belépés∆

Visszatekintő - A hongkongi filmipar 2008-ban 3. rész

yip_man_01

Előzmény...

A laikus mozirajongóknak minden valószínűséggel Hongkong említésére elsősorban a harcművészeti filmek fognak eszükbe jutni. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen ez a műfaj világsztárok sorát termelte ki magából, éppen elég csak Bruce Lee, Jackie Chan, vagy éppen Jet Li nevét megemlíteni, de a magyar kereskedelmi tévék kínálata sem segített eddig ezt a sztereotípiát megváltoztatni. Mind a mai napig kerülnek ki újabb és újabb munkák a helyi stúdiók berkei közül és a kommersz akciófilmeknek is elmaradhatatlan kellékeivé váltak a jól megkoreografált akciójelenetek. Természetesen a fentebb felsorolt kosztümös filmekben is megtalálhatóak, de helyezzük figyelmünket inkább a tisztán erre épülő alkotások felé. A legfontosabb, egyben leglátványosabb darabot, a Yip Man-t a már jól összeszokott Wilson Yip - Donnie Yen páros tette le az asztalra, mégpedig Bruce Lee mestere életének jócskán dramatizált bemutatásával.

 

Mint mindent, úgy ezt a produkciót is különféle okok miatt lehet kritizálni (az idejétmúlt japánellenes propaganda, a huzaltechnikás kungfujelenetek, a félbehagyott élettörténet, stb. stb.), ám akárcsak 2 évvel korábban Jet Li Yuan Jia életét feldolgozó Fearless-e esetében, a látvány (majdnem) mindent feledtet. Donnie Yen immáron színészként is kezd értékelhetőt felmutatni, a film sava-borsát adó tökéletesen megkoreografált kungfu pedig mindenképpen elismerésre méltó. Hogy nem eléggé hiteles a mester életútjával kapcsolatban? Hogy sok benne a propaganda? Erre csak annyit, hogy Hongkong sohasem volt a realista drámák hazája.
A Yip Man mellett a többi próbálkozás jószerével eltörpült. A már 2007-ben elkészült, de csak tavaly tavasszal mozikba került mangafeldolgozás, a Shamo elsősorban a brutalitásával tűnt ki, ám egy ilyen sztorit inkább a japán mesterek tudnak jól, átélhetően elkészíteni, hongkongi színekben kissé mesterkéltnek hatott. A Pekingi Olimpia eufóriáját kihasználni próbáló Champions, ami az 1936-os berlini olimpiára készülő első kínai atlétacsapat felkészülését próbálta végigkövetni, elveszett a részletekben és a túlzásba vitt propagandában, míg a Jackie Chan kaszkadőrcsapatából rendezővé előlépett Li Chung Chi és a színészként nem éppen a tehetségéről elhíresült Wu Jing közös projektje, a Legendary Assassin azon bukott el, hogy az akciók helyett érthetetlen lépésként a drámaiságra próbáltak benne koncentrálni. A 2007-es grandiózus tehetségkutató showműsor, a Wushu, aminek létrejöttét az inspirálta, hogy a mostani popsztárok helyett újra igazi harcművészek alakítsák az akciófilmek főszerepeit, az eredményhirdetés után szintén mozifilmmé érett. Az ismeretlen, jóvágású fiatalokat és a minden korábbinál dagadtabb Sammo Hung-ot felvonultató produkció azonban szintén csalódást okozott, hiszen egy rettenetesen sablonos sztorit sikerült csak kiötlenie a nem túl veretes stábnak, az akciójelenetekből pedig csak a formagyakorlatok hitelesek, a bunyóknál viszont ezúttal sem sikerült kifelejteni a huzaltechnikát, így a realitás terén jócskán maradtak hiányosságok benne. A végére hagytam a kakukktojást, mégpedig Dante Lam érdekes próbálkozását, az év gyakorlatilag egyetlen wuxiáját, a Ma Wing Shing képregényéből adaptált Storm Rider - Clash of Evils-t, ami animációs filmként a rajzfilmes kungfu-t igyekezett propagálni. A hongkongi film egyik legnagyobb sikerét, az 1998-as, élőszereplős Storm Riders-t azonban sem kivitelezésében, sem hangulatában nem volt képes utolérni és egy harcművészeti elemekkel felruházott történetet rajzfilmként bemutatni nem éppen szerencsés vállalkozás.

