé érdekes módon forgatták le őket. Egyrészt...

Shrill Cries of Summer (Higurashi no naku goro ni) (2008)

Shrill Cries of Summer (Higurashi no naku goro ni) (2008)

 Számítógépes játékból sokak számára élvezhető filmet forgatni nem könnyű vállalkozás. Egyrészt ott vannak a játék rajongói, akik mindent rettentő szigorúsággal figyelnek és a legapróbb eltéréseket is szóváteszik, másrészt ott vannak a laikusok, akik gyakorlatilag...