belépés∆

Donnie Yen Ji-Dan

Donnie Yen Ji-Dan (甄子丹)

Donnie Yen Ji-Dan

Donnie Yen 1963. július 27-én született Guangdong-ban Bow Sim Mark, a híres harcművészeti mester fiaként. Két éves volt, amikor a családja Hongkongba költözött. Négy éves korában anyja elkezdte megtanítani a tai-chi művészetére, majd szép fokozatosan Donnie sokféle harcművészeti ágba belekóstolt a taekwondo-tól kezdve egészen a wushu-ig. 11 éves volt, amikor a családja áttelepült az Egyesült Államokba, Boston-ba, ahol édesanyja a Chinese Wushu Research Institute vezetője lett. Apja, Klysler Yen egy nemzetközi kínai napilapot szerkesztett itt, mellékesen pedig képzett hegedűművész volt. Donnie tehát nem csak a harcművészet, hanem a zene irányából is kapott impulzusokat, zongorázni tanult, kedvencének Chopin műveit tartotta. Azonban kedvenc elfoglaltsága a wushu volt, amit Boston utcáin gyakorolt néhány kortársa kárára.

Szülei a lázadó, sokszor az iskola helyett is harcművészetet gyakorló fiút elküldték Pekingbe, ahol a Beijing Wushu Team tanulója lett, ugyanattól a mestertől tanult, akitől Jet Li is. Ő lett az első nem Kínában nevelkedett kínai, aki bekerült ebbe a csapatba. Két évet töltött el itt, majd vissza akart térni az Államokba, de még előtte tett egy körutat Hongkongban is. Itt találkozott Yuen Woo-ping-gel, a híres akciókoreográfussal. Yuen természetesen filmszerepet ajánlott neki és 1984-ben debütálhatott a Yuen rendezte Drunken Tai-Chi-ban. A film nem lett túl sikeres, hiszen a legtöbben a néhány évvel korábbi Drunken Master másolatának tartották, de annyiban segített Yen-nek, hogy felhívhatta magára a figyelmet. A 80-as években és a 90-es évek legelején további Yuen filmekben volt látható (Love meets the match, Tiger Cage I-II, In the line of duty IV), az igazi áttörést azonban az 1992-es Once upon a time in China második része hozta meg a számára. Ebben a filmben Lan tábornokot alakította és a film zárócsatája, amit a Wong Fei-Hung-ot megszemélyesítő Jet Li-vel vívott, mind a mai napig az egyik leghíresebb harcjelenet. Jet Li és Donnie párharca 10 évvel később, a Hős-ben megismétlődött, igaz, ezúttal már dárdákkal harcoltak. Donnie a film előtt egy Ma nevű mestertől tanulta meg a fegyver használatát. 1994-ben készítette el a Wing Chun című filmet, aminek címszereplője Michelle Yeoh volt, Donnie pedig a szerelmét alakította. Ebben a filmben nemcsak színészként, hanem segédrendezőként, akciókoreográfusként is részt vett, mellékesen pedig a film zenéjét is megkomponálta.

Donnie Yen Ji-Dan

1997-ben megalapította saját filmes cégét, a Bullet Films-t és egyben rendezőként is debütált a Legend of the wolf című filmmel. Egy évvel később a Ballistic Kiss-szel jelentkezett, amiben már nem csak a jellegzetes ütések-rúgások szerepeltek, hanem igyekezett sajátos lövöldözős jeleneteket is belecsempészni. A filmet teljes egészében a hongkongi utcákon forgatták.
A 90-es évek végén már külföldre is hívták dolgozni. Először egy német tévéfilm rendezését vállalta el, ez volt a Puma, Der Kämpfer mit Herz. Egy évvel később pedig megtörtént amerikai debütálása is, Jin Ke karakterét alakította a Highlander – Endgame című sci-fi akciófilmben, és ha már ott volt, rábízták az akciókoreográfiát is. Útja ezután Japánba vezetett, ahol a The Princess Blade látványos jeleneteiért volt felelős. 2002-ben ismét Amerikában dolgozott, a Penge 2-ben kapott egy kisebb szerepet, plusz a harci jelenetek kivitelezése is rá hárult. A film elkészülte után visszatért Hongkongba, a fentebb már említett Hős leforgatására, majd Jackie Chan Shanghai Knights-a következett.

