belépés∆

Oscar-nevezések Ázsiában 2009

Oscar-nevezések Ázsiában 2009

 

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia október 17-én tette közzé a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjáért ringbe szálló 67 ország nevezését. Hogy végül ezek közül melyik öt alkotást jelölik a díjra az Akadémia tagjai, az 2009. január 22-én kiderül. Az egy hónappal későbbi 81. Oscar-gáláig és a legjobbnak járó aranyszobrocska átadásáig van még idő, tekintsük át addig röviden az ázsiai kontinens indulóinak listáját.  

  - - - - - - - - - - -

 

Dél-Korea: Crossing (Keurosing) (크로싱), rendezte: Kim Tae-gyun

 

imdb    hancinema

 

Oscar-nevezések Ázsiában 2009 

 

 

A megtörtént eseményeket feldolgozó film főhőse apa és fia, akik egy észak-koreai apró bányászváros lakói. Nyomorúságos körülményeik ellenére boldog életet élnek, míg egy napon a várandós édesanya megbetegszik, és mivel gyógyszerhez és élelemhez jutni képtelenség Északon, az apa életét kockáztatva átszökik a kínai határon. Életveszélyes pillanatokból Kínában is kijut neki bőven, majd Dél-Koreába toloncolása után nem szívesen látott északi menekültként próbál meg visszajutni családjához. Odahaza az édesanya betegsége végzetesnek bizonyul, és a magára maradt, senkire sem számítható kisfiú a sztálinista diktatúra közepén elhatározza, hogy nekiindul a nagyvilágnak és megtalálja édesapját, legyen az bárhol is.

Ki gondolta volna, hogy Kim Tae-gyun rendezőben egy Oscar-nevezés is rejtőzik (bár ugye ez ügyes lobbi eredménye is lehet). A Millionaires First Love-t leszámítva nem alkotott különösebben emlékezeteset (Temptation of Wolves, Vulcano High). Kérdéses volt, hogy a Cannes-ban is bemutatott új filmjét végül indíthatják-e egyáltalán, mivel egy koreai regényíró plágiummal vádolta a készítőket. Az illetékes szervek már ki is választottak egy másik alkotást arra az esetre, ha a vádak valósnak bizonyulnának, ám végül békésen rendeződött a kérdés, így a Crossing Dél-Korea hivatalos versenyzője.

 

 

 

 - - - - - - - - - - -

 

Hongkong: Painted Skin (Wa pei), rendezte: Gordon Chan


imdb    wikipedia


 Oscar-nevezések Ázsiában 2009 

 

 

Hongkong hivatalos indulója a Donnie Yen főszereplésével készült fantasy. Az egy trilógia első részeként elkészült filmről asiafan írását ajánlom itt.


 

 

 

 - - - - - - - - - - - 

 

 

Japán: Departures (Okuribito), rendezte: Yojiro Takita 

 

imdb

 

  Oscar-nevezések Ázsiában 2009 

 

 

Egy munka nélkül maradt tokiói csellista temetkezési segédként kezdi újra karrierjét. A montreáli filmfesztivál nagydíját nyert alkotásról bővebben itt

 

 

 

 

 

 - - - - - - - - - - - 

 

 

Kína: Dream Weavers - Beijing 2008 (Zhu meng), rendezte: Gun Yu


imdb


  Oscar-nevezések Ázsiában 2009 

 

 

Nem nagyjátékfilmet, hanem a 2008-as nyári olimpiai játékokat előkészítő hét évnyi kemény munkát megörökítő dokumentumfilmet küldi Kína az Oscar-ért.  

 

 - - - - - - - - - - -

 

Tajvan: Cape No. 7 (Hai jiao qi hao), rendezte: Wei Te-sheng 

 

imdb     wikipedia

 

   Oscar-nevezések Ázsiában 2009

 

 

A tajvani mozitörténelemben csak egyvalami, a Titanic előzi meg bevételt tekintve a Cape No. 7 című romantikus filmet. A II. világháború után Tajvanról távozó japánokkal együtt hajóra szálló férfi hét levelet ír hátramaradt kedvesének, de azok nem jutnak el a címzetthez. Miután a levelek 60 évig bolyonganak a japán és tajvani posta adminisztratív útvesztőiben, az új generáció tagjaira marad a feladat, hogy kézbesítsék a leveleket.
A rendező-forgatókönyvíró Wei Te-sheng-et egy helyi postásról szóló 2004-es tudósítás inspriálta, aki kötelességtudóan felkutatta egy, a negyvenes években postára adott levél címzettjét.

