Hírek:

Ha kérdésed van, azt a fórumon tedd fel, emailt, privát üzenetet csak akkor írj az adminoknak, ha a fórummal van probléma!
A félreértések elkerülése végett: mi is csak azokat a feliratokat ismerjük, amik kint vannak a főoldalon, ilyen témával foglalkozó kérdésekre ezért nem válaszolunk és nem nagyképűségből.

 

Szerző Téma: Történelmi témájú japán sorozatok  (Megtekintve 1886 alkalommal)

  • No avatar
  • Karma: 0
2015. Augusztus 11. 22:45, Kedd
1. Sanada Taiheiki (Sanada krónikák) (NHK 1985-1986 45 részes)

Értékben hasonló mint egy taiga, költségvetése viszont kevesebb volt, ez szembetűnő több műtermi jelenetnél. Egyébként más kívánnivaló nincs. A Takeda Shingen taigában láthatjuk szereplőként a fiatalok nagyapját, és időrendben nagyjából ott kezdődik a sorozat, ahol az végetér. Időben párban van a Tenchijin taigával, az Uesugi és a Sanada klán sorsa egy időre összefonódott.

A Takedák bukása után indul a film, kihez csatlakozzanak a Sanadák mint kis klán a túlélés érdekében. Érdekes többlete a sorozatnak, hogy az előbbiekkel kapcsolatban betekintést nyerhetünk a Sanada ninja hírszerző hálózat működésébe is - szerencsére a valós ninja trükkök több szerepet kapnak mint a hihetetlenek.

Jó a történet tempója, talán ha a közepe után volt 6-7 rész ahol lassabb volt egy kicsit. A sorozat második felében akárcsak a többi ebben a korszakban játszódó sorozatnál az egész Japánt éríntő események láncolata kerül előtérbe -  és a két fiútestvér sorsa hogy válik determináltá a házasságaik révén.


  • No avatar
  • Karma: 0
2015. Augusztus 18. 22:15, Kedd
2. The Yagyu Conspiracy (Kansai TV 1978-79 39 részes)

1978-ban készült el a Shogun's Samurai mozifilm, ami egyébként a sorozat címével megegyező néven is kereshető - hatalmas volt a sikere, ezért TV sorozatot készítettek belőle. Sonny Chiba mindkét változat főszereplője, és még sok más szereplő is azonos.

A sorozat elejének története átfedésben van a filmmel: a második Tokugawa sógun örököseinek harcával indít (az 1600-as évek második negyede). A Yagyu klán a Tokugawa sógunátus egyik erős támasza, nem politikai síkon, hanem inkább a hírszerzés terén és a kényes ügyek "gyors" elintézésében. Ennek megfelelően a sorozat bővelkedik szamuráj vs ninja vs harcos szerzetes közti csatákban.

Magánvéleményem a sorozatról: brilliáns. Ezt annak köszönheti, hogy a harcok nagyon intenzívek, nincsenek percekig tartó kitalált csaták - egy-két villanás és a gyengébbik fél már halott. Egy részben talán ha két-három ilyen jelenet van, és nagyon szép párban van az adott rész történetének lassú, de nagyon hangulatos kibontásával. A részek nagy része önálló történet - de az előzően említett hangulatos felvezetésekkel már minden rész felénél régi ismerősként tekintünk az új szereplőkre. Sok szereplő és történeti elem azért rendre visszatér, ami még tovább erősíti a filmet.

A ninja harcok szerencsére nem "fantasztikusak", hanem valódi ninja elemekkel tűzdelt. A Gou taigához annyiban kapcsolódik, hogy maga Gou (itt Oeyo néven szerepel mint a második sógun felesége) valamint fiai és lányai főbb szereplők egy-egy vagy több részben. A képen Gou egyik lánya Sen hercegnő és a főszereplő Yagyu Jubei.

« Utoljára szerkesztve: 2015. Augusztus 18. 22:24, Kedd írta Ljerk »

  • Karma: 30
2015. Augusztus 22. 12:05, Szombat
Igen, a Yagyu Conspiracy  máig a legjobb csanbara sorozatok közé tartozik. Jól megírt epizódok, a harci jelenetek és a kaszkadőri munka példa értékű. Nemrég megjelent a teljes felújított évad. Nincsenek meg valakinek hozzá külön srt-ben a feliratok? A beépített sub-okat nem kedveli a lapos TV-m. Ha van ilyen olvasó itt, keressen már meg személyes üzenetben.
"Oh Great Spirit, who made all races, look kindly upon the whole human family and take away the arrogance and hatred which separates us from our brothers..." - Native American Prayer