Yip Man előzetes

A harcművészeti alkotások mellett természetesen 2008-ban sem kellett nélkülöznünk a kommersz, látványra hangolt akciókat. Ugyan túlságosan kiemelkedő darabra ezek között sem bukkanhatunk, legtöbbjük azért szórakoztató és minőségét tekintve nem marad el a korábbi évek produkciói mögött. Az év nyertese ezen a téren egyértelműen Shawn Yue volt, aki három főszerepet is kapott, ráadásul mindhárom alkotást szinte egymaga vitte a hátán. Az első ezek között Jingle Ma Playboy Cops-a volt, amiben a remek Yue játszotta a címszerepet. Az eleinte tipikus, könnyed akcióvígjátéknak tűnő sztori elég váratlanul csap át heroic bloodshed-be, ezzel némileg szedett-vedett hatást keltve, ám összességében nem okozott csalódást, ráadásul a kulcsjelenetét két másik alkotásban is lemásolták. Szintén Yue volt a főszereplője a Titanic Filmfesztiválra is elhozott Mocsok (The Moss)-nak, ami a komor hangvételű, reménytelenséget sugárzó akciók közül talán a legjobban sikerült 2008-as darab. Hasonló témát feszegetett Dante Lam The Beast Stalker-je is, amiben Shawn legfőbb riválisa, a szintén nagyszerű Nicholas Tse próbálta saját, tudtán kívül elkövetett végzetes hibáját valamiképpen jóvá tenni. Tse remekelt a filmben, akárcsak az úgy látszik, végre befutó Nick Cheung is, ám a kissé erőltetett sztori és a Playboy Cops-szal megegyező kulcsjelenet némileg lerontotta az összképet. Érdekes próbálkozás volt a kínai-hongkongi koprodukcióban, Wong Jing szárnyai alatt összehozott The Underdog Knight is, amiben egy jóravaló, fogyatékos főhőst igyekeztek megvezetni a bűnözők, ám a nem akármilyen propagandát felvonultató végjátékban természetesen minden megoldódott. Egy újkeletű elgondolásból született meg az első hivatalos, hollywoodi alkotásból adaptált hongkongi remake, mégpedig Benny Chan Connected-je, ami az idehaza is bemutatott, 2004-es Mobilnak a másolata. A külsőségek terén elsőosztályú a produkció, elismerésre méltó szereplőgárda és látványos akciók kényeztetik a nézőt, ám a jellegzetesen és idegesítően hollywoodias, spirálszerűen felépített forgatókönyv (nálam legalábbis) kiverte a biztosítékot. Ez utóbbi miatt lett véleményem szerint az év csalódása a Connected, amit a nagy hírverés ellenére meglehetősen kevés HKFA jelölés is alátámaszt.

Playboy Cops előzetes

 

Folytatjuk...

Hozzászólások   

#1 Sándor Gergő 2009-11-08 23:07
Jackie Chan és Bruce Lee nálam etalon. :)
Jet Li nálam kiütést okoz, tehát amelyik filmben ő feltűnik én azt meg nem nézem.
Yip Man film egész jó volt nekem tetszett, rég akartam látni vagy egyáltalán tudni valamit Bruce Lee mesterének az életéről.
Tényleg, mester, ajánlhatnál valami újkori bunyós filmet ami jó is. :D Úgy az ezred évforduló után, valami olyat ami a jelen korban játszódik.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Kidnap (Bong ga) (2007)

Kidnap (Bong ga) (2007)

Kidnap (Bong ga) (2007)iMDBValószínűleg óriási újdonságot írok le azzal, ha kijelentem, hogy a hongkongi filmrajongók körében a különféle „zsarus” történetek mindig is óriási népszerűségnek örvendtek. Se szeri se száma az erre a témára épülő akciófilmeknek,...

Rubber's Lover (1996)

Rubber's Lover (1996)

A Rubber's Lover egyértelműen a Shinya Tsukamoto által a Tetsuoban lefektetett alapokra építkezik. A japánok őrült, nyers, elemi, fekete-fehér, húsbavágóan kemény és őszinte filmes cyberpunkja nagyon jellegzetes és nagyon szélsőséges: sok esetben elmondható, hogy vagy...

The Silver Season (Giniro no season) (2008)

The Silver Season (Giniro no season) (2008)

Egyszerre örömteli és sajnálatos, hogy a japán filmipar egyre több bevételt és egyre drágább filmeket produkál. A látvány és a kivitelezés terén (ami korábban is magas színvonalú volt egyébként) egyértelműen látszik az elsősorban technikai fejlődés,...

Chinese Odyssey 2002 (Tian xia wu shuang) (2002)

Chinese Odyssey 2002 (Tian xia wu shuang) (2002)

  Wushuang hercegnő (Faye Wong) megunva a császári palota kényelmét, és rettentően unalmas mindennapjait megszökik, és férfi ruhát öltve elvegyül a pórnép között. Egy kis városkában találkozik az éppen jó útra térő, és a húgának férjet...