 

 

 

 

 

 - - - - - - - - - - - 

 

 


Thaiföld: Love of Siam (Rak haeng Siam), rendezte: Chookiat Sakveerakul


imdb      wikipedia


  Oscar-nevezések Ázsiában 2009

 

 

Értetlenül állok a thaiföldi jelölés előtt, a filmismertető óta semennyit sem módosult a véleményem, és ezen a továbbra is szárnyaló imdb-s értékelés sem változtat. Az OST változatlanul jeles. 

 

 

 

 

 - - - - - - - - - - -

 

India: Stars on Earth (Taare Zameen Par), rendezte: Aamir Khan 

 

imdb     wikipedia 

 

 

Oscar-nevezések Ázsiában 2009

 

 

Bollywood talán legtehetségesebb sztárja Aamir Khan, aki egy ideje csakis olyan filmeket készít (Fanaa, Rang De Basanti), melyek egyszerre aratnak közönség- és kritikusi sikereket is. Ehhez újabban egész egyszerűen inkább a saját kezébe veszi a forgatást. A legnívósabb indiai filmes elismeréssel, a Filmfare-díjjal jutalmazott Taare Zamenn Par nem a sztárkultuszra épít, helyette egy diszlexiával küzdő kisfiút tesz meg története hősévé, ő maga a háttérbe vonul. A filmet a szingapúri My Magic-kel együtt a nagy esélyesek között emlegetik. 

 

 

 

 

 

 - - - - - - - - - - - 

 

Szingapúr: My Magic, rendezte: Eric Khoo 

 

imdb 

 

Oscar-nevezések Ázsiában 2009 

 

Eric Khoo filmje egy Szingapúrba bevándorolt tamil család történetét mutatja be, amelyben az alkoholista apa lemond az italról és bűvésznek áll, hogy elnyerje fia szeretetét. A My Magic az első szingapúri film volt, amit a Cannes-i Filmfesztiválon Aranypálmára jelöltek.

 

 

 

 

 - - - - - - - - - - - 

 

Aki pedig még Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Afganisztán, Bangladesh, vagy éppen a Fülöp-szigetek indulóira is kíváncsi, rövid áttekintést ITT kaphat

 

 

Hozzászólások   

#4 Gianni 2009-01-14 11:49
Kilenc filmre szűkítették a listát, ebbe bekerült a Japán Departures. Ez ugyan még sokat nem jelent, mert ezt 22-én még szűkítik ötre, mindenesetre a többieket kiszórták.
#3 Gianni 2008-12-04 14:14
Szintén a Crossing-gal szimpatizálok, bár tartok attól, hogy túlzásba viszik a műkönnyek használatát. Néha ugye túlzásba viszik Koreában - és Japánban is -, a torokszorító hangulatot látványos műkönnyek folyásával akarják felturbózni, és sztem pont az ellenkező hatást érik el vele. Egy színész vagy tud sírni parancsszóra, vagy ha nem, akkor ne erőltessék. Ráadásul nem tudom, merre halad az ázsiaiak könnycsatornája , de rendszerint csekény anatómiai tudásomnak ellentmondva az alsó szemhéj közepén indul el a könny.
:cry: - ilyen lenne a helyes
:P

A szingapúrit és az indiait (na meg a thai-t) leszámítva mindegyikre kíváncsi vagyok, lesz mit nézni. :-)
#2 GaboJa 2008-12-04 13:01
Szép munka.
Nekem a crossing tetszik a legjobban én neki adnám az oszkárt jó sztorynak tünik a bemutató is igéretes ezt meg nézem:-)
#1 Yakuza 2008-12-03 18:27
Remek munka!

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Naked Weapon (Chek law dak gung) (2002)

Naked Weapon (Chek law dak gung) (2002)

  IMDbMadame M (Almen Wong Pui-Ha) jól jövedelmező üzletet üzemeltet: fiatal, harcművészetekben jártas lánykákat rabol, és profi bérgyilkosnak képezi ki őket. A 40 elrabolt lány évekig tanulja a gyilkolás művészetét, míg aztán legfőbb próbatételként egymáson...

13 Steps (13 Kaidan) (2003)

13 Steps (13 Kaidan) (2003)

13 Steps (13 階段) (2003)   iMDB  

Runin: Banished (2004)

Runin: Banished (2004)

iMDB  Bár több könyv és film is feldolgozta már azt a témát, mellyel a 2004-ben készült Runin foglakozik, annak még mindig megvan a maga varázsa, egyáltalán nem tűnik lerágott csontnak. Gyakorlatilag Robinson Crusoe óta...

Down to Hell (1997)

Down to Hell (1997)

IMDb  Ryuhei Kitamura 2. filmje a Down to Hell, amit sokan emlegetnek VersuS 0-ként is. Nem véletelenül, mert jópár elemet újrafelhasznált a rendező. A történet egyszerű: van egy 4 tagból álló banda (a bandatagok közül...