Hírek:

Ha kérdésed van, azt a fórumon tedd fel, emailt, privát üzenetet csak akkor írj az adminoknak, ha a fórummal van probléma!
A félreértések elkerülése végett: mi is csak azokat a feliratokat ismerjük, amik kint vannak a főoldalon, ilyen témával foglalkozó kérdésekre ezért nem válaszolunk és nem nagyképűségből.

 

Szerző Téma: Kínai filmek  (Megtekintve 42748 alkalommal)

  • No avatar
  • *
  • Karma: 76
2005. November 15. 17:07, Kedd
Minden a kínai filmekről.

  • Karma: 36
2005. November 23. 09:33, Szerda
A kínai Ichi the killer! Ultabrutális, éjfekete humorú történet egy srácról, aki az ártatlanokon esett sérelmeken véres bosszút áll, emiatt börtönbe jut, de ott sem tűri az igazságtalanságokat. A film annyiban más, mint a fent említett társa, hogy nem nyílt, őszinte módon viccelődik, hanem mindent komolyan ad elő, de egy kicsit is cinikus néző értő módon magára vállalja azt, hogy csak ő nevet ezeken a szörnyűségeken, és elégedetten végigröhögi a filmet. Ez a módszer a Kung Fu Hustle-ban is megjelenik (pl a szerelmi szálat ott is lehet komolyan vagy poénra venni), de inkább azért hoztam elő azt a filmet, mert sok jelenet hasonlított arra (és ugye ez készült előbb ^^).
Ricky tehát börtönbe kerül. Az alternatív jövőben járunk: a kapitalista hatalomátvétel óta a magánkézben levő börtönökben eldurvultak a viszonyok, drogot termesztenek a börtönigazgatók és bandáznak a rabok - egy kis propaganda a kapitalizmus ellen, de egy kis cinkos kacsintással, mert ez is csak paródia...
Ricky azonban nem tűri az igazságtalanságot, és minden gonosz, aggresszív, hatalmi helyzetével visszaélő rabot és börtönszemélyzetet szétüt. Szó szerint. Repkednek a leütött(!) végtagok, átlyukadnak a fejek, a testek, tűkkel döfölik egymást, késekkel vagdalóznak (amikor Ricky-t megvágják, puszta kézzel, a saját testével bekötözi a sebet...), borotvákat dugnak egymás szájába, mielőtt felpofozzák egymást stb stb stb. És végig vicces. Lehet szörnyülködni, de tényleg az. Hogyan tudná bárki is komolyan venni, amikor Ricky hátulról fejbevág valakit, és annak kirepül a szeme?...
A végső leszámolás előtt (ez talán az egyik legnyilvánvalóbb poén, kiszólás a filmben: a börtönigazgató röhögve mondja, hogy a hasonló intézményekben a főnök mindig egy nagy mestere a kung-funak ^^) Rickynek még a speciális képeségekkel és küzdőstílussal megáldott bandavezérekkel is le kell számolnia. Segítségére van ebben mestere, aki flashback-jelenetekben felbukkan, és hallatlanul bölcs tanácsokkal látja el Ricky-t (pl. "le kell győznöd az ellenfeleidet! küzdj"). Őt egyébként Szellem Nagyapónak hívják, és többet nem is tudunk róla, feleslegesnek ítélték a sztori szempontjából. ^^
Mit is mondhatnék még? Poén!

  • No avatar
  • *
  • Karma: 76
2005. November 30. 16:23, Szerda
Forbidden City Cop

Valami ilyesmire számítottam, de mégis csalódtam egy kicsit. 1996-os film, Chownak egy korai műve és ez látszik is rajta. A Shaolin Soccer-t és a Kung Fu Hustle-t két dolog miatt szeretem: 1. nagyin jó humor 2. nagyon látványos. A FCC is erre a két támaszra épít, de a humor még elég kiforratlan, bár azért rá lehet ismerni Chow-ra, a látvány pedig nagyon gyökér, tipikus kínai pattogós-repekedős harcokkal. Mindenképp a fentebb említett másik két munkája után kell megnézni, mert én ezután biztos, hogy elkerültem volna azokat. A főhős is inkább Jackie Chan-os, bengázós arc, aki nem is olyan béna, csak harcolni nem tud, ellenben iszonyatos blődségeknek látszó találmányai nagy hasznára vannak a gonosz legyőzésében, aki a császár életére tör. Kb ennyi a sztori. Ha a Kung Fu Hustle 100%, a Shaolin Soccer 90%, akkor ez úgy 65.

