Megnéztem a Fate/stay night című animét. Ez azon ritka események egyike volt, amikor animét is néztem. Ebben az évben nem is valószínű, hogy megpróbálok még egyet.. Valahogy még mindig problémáim vannak velük.
A Fate/stay night ötlete mondhatni érdekes, viszont a megvalósítás tipikusan animés.. Már több animében is észrevettem, hogy a készítők kényük kedvük szerint alakítgatják a történetet, mindenfajta átmenet nélkül. Ez a Fate/stay night esetében igazából nem is annyira a történet vezetésben bukik ki, hanem a szereplők egymás közti viszonyában. Egyszerűen arról van szó, hogy ha úgy kívánja meg a helyzet, akkor kb fél részen belül teljesen megváltozhat a szereplők viszonya és ami a legrosszabb, hogy teljesen logikátlan módon. Olyan mintha összehányták volna a főötleteket, amiknek mindenképpen benne kell lenniük az animében, de nem álltak eléggé össze, továbbra is csak (kis túlzás) különálló ötletekként élnek tovább a végleges történetben is, miközben folyamatosan hiányérzete van az embernek. Egyszerűen nem kerek a megvalósítás, ami igénytelenség hatását kelti.
Tovább rontja a helyzetet az egyes szereplők tiniribi viselkedése is (tényleg), ami kapcsolódik a az előző átgondolatlan szereplőkhöz és történetvezetéshez. Nem értem, hogy miért kell ilyet csinálni, olyan mintha a készítők meg akartak volna felelni minden rétegnek, de csakúgy mutatóba, mert lényegi események nem történnek. Ez igazából nem is baj, mert ez nem valamifajta perverz hentai akar lenni, de akkor meg miért pakolnak bele ilyeneket oO? Az egész nem vezet sehova, céltalan.
Egyszerűen félvárról vették a történet lépésről lépésre való felépítését. Ehelyett van sok (unalmas) akció és különböző felszínes utalgatások mitológiai hősökre. Nem az első eset, hogy a japánok megpróbálnak valami misztikusnak tűnő távoli történetből átemelni szálakat, csak ezzel is az a baj, mint az egész animével, hogy nincs megtervezve. Felületes, és felmerül a kérdés, hogy most akkor ők semmi eredetit sem tudtak kitalálni ? Szerintem simán csak túlvállalták magukat (kevesebb több tipikus esete).
A különböző angol/ német szövegek átemeléséről már nem is beszélve. Szerencsére nincs olyan sok, de amikor néha elejt egy-egy szereplő ilyen aranyos kis mondatokat, akkor az ember minimum, hogy felröhög, hogy ez most (ismét) miért kellett.
Persze gondolom ez Japánban a célközönségnek mindegy. Amikor kiskoromban cartoon networköt néztem én sem tudtam angolul, nem is érdekel, mit hadoválnak össze-vissza. Gondolom a japánokat sem zavarja, de ez egy bizonyos igényesség felet már inkább csak komikussá teszi a dolgokat.
Sablonos, olcsó trükkök és igénytelenség jellemzi az animét. Ha más is véletlenszerűen nézeget animéket, akkor mindenképp kerülje el, hátha más alkotással szerencsésebb lesz. Ennek ellenére természetesen el lehet lenni vele, egy-két poénos, jó pillanata azért van, amik az anime felénél kb ki is merülnek, de szerintem mindenki tud magának jobb elfoglaltságot is találni. Mondjuk nézzen meg egy rossz filmet, ott legalább élethűen vannak „megrajzolva” a karakterek.
jaés az első nyitódal az animéhez rendben van, de ezt (talán nem meglepő módon) sikerült a készítőknek jócskán alulmúlniuk a másodikkal. Inkább tartották volna meg az eredetit..