Hírek:

Ha kérdésed van, azt a fórumon tedd fel, emailt, privát üzenetet csak akkor írj az adminoknak, ha a fórummal van probléma!
A félreértések elkerülése végett: mi is csak azokat a feliratokat ismerjük, amik kint vannak a főoldalon, ilyen témával foglalkozó kérdésekre ezért nem válaszolunk és nem nagyképűségből.

 

Szerző Téma: Színek kavalkádja,avagy hogy nézzünk számítógépen real-time filterekkel filmeket  (Megtekintve 897 alkalommal)

  • No avatar
  • Karma: 0
2014. Augusztus 3. 10:27, Vasárnap
Rengeteg filmet kiadnak az eredeti mesterszalagról készített DVD-ken. De sok film van még ami csak VHS szalagról másolt formában érhető el. Mi a közös bennük? A VHS kópiák rossz, színtelen minőségüek - a DVD kiadások zöme pedig csak másolat, nem történt REMASTER, azaz a szalag kopását nem hozták helyre - ezek a film minőségileg nagyon jók, csak színehagyottak. Mit lehet tenni?

Szerencsére a mai számítógépek már nagyon gyorsak, ezért a régen még elképzelhetetlen real-time azaz a lejátszás alatt működtetett szűrők is alkalmazhatóak - így nem kell újrakódolni a filmet egy videószerkesztővel, hanem csak be kell állítani a szűrőket. Persze az átlagos számítógépek nem bírják el az 1080p videóknál ezt a terhelést, de a filmek többsége amúgyis alacsonyabb felbontásban érhető el és ott működnek szaggatás nélkül. Természetesen szinte mindig változtatni kell a szűrők értékeit, de az a filmenkénti 3-4 perc bőven megéri a látvány miatt.

A The Last Samurai (1974) -es film DVD-s kiadásából készült a következő két kép. A felső részen az eredeti változat, az alsó részen pedig real-time szűrős képkocka látható.





Persze figyelni kell, hogy nehogy túlzásokba essen az emberfia - például az alsó képen a bálákon és az ágyúcsövön is eltűnt néhány részlet, mert túl erős lett a kontraszt, és a színerősséget is túlhúztam. Minden filmnél nagy vonalakban 3 dologra kell figyelni:
- az emberi arc színhelyességére
- a világos és sötét helyszíneken is jól működjön a beállítás
- ha az előbbi kettő rendben van, akkor 6-8 véletlenszerű filmrészbe belenézni

Milyen lejátszók tudják ezt ?

Én Windows XP SP3-at használok - az egyik legelterjedtebb lejátszónak a VLCPlayer-nek van erre beépített funkciója, néhány más magyarázattal együtt az alábbi képen megtalálható a szűrők beállításai (annyit még pluszban hogy néha a színárnyalaton is változtatni kell egy picit, mivel más színrendszert használnak Japánban vagy az USA-ban mint nálunk. Főleg ha azt látjuk hogy nem elég sárga a szereplők arca, hanem inkább rózsaszínben tündökölnek :) ):



Én egy kicsit komplikáltabb dolgot használok: a Media Player Classic-hoz telepített ffdshow szűrőcsomagot. Ebben nemcsak a képes leírásban említett színerősséget, kontrasztot lehet állítani - de például a "levels" szűrővel a kontrasztot tetszés szerint lehet állítani a sötét és világosabb tónusoknál, ez főleg VHS másolatoknál jön jól, ahol a színvesztés mellett a szürkeség milyensége is gondot okoz.

Remélem segítettem. Üdv - Ljerk
« Utoljára szerkesztve: 2014. Augusztus 3. 10:43, Vasárnap írta Ljerk »