  • Karma: 36
2005. December 9. 21:25, Péntek
[film] / Jackie Chan - A kobra

100% kung-fu, Jackie Chan legjobb filmje. Sok harc, sok humor, kevés felesleges jelenet. Hatalmasok az edzést bemutató jelenetek, és a "vén kung-fu mester" figurája is tökéletes. Egész egyszerűen minden a helyén van! A keselyű stílusban harcoló főgonosz karaktere is remekül eltalált: vörös mellény, kis bajusz, hosszú, befont haj és szigorú tekintet. ^^ A kígyó stílusban küzdő kung-fu mester is klasszikus archetípussá vált: a Virtua Fighter 2-ben például egy az egyben benne van (megfejelve némi részeges kung-fuval, ami szintén Jackie Chan filmből van...). Egyes jelenetek pedig annyira emlékezetesek, hogy sokszor eszembe jutottak, de nem is tudtam, hogy ebben a filmben láttam őket. Ilyen például a tállal való edzés, a láb- és kéznyomok a földön, amit követni kell, az edzésjelenetek vagy az, amikor Jackie két ronggyal próbálja megakadályozni, hogy sunyi és rosszindulatú "gazdája" összemocskolja a Jackie által feltakarítandó padlót a cipőjével.
Egyszóval ez a film nem csak a kung-fu filmek és Jackie Chan kedvelőinek nagyon ajánlott (ők már úgyis látták), hanem mindenkinek.

(Remélem ez tényleg kínai film... :) )

2005. December 11. 10:46, Vasárnap
Master of the Flying Guilletine

A film One Armed Boxer 2 néven is ismert. Fung Sheng, egy vak kung fu mester, akinek egy lenyakazó szerekezet a fegyvere. Fung Sheng megtudja, hogy két tanítványát megölte a híres félkarú boxoló, ezért felhagy a remete élettel és elindul, hogy bosszút álljon. A félkarú boxoló most saját kung fu iskolát vezet. A Saskarom klán egy harcművészeti tornát szervez, amire nagyon sok harcművész eljön. Jönnek mesterek Indiából, Thaiföldről, Japánból, stb. A félkarú először nem akar elmenni a tornára, mert nem akar feltűnést kelteni, de végül mégis úgy dönt, hogy megnézi. A tornán aztán Fung-Sheng is megjelenik... Méltó folytatása a One Armed Boxer-nek! Csak az érdekesség kedvéért jegyzem meg, hogy állítólag Quentin Tarantino-nak ez az egyik kedvenc filmje.

2005. December 13. 08:30, Kedd
Come Drink with Me

Egy csapat bandita megtámadja az egyik hivatalnokot és kíséretét. A hivatalnokot foglyul ejtik, a többieket pedig megölik. A banditák ezzel azt akarják elérni, hogy engedjék ki a börtönből a vezérüket. Ezért cserébe ők is szabadon engedik a hivatalnokot. Arany Fecskét küldi a kormány a hivatalnok kiszabadítására. Aki egyébként nem más, mint a fogva tartott hivatalnok húga. A nő férfinak öltözve próbál a nyomára akadni testvérének. Arany Fecske végül, szövetséget köt egy titokzatos idegennel, és együtt szállnak szembe a banditákkal...  A főszereplő hölgy, Cheng Pei Pei játssza Jáde rókát a Tigris és sárkányban.