 

Donnie Yen Ji-Dan

 

Közben azért a magánéletre is maradt ideje, hiszen Toronto-ban feleségül vette a nála 18 évvel fiatalabb Cissy Wang-ot, aki 2000-ben a Miss Chinese Toronto cím birtokosaként lett ismert. A párnak azóta egy lánya is született, Jasmine, de Donnie-nak van egy fia is, még egy előző kapcsolatából.
Színészként 2004 viszonylag csendes év volt számára, hiszen mind a Love on the rocks-ban, mind a Twins Effect II-ben csak kis szerepei voltak, az első filmben ráadásul egy mama kedvence milliomost alakított, aki kosarat kap a főszereplő hölgytől. Inkább a rendezéssel volt elfoglalva, igaz, a Protege de la rose noire nem éppen az egetverő színvonaláról volt híres. A főszerepet a Twins lányok és Ekin Cheng kapta benne és egy kiöregedő szuperhősnőről szólt, aki az utódjait kereste. Ezen kívül az Onimusha III nevű számítógépes játék akcióit koreografálta, amiben a főhősöket Kaneshiro Takeshi és Jean Reno ihlette.
2005-ben aztán újult erővel vágott bele a filmezésbe, Tsui Hark wuxia filmjében, a Seven Swords-ben egy koreai harcost alakított és a szerep kedvéért megtanult egy kicsit koreaiul is, míg az S.P.L.-ben egy rendőrt játszott, aki a végén a Sammo Hung alakította gonosszal csap össze. Természetesen az S.P.L. látványos harci jelenetei is az ő keze munkáját dícsérik.
2006-ban ismét egy amerikai kiruccanás következett, ezúttal Geoffrey Sax rendező Stormbreakerjének akciójeleneteit dolgozta ki. Legfrissebb filmje pedig a Dragon Tiger Gate, amit producerként, koreográfusként és színészként is jegyez.

Források:

WikiPedia
iMDB
DonnieYen.com

Hozzászólások   

#4 villás istván 2009-01-11 15:16
Elképesztő jó film a I.P.Man,Donnie Yen forgathatna tőbb ilyen filmet.
Üdv minden Ázsiafilm rajongonak..
#3 Guest 2006-12-07 15:31
Nekem az Iron Monkey a kedvenc filmem tőle, ott még a színészkedésre is odafigyelt. Mostanában mintha csak a bunyóra helyezné a hangsúlyt. Kicsit amolyan "fapofa" lett belőle.
#2 Guest 2006-12-06 20:03
remélem, kifelé gombolja :-)
#1 Guest 2006-12-06 20:03
Donnie rulz!

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Sky of Love (Koizora) (2007)

Sky of Love (Koizora) (2007)

A Koizora eredetileg egy mobiltelefonra és mobiltelefonon írt regény volt, ami először a mahou no rando nevezetű népszerű weboldalon jelent meg egy amatőr szerző, bizonyos Mika billentyűzetéből. A hatalmas, elsősorban a középiskolások körében aratott sikernek...

The Big Heat (Sing si dak ging) (1988)

The Big Heat (Sing si dak ging) (1988)

  A 80-as évek utolsó éveiben a heroic bloodshed vérmaszatos hősiességének elsőszámú megéneklője mellett néhány ígéretes tehetség is lehetőséget kapott saját triádfilmjének elkészítésére, ennek az egyik példája az Andrew Kam és Johnnie To rendezte The Big...

Cecilia Cheung Pak-Chi

Cecilia Cheung Pak-Chi

Cecilia Cheung Pak-Chi (張栢芝)Cecilia Cheung 1980 május 24-én született Hongkongban egy kínai apa és egy angol és kínai ősökkel bíró anya gyermekeként. Négy testvére van, igaz, közülük ketten csak féltestvérek. Apja aktív tagja volt egy...

Christmas in August (Palwolui Christmas) (1998)

Christmas in August (Palwolui Christmas) (1998)

  Sok helyen olvastam, hogy Hur Jin-ho első filmje igencsak nagy hatással volt a koreai melodráma ezredfordulós fejlődésére. A Christmas in Augustra amolyan útmutató alkotásként tekintenek, és előkelő helyen szerepel ilyen-olyan toplistákon, melyek az ilyen műfajú...