  • Karma: 36
2005. December 15. 14:29, Csütörtök
Fist of Fury (aka The Chinese Connection) aka TOMBOLÓ ÖKÖL

Bruce Lee egyik legkitűnőbb filmje! A klasszikus "kung-fu iskola mesterének halálát megbosszuló tanítvány" motívumból Bruce Lee a legjobbat hozza ki. Karaktere igazán sokszínű, nem mindig a legjobb döntést hozza, mert érzelmei néha elragadják, és a megbánás legalább annyira gyakori nála, mint az esztelen düh. A film egész hangulata elég borongós, és a végkicsengése sem éppen felhőtlen happy end...
Bruce Lee mindig lenyűgözően hat rám. Amikor egy telefonszerelő bőrébe bújva kémleli ki az ellenséget, mozgása esetlen, arca együgyű, az összhatás komikus és nem lehet komolyan venni. Azután küzdő öltözetében, bosszúra szomjasan jelenik meg, úgy mozog, mint egy tigris, minden lépése ruganyos, minden mozdulata kiszámított, ütései és rúgásai hihetetlenül robbanékonyak és dinamikusak, arca grimaszba feszül az összpontosítástól és a felgerjesztett belső energiától, és amikor lelkileg a legfeszültebb - nem a legnagyobb fizikai, hanem a szellemi-lelki megerőletésekkor, amikor gyilkolni akar, és ez minden porcikáján látszik -, már csak jellegzetes Bruce Lee-s harci visításokat hallat, amik egyáltalán nem komikusan, hanem borzongatóan ijesztően és gyönyörűen hatnak. A hagyományos kung-fu harcokon kívül a finálé különleges ínyencségeket rejt, amik annak idején azon nyomban be is vonultak a kung-fu filmek legendás jelenetei közé: küzdelem egy katanával harcoló ellenfél ellen, illetve a kínai kung-fu (illetve Bruce Lee egyénileg kifejlesztett harcstílusa, a Jeet Kun Do) és a "hagyományos" európai közelharc harca (Bruce Lee VS egy orosz vasgyúró).
A humor sem hiányzik a filmből, ám jóval kevesebb van benne, mint mondjuk a Way of the Dragonban. A temetői tábortüzes jelenet, ahol Bruce Lee valami kutya- vagy macskaszerűséget süt nyárson és falja, nagyon viccesen hat (egyébként nyulat használtak a filmben).
Külön poén volt számomra a sok japán film után, hogy itt a japánok (és az orosz) a gonosz, szemét, aljas népség. :) Persze tényleg elég kutyául (szó szerint, ld. a híres "Kutyáknak és kínaiaknak tilos a bemenet!" jelenetet) bántak a kínaiakkal mindig is.

2005. December 15. 14:58, Csütörtök
csak egy dolgot hagytál ki: a film címét, Fist of Fury vagy The Chinese Connection (USA) :wink:

jeet kun do = the Way of the intercepting fist ugyebár... na jól van nem okoskodunk, mert megárt...  :D

  • Karma: 36
2005. December 15. 15:26, Csütörtök
Idézetet írta: arnold
csak egy dolgot hagytál ki: a film címét, Fist of Fury vagy The Chinese Connection (USA) :wink:
na jól van nem okoskodunk, mert megárt...  :D

Nem baj, azért okoskodjunk. :-D Odaírtam a magyar címét is, hadd legyen egy jó napod.  8-)

  • Karma: 1
2005. December 15. 19:42, Csütörtök
engem azért idegesített a japánok ábrázolása a chinese connection-ben. annyira egyértelműen balf*sz volt mind, úgy néztek ki szegények, mint egy csapat válogatott gnóm.
nálam ez már részben meg is ölte a filmet, mert a végkifejletet tekintve annyira egyértelmű lett minden, és a cúnya gonof japánok vs. a jóképű, nemes szívű és borzasztóan jól harcoló bruce felosztás annyira rémesen bárgyú.
nekem sokkal jobban működött volna a film, ha a japókat legalább egy kcsit komolyan lehet venni. ahh, az a nyugdíjas,  dagadt +5-ös szemüveg mögül pislogó dojo-mester!

na fejezem az akadékoskodást, csak kicsit feszült vagyok.

  • No avatar
  • *
  • Karma: 76
2005. December 15. 19:47, Csütörtök
Idézetet írta: noraliscious
na fejezem az akadékoskodást, csak kicsit feszült vagyok.


take it easy :) 8)
azért annak idején kicsit más volt a hozzállás az egész kelethez, meg a populáris filmek híven tükrözik a mindenkori közgondolkodást is, ami soha nem valami magas színvonalú és sablonokban él, szerintem ezért történhetett így. Ezt el kell fogadni..

  • Karma: 36
2005. December 15. 21:23, Csütörtök
Szerintem meg ez benne a poén! Azért a japánok is mindig nagyon hősies színekben szeretik magukat festeni, no meg az amerikaiak... sőt, rajtunk magyarokon kívül szinte mindenki. :) De attól még nem kell komolyan venni. Különben is biztos jó pontot szereztek vele Kínában anno a készítők... :) Ld még Story of Ricky komolyan-nem-vehető propagandája.

  • No avatar
  • Karma: 19
2006. Január 4. 22:33, Szerda
Enter the Dragon (A sárkány közbelép)

Szégyen szemre ez még csak a második Bruce Lee film amit látok, de jobb később mint soha... :) Első vélemény, hogy naggyon jóó! Van benne humor, erkölcsi mondanivaló, harcművészet(még szép :)) ) és akció is. Mindemellet nyálazzák el a film végét, nem túloznak el benne semmilyen drámai harcot és Bruce Lee meg maga a tökély 8-) ! Egyedül a történeten nem fáradoztak olyan sokat, de a jó bunyók kárpótolnak érte. Mindenképpen ajánlom!
Csak vicceltem!... mármint nem most, hanem az előbb.

  • Karma: 32
2006. Január 21. 19:40, Szombat
THE PROMISE

Alternatív címek: Mo Gik / Wu Ji / Master Of The Crimson Armor
Rendezte: Kaige Chen




IMDb

Qingcheng hercegnő (Cecilia Cheung) kiskorában egyezséget kötött Manshen istennővel (Chen Hong): cserébe azért, hogy ne kelljen többé nélkülöznie beleegyezik abba, hogy minden férfit, akit szeretni fog, el fog elveszíti. Sorsát ezután nem változtathatja meg, csak akkor, "ha az idő visszafelé folyik, a tavaszt követi a tél, és életre kelnek a holtak".
Guangming tábornok (Hiroyuki Sanada) kíméletlen, hűséges hadvezére a császárnak. Súlyos sebesülése miatt maga helyett rabszolgáját, Kunlun-t (Dong-kun Jang) küldi saját híres páncéljában császára megmentésére, akit a nagyravágyó Wuhian herceg (Nicholas Tse) fenyeget seregével.  De Kunlun ahelyett, hogy megmentené, meggyilkolja az uralkodót, amiért az Qingcheng hercegnőre támad. Ezzel a tettével derékba töri gazdája, a tábornok karrierjét, egyben megdobogtatja a hercegnő szívét. A tábornok képtelen elfogadni sorsát, ezért fogadást köt Manshen istennővel, hogy végzetét megváltoztatva visszaszerzi dicsőségét és elnyeri a hercegnő szerelmét is.
Vajon képesek lesznek-e hőseink változtatni előre megírt sorsukon?
Nagyszabású, kellőképp látványos movie, szépen kidolgozva mind képi világában, mind történetében. Megfelelően keverednek benne a romantikus, a drámai és a kőkemény akciójelenetek. Volt a filmnek egy része, ahol ugyan kissé sokalltam a számítógépes effekteket, de összességét tekintve azért elfogadható mértékű.  
A filmet méltó folytatásának ítélem a Crouching Tiger Hidden Dragon, a Hero, és a House Of Flying Daggers által képviselt vonulatnak.

  • No avatar
  • *
  • Karma: 76
2006. Január 22. 10:02, Vasárnap
Idézetet írta: Skyneth
THE PROMISE

ok, jön lefelé :)

